Çek Cumhuriyetinde yerleşik, Avrupa Birliği veri tabanına kayıtlı VUZ (Vyzkumny Ustav Zeleznicni) firması, 31 Mart -1 Nisan tarihlerinde TÜDEMSAŞ'ta denetim yaptı.
Denetlemede, üretimine başlanacak bojinin (vagonların yükleme kapasitesini artırmak ve demiryollarının virajlı bölümlerinde raylara kolay uyum sağlanabilmesi için vagonun şasesinin altında bulunan yürütücü arabalar) projelendirme çalışmaları, girdi kontrolleri, iş akış şemaları, planlama ve dokümantasyonu ile robotlar yardımıyla yapılan boji üretimi incelendi ve yapılan üretim yerinde görüldü.
Üretimde uygulanan kalite yönetim sisteminin işlerliği, ürün ve malzeme izlenebilirliği, üretimin aşamaları ve bu aşamalarda yürütülen kalite kontroller, bunların kayıt altına alınması gibi konular çerçevesinde incelemeler yapıldı.
Denetimin sonucunda, Avrupa’nın önde gelen sertifikalandırma kuruluşlarından VUZ firması, TÜDEMSAŞ'ı, TSI'ya uygun boji üretimi yapmak için Avrupa Birliğinin ilgili yönetmeliği uyarınca yetkilendirdi.
TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, boji üretimine dönük bu belgenin alınmasında, işçi ve memur ayırmaksızın tüm çalışanlara yaptıkları yatırımın, yurtiçi ve yurtdışı eğitimlerin, teknik gezi ve incelemelerin katkısının büyük olduğunu vurguladı.
"Sivas için önemli bir dönüm noktası olacak"
Şirket bünyesinde bulunan üretim alanlarının, kalite kontrol laboratuvarlarının, malzeme sahalarının rehabilite edilmesinin, teknolojik yatırımlarla yapılan modernizasyonun ve Kaynak Teknolojileri Eğitim Merkezi'nin açılmasının bu işin kilometre taşları olduğuna dikkati çeken Koçarslan, şunları kaydetti:
"İmza koyduğumuz uluslararası anlaşmalar gereği, 2015 yılında ülkemizde üretilecek her yük vagonu, TSI şartlarına uygun olmak zorundadır. Yük vagonu sektöründe Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu TÜDEMSAŞ'ın, vagonun en önemli bileşeni boji üretimi için bu belgeyi alması son derece önemliydi. Mayıs ayı başında vagon gövdesi için de benzer bir denetimden geçip, TSI'ya uygun vagon üretimi noktasında sertifikasyon çalışmalarımız tamamlanmış olacaktır. TSI'lı vagon üretimine dönük bu çalışmalarımız ülkemiz, TCDD, TÜDEMSAŞ ve Sivas için önemli bir dönüm noktası olacaktır. Bu belge sayesinde Sivas için ortaya koyduğumuz 'önümüzdeki dönemde Sivas, TÜDEMSAŞ üzerinden yük vagonu üretim merkezi olacaktır' hedefine bir adım daha yaklaşmış olduk."
Koçarslan, yeni nesil yük vagonlarının seri üretimine mayıs ayının sonlarına doğru başlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.
"TÜDEMSAŞ iyi bir şirket ve gelecek vaat ediyor"
VUZ temsilcisi Dr. Jiri Puda da "TÜDEMSAŞ iyi bir şirket ve gelecek vaat ediyor. Boji üretimi konusunda size sunduğumuz tavsiyelerimize uyulacağını ve iş birliğimizin devam edeceğini düşünüyoruz. TÜDEMSAŞ’ta iyi izlenimler edindik" dedi.
Proje ortağı RailTur şirketi Genel Müdürü Nadir Namlı da son yıllarda yoğun bir şekilde yürütülen eğitim faaliyetlerinin, ulusal ve uluslararası teknik gezi ve incelemelerin, kısacası insana yapılan yatırımın TSI belgesinin alınmasında son derece önemli olduğunu belirtti.
TÜDEMSAŞ’ın geldiği nokta itibarıyla yük vagonu sektöründe hem yerel hem de uluslararası pazarda yer bulacağına inandığını aktaran Namlı, şirket çalışanlarının tedarikçi geliştirme, bilinçlendirme konusunda büyük gayret sarf ettiğini sözlerine ekledi.
TÜDEMSAŞ, darası hafifletilmiş, 20 ton ağırlığındaki dünyanın en gelişmiş fren sisteminin kullanılacağı belirtilen yeni nesil yük vagonunun prototipini, 22 Ekim 2014'te tanıtmıştı.
Comments
No comment yet.