9,724.50 TRY BIST 100 BIST 100
4.84 CNY CNY CNY
35.13 USD USD USD
36.48 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43.45 TRY Interest Interest
73.24 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.75 USD Silver Silver
4.12 USD Copper Copper
100.31 USD Iron Ore Iron Ore
353.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,628.71 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Yaşam Maliyeti 85 Lira Yükseldi

Gıda harcamalarının bu ay yüzde 3,28 arttığını belirten TÜRK-İŞ bir kişinin geçim maliyetinin 85 lira artarak bin 847 liraya ulaştığını bildirdi...

Yaşam Maliyeti 85 Lira Yükseldi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (TÜRK-İŞ) sadece son bir ay itibariyle bir işçinin yaşama maliyetinin net 85,42 TL arttığını, böylece asgari ücretteki aylık net 104,06 TL’lik artışın yüzde 82’sinin fiyat artışlarına gittiğini açıkladı. 

TÜRK-İŞ'in “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının ocak ayı raporu yayımlandı.

Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.479,18 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.818,16 TL oldu.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.847,16 TL olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki ay 1.761,74 TL olarak belirlenmişti.

Raporda, "Dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlaması için yapması gereken toplam harcama tutarı son bir ayda 153 TL artmıştır. Bu tutarın 47 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır" denildi.

TÜRK-İŞ’in verilerine göre 'mutfak enflasyonu'ndaki değişim Ocak 2016 ayında şöyle gerçekleşti:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 3,28 oranında artış gösterdi.

Yılın ilk ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 3,28 oranında.

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 2,21.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 3,10 olarak hesaplandı.

Ocak ayı gıda ürünlerindeki değişim

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Ocak 2017 itibariyle şu şekilde bir değişim gösterdi:

Süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay süt ve yoğurt fiyatı artarken peynir ortalama fiyatında fazla bir değişiklik tespit edilmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıyma ve kuşbaşı et, sakatat ürünleri ve tavuk fiyatı genelde aynı kaldı. Sadece bazı marketlerde kuşbaşı etin fiyatındaki ayarlamalar dikkati çekti. Balık fiyatı ortalamada arttı. Geçtiğimiz ay artış gösteren yumurta fiyatı bu ay gerileyerek tanesi 50 kuruş oldu. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya) fiyatları, geçen ay da dikkati çektiğimiz üzere, dövizdeki artışın etkisiyle artış gösterdi.

Yaş sebze-meyve grubundaki ortalama fiyat artışı aile bütçesini olumsuz etkiledi. Kış şartları ve özellikle kar yağışı nedeniyle pazardaki ürün çeşidi (14’ü sebze ve 7’si meyve olmak üzere toplam 21 ürün) ve miktarı azalırken, fiyatların da yükselmesine neden oldu. Geçtiğimiz ay 3,43 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay yüzde 9,62 oranında artışla 3,76 TL’ye yükseldi. Bu ay sebze fiyatı ortalamada yüzde 8,16 artışla 4,11 TL oldu, (geçen ay 3,80 TL), meyve fiyatı ise yüzde 11,64 oranında artışla 3,07 TL’ye (geçen ay 2,75 TL) yükseldi. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.

Ekmek fiyatı aynı kaldı

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek zammı kamuoyunda tartışılmaya başlanmasına rağmen fiyatı aynı kaldı. Un ve irmik fiyatı da artarken, pirinç ve bulgur fiyatı aynı kaldı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı fiyatı artmış, margarin fiyatı değişmedi. Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı da aynı kaldı. Zeytin fiyatı ortalamada arttı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde sadece fıstık fiyatı biraz geriledi. diğerleri aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünlerinden sadece karabiberin fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı. Benzeri şekilde şeker ve bal fiyatı değişmedi ve fakat reçel, pekmez fiyatı arttı. Tuz fiyatı da arttı. Salça fiyatı aynı kaldı. Çay fiyatı değişmedi, ıhlamur fiyatı ise arttı.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Hasçelik becomes the leader in cold bar exports in 2023

Sunday, December 22, 2024

Brazil's coal imports at record high due to drought

Friday, December 20, 2024

Mapa-Limak-CRRC partnership wins Dubai Metro Blue Line Tender

Thursday, December 19, 2024

The Moselle River accident and its effects: logistics, trade and scrap markets shaken

Wednesday, December 18, 2024

Some hope for the Yemen iron and steel market

Wednesday, December 11, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now