Mapua Üniversitesi'nden bir mühendislik öğrencisi, mahsul atıklarının hala yararlı olabileceğini kanıtladı.
27 yaşındaki Carvey Ehren Maigue, güneşten gelen ultraviyole ışınlarını emen ve onları yenilenebilir enerjiye dönüştüren atılmış meyve ve sebzelerden yaptığı icadı sayesinde James Dyson Award’un ilk sürdürülebilirlik ödülünü kazandı.
AuREUS olarak adlandırılan teknoloji, ultraviyole ışığa bağlı olduğu için geleneksel güneş panellerinin aksine, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek için güneşle direkt temasa gerek duymuyor.
AuREUS aslında diğer cihazların ultraviyole ışığı toplamasına ve elektriğe dönüştürmesine izin veren bir malzeme veya teknolojidir. AuREUS, plastik bir malzemeye dayalıdır, bu nedenle farklı şekillerde biçimlendirilebilir.
Kuzey ışıklarının ardındaki bilimden esinlenen AeREUS, tipik pencere camlarının yerini alabilir, böylece bütün bir bina dikey güneş enerjisi çiftlikleri haline gelebilir.
Bir kaplama malzemesi olarak kullanılabilen AuREUS, pencerelere veya cephelere uygulandığında çevreden sıçrayan UV ışınlarını yakalayarak binaları güneş enerjisi kaynaklarına çevirebiliyor. Bu da üretilebilecek enerji miktarını en üst düzeye çıkarıyor. Ayrıca üretilen enerji hemen kullanılabileceği gibi entegre devrelerinin yardımıyla depolanarak daha sonra kullanılmak üzere saklanabiliyor.
Teknoloji, çiftçilerin hasarlı mahsulleri geri dönüştürerek kayıpları azaltmalarına da yardımcı olabilir. Maigue, araştırma ve geliştirmeye daha fazla zaman ayırarak ürününü yakında pazara sunmayı planladığını söyledi.
Comments
No comment yet.