Küresel enerji kaynakları arasında yenilenebilir enerjinin payının 2030 yılına kadar iki katına çıkmasının küresel ekonomiye yıllık 4,2 trilyon dolar tasarruf sağlayacağı öngörülüyor.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) "Yenilenebilir Enerji Geleceği Yol Haritası Raporu'na" göre, dünyada yenilenebilir enerjinin kullanımının artmasıyla küresel gayri safi hasılanın 1,3 trilyon dolar yükseleceği bildirildi.
Rapora göre, küresel enerji kaynakları arasında yüzde 18 paya sahip yenilenebilirin yüzde 36'ya çıkmasıyla fosil yakıtlardan kaynaklanan iklim değişikliği ve hava kirliliği harcamalarının azalması, 2030'a kadar dünyada yıllık 4,2 trilyon dolar tasarruf sağlayacak.
"Yıllık 770 milyar dolar yatırım planlanıyor"
Mevcut küresel politikalarla 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payının sadece yüzde 21'e çıkarılabileceği belirtilen raporda, bu oranın yüzde 36'ya çıkarılması için yenilenebilir enerjiye yıllık 770 milyar dolar yatırım yapılması ve yenilenebilirde kurulu gücünün her yıl altı kat artırılması planlanıyor.
Yenilenebilir enerjiyi iki katına çıkarmanın temel faydaları arasında, 2030'a kadar toplam 24,4 milyon insana yenilenebilir enerji sektöründe istihdam sağlanması ve sera gazı emisyonunun 12 milyar ton azaltılması yer alıyor.
Hedefe ulaşmak doğrultusunda hava kirliliği ve karbon salımını azaltmak için elektrikli ve biyo-yakıtlı araçların kullanımının yaygınlaştırılması ve bu konuda bilincin artırılması gerektiği belirtiliyor.
Ayrıca, enerji sistemlerinin esnekliğini artırarak yenilenebilir enerjinin sisteme girişinin kolaylaştırılmasıyla evlerde ve sanayide ısınma ve soğutma amaçlı yenilenebilir enerjinin daha çok tercih edildiği projelerin geliştirilmesi hedefleniyor.
Comments
No comment yet.