DYO, Yarınlar için Değer Projesini düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. 2016 yılında yapılan çalışmalarla ilgili bilgilerin verildiği ve proje hedeflerinin aktarıldığı toplantıda; DYO Boya Fabrikaları Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burçin Cem Arabacıoğlu birer konuşma yaptı.
Bilimsel veri ve temele dayanan sürdürülebilirlik uygulamaları ile “Yarınlar İçin Değer” yaratarak daha iyi bir geleceğe ulaşmayı hedefleyen proje, ilk olarak “Öğrenmeye Değer” dedi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Bölümleri akademisyenlerinden oluşan danışma kurulu; renk, mekan kullanımı, ısı ve ışık unsurları hakkında bilgiler veren eğitim içerikleri hazırladı. 2015-2016 öğretim yılında 10 ilde 66 okulda verilen 1025 eğitimle 2., 3. ve 4. sınıflarda öğrenim gören 25 binin üzerinde öğrenciye ve 1018 öğretmene ulaşıldı. Eğitimlerde verilen kazanımlarla çocukların yaşam kalitelerini ve başarılarını artırmaları, estetik değerler hakkında farkındalık sahibi olmaları amaçlandı. Proje kapsamında eğitim uygulamaları yapılan okullarda görev yapan idareci, sınıf öğretmeni ve okul aile birliği üyelerine de eğitimler verildi.
“Yarınlar İçin Değer” çatısı altında gerçekleştirilen “Ustalığa Değer” projesi kapsamında da Türkiye çapındaki 10 ilde 219 boya ustasına Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından 1300 saat eğitim verildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi ustalar, eğitimler sayesinde bir mimar gözüyle renk ve mekan kompozisyonu yapmayı deneyimledi.
DYO Yarınlar İçin Değer kapsamında hayata geçirilen “Okullara Değer” projesiyle Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi ve bilimsel bir içerikle oluşturulan standartları belirleyen Okul Boyama Kılavuzu hazırlandı. Çocuklarımızın zamanlarının büyük çoğunluğunu geçirdiği okul mekanlarının kalitesinin artırılması ve iyileştirilmesi amacıyla renk, mekan, ışık gibi unsurlara göre renk ve boya seçeneklerinin yer aldığı Okul Boyama Kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye çapındaki 20 bin okula gönderildi. Ayrıca kılavuz bir milyon öğretmen ile paylaşıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin yönlendirmesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden akademisyenlerin önderliğinde yaklaşık bir yıl süren bir çalışma sonucunda hazırlanan Okul Boyama Kılavuzu, okulların bulundukları bölgenin iklim koşulları, okullardaki mekanların işlevleri, ışık alma durumları, mimari uyum ilklerine uygunluk gibi farklı kriterler gözetilerek oluşturuldu. Okul idarecileri okullarında bulunan tüm mekanlar için bu mekanların niteliğine göre renk seçimini www.yarinlaricindeger.com web sitesi üzerinden kolayca gerçekleştirebilecek.
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Samsun ve Trabzon olmak üzere 10 ilde yer alan 10 okul, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilen Okul Boyama Kılavuzunun uygulama örneği olarak DYO tarafından boyandı. Proje kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden eğitim alan Mesleki Yeterlilik belgesi sahibi 120 usta, 34 ton boya kullanarak bir ay gibi kısa bir sürede boyamaları tamamladı ve okulları yeni eğitim-öğretim yılına hazırladı.
Yarınlar İçin Değer projesinin, DYO marka geçmişinde en gurur duydukları projelerden biri olduğunu belirten DYO Boya Fabrikaları Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran, şunları söyledi: “Bizim için liderliğin ve öncü olmanın gerçek anlamı kaliteden ödün vermeden insana ve onu çevreleyen habitata saygı duyan bir şirket olmak. Faaliyet alanımızla doğrudan ilişkili olan yaşam alanlarının iyileştirilmesiyle ilgili toplumsal yatırımlarımızı ve bilgi birikimimizi proje paydaşlarımızın işbirliğinde “Yarınlar İçin Değer” çatısı altında topladık. Bu kapsamda üç proje gerçekleştirdik. Geleceğimizin mimarı olacak çocuklarımıza yönelik olarak “Öğrenmeye Değer”, onların yaşadıkları ortamları daha da iyileştirmek için “Okullara Değer” ve yaşam alanlarımızı güzelleştiren profesyonellerimize yönelik olarak “Ustalığa Değer” projelerimizi hayata geçirdik. Biz Türkiye’nin, bu ülkenin yarınlarına inandığımız için yarınlara değer diyoruz. Hem yarınlarımıza değer katmak hem de bu ülkenin yarınlarına değdiğine inandığımız için bu projeleri uygularken ayrı bir heyecan duyduk ve projelerimize yarınlarımızı teslim edeceğimiz çocuklarımız ile başladık. Geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklarımızın yaşamlarında fark yaratmalarını, hayalleri kadar rengarenk ve yaratıcı olmalarını istedik.”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın projeye verdiği desteğin çok önemli olduğunu söyleyen Serdar Oran, “Proje kapsamında hazırlanan Okul Boyama Kılavuzu Türkiye’de bir ilk. Okullarımızın bundan böyle bilimsel bir yaklaşım ile oluşturulan Okul Boyama Kılavuzu’na uygun olarak boyanması projenin en önemli sonuçlarından ve sürdürülebilirlik göstergelerinden birini oluşturuyor. Çocuklarımızın yaşadığı tüm mekanların iyileştirilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
Projenin hayata geçmesinde önemli katkıları olan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ise toplantıda yaptığı konuşmada, “DYO’ya bundan sonra Değer Yaratanlar Ordusu diyebiliriz. 1927 yılından bu yana yarattığı değerlere çocuklarımızın eğitimi ile ilgili yeni değerler katıyor. Yarınlar İçin Değer projesi kelebek etkisi yaratacak bir proje. Projenin sonuçlarını bundan beş yıl on yıl sonra daha net görebileceğiz. Bizim bile hayal edemeyeceğiz sonuçlar doğuracağını tahmin ediyorum. DYO ile yaptığımız bu önemli projede hangi mekanın hangi renklerle boyanması gerektiğini anlatan çok önemli bir kılavuz hazırladık. Bu kılavuzu 20 bin okulumuza gönderdik ve bir milyon öğretmenimizle paylaştık. Hem okullarımızda hem de toplumun genelinde bir renk bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca DYO ile yaptığımız bu çalışmayı OECD’ye taşıyacağız. Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu OECD’nin yaptığı bir araştırmanın sonuçları okulların fiziki ortamı ve seçilen renklerin çocukların genel başarı oranını yüzde 25 artırdığını gösteriyor. Bu anlamda DYO’nun Yarınlar İçin Değer projesi içerik ve hedefleriyle OECD’de sunulabilir. Aynı zamanda biz bu projeyi AB’ye aday ülkeler ile de paylaşacağız. Böylece eğitim boyutuyla bir model olarak yurtdışına taşıyabiliriz” dedi.
Comments
No comment yet.