Piyasalarda İstanbul merkezli operasyon ile başlayan süreçte yaşanan türbülansın varlık fiyatlarına etkisi göreceli olarak yüksek olurken yabancı yatırımcıların temkinli hareket ettikleri görülüyor.
Borsa İstanbul'da 17 Aralık'ta İstanbul merkezli operasyon ile başlayan süreçte endeks yaklaşık yüzde 18 oranında değer kaybederek 61.150 puana kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla kayıplarının yüzde 50'sini telafi etti. Borsa İstanbul bu hafta içinde 69.000 puan sınırına kadar yükseldi.
BIST 100 endeksi 27 Aralık tarihinde gördüğü son 1,5 yılın en düşük seviyesi olan 61.150 puana kadar gerilemiş ve bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla aralık ayını 16 Aralık kapanışına göre yüzde 9,40 değer kaybıyla 67.802 puandan tamamlamıştı. 2014 yılının ilk günlerinde yaralarını sarmaya çalışan BIST 100 endeksi bu hafta 68.950 puana kadar yükselse de ABD Merkez Bankasının (Fed) parasal genişleme sınırlamasına devam edebileceği beklentilerinin artmasıyla küresel piyasalara paralel olarak dar band içinde dalgalı bir seyre döndü.
- Yabancı yatırımcı kaçmadı
Aralık ayı yabancı işlemlerine bakıldığında, yabancı yatırımcıların İstanbul merkezli operasyon kapsamında adı geçen Halkbank ve Emlak Konut GYO hisseleri dışındaki diğer hisselerde güçlü bir şekilde satış tarafında olmadıkları dikkati çekti. Hatta bu iki hisse işlemlerindeki 663 milyon liralık net satış değerlendirme dışı bırakıldığında Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların alış tarafında oldukları ve yaklaşık 336 milyon liralık net alış yaptıkları görülüyor.
Hisse senedi fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak yabancı yatırımcıların portföyleri aralık ayında önceki aya göre 14,4 milyar liralık düşüşle 122,2 milyar liraya gerilerken, toplam portföy değeri içindeki yabancı yatırımcı oranı ise önceki ay olduğu gibi yüzde 62'nin üzerinde kalmaya devam etti. Yabancı yatırımcı sayısına bakıldığında da azalışın 13 yatırımcı ile sınırlı kaldığı görüldü.
- TL'nin değer kaybı yüzde 8
Döviz piyasasında ise 17 Aralık operasyonu ve sonrasında Fed'in para musluklarını kısmaya ocak ayında başlaması ile tahvil alım programındaki sınırlamanın sonraki toplantılarda da devam edebileceğine ilişkin beklentilerin artması TL'deki değer kaybının artmasına neden oldu. 16 Aralık'tan bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 oranında değer kaybeden TL, tarihinin en düşük seviyesine geriledi. TL ile korelasyonu yüksek olan Güney Afrika Randı, dolar karşısında aynı dönemde yüzde 6,27 oranında değer kaybederken TL'nin dolar karşısında düşüşünde yurtiçi gelişmelerin etkisinin çok büyük bir farka neden olmadığı görülüyor. Dolar/TL paritesi 6 Ocak'ta 2,1949 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördükten sonra 2,16 - 2,19 aralığında dalgalı bir seyir izliyor.
- Yabancı yatırımcı DİBS'de alış tarafında
İstanbul merkezli operasyon başlamadan önce yüzde 8,92 seviyesinde bulunan gösterge tahvilin bileşik faizi ocak ayının ilk işlem gününde yüzde 10,51 seviyesine kadar yükseldi. Faizlerin seyri üzerinde ana belirleyici yurtiçi gelişmelerden çok ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin seyri oldu. Bu dönemde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2,84 seviyelerinden yüzde 3,05’e kadar yükselmesi dikkati çekerken yükselişin sınırlı kalması ile yurtiçinde gösterge tahvilin bileşik faizinin de yüzde 10,51'den yüzde 9,88'e gerilediği görüldü.
Yabancı yatırımcıların, İstanbul merkezli operasyon sonrasında faizlerdeki dalgalanmaya karşın 16 Aralık 2013 ile 3 Ocak 2014 arasında Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde (DİBS) toplamda net 361 milyon dolar tutarında alış yapmaları dikkat çekiyor.
Comments
No comment yet.