9,425.58 TRY BIST 100 BIST 100
38.07 USD USD USD
5.24 CNY CNY CNY
43.29 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
48.69 TRY Interest Interest
66.44 USD Fossil Oil Fossil Oil
39.72 USD Silver Silver
4.60 USD Copper Copper
98.08 USD Iron Ore Iron Ore
352.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,071.20 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Türkiye Tehlikeli Bölgeden Çıktı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Baş Analisti Parker, ''Türkiye tehlikeli bölgeden çıktı diyebiliriz'' dedi.

Türkiye Tehlikeli Bölgeden Çıktı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Baş Analisti Ed Parke, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de cari açığın düştüğünü ve aşırı ısınmanın geçen yıl yarattığı dengesizliklerin de düzeltildiğine dikkati çekerek, ''Bütün bunlar yakın vadede ekonomik ve finansal riskleri düşürdü. Cari açık ve aşırı ısınma yarattığı dengesizlikler bir not artırımının önündeki en büyük engeldi zaten Türkiye için. Biz yeniden zayıflıklara ve risklere odaklanıyoruz, özellikle de hükümet borç yükü, güçlü bankacılık sistemi ve orta eaeğgagğaaı büyüme tahminleri açısından'' dedi.

Ed Parker Türkiye'nin ekonomik görümüne ilişkin olarak, şunları kaydetti:
''Türkiye geçen aylara bakıldığında güçlü bir gelişen ülke olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin yatırım notuna giden yol uzun, inişli ve çıkışlı bir yolculuktu. 1994'te Türkiye'yi incelemeye almaya başladık ve daha önce Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyeye getirmemiştik. En büyük değişim 2009'da başladı. Bu Türkiye için yapısal bir kırılma noktasıydı. O sırada yerel bazı siyasi gerilimler sürüyordu ve Türkiye finansal krizde de bunlara direncini gösterdi.
Türkiye'nin makro ekonomik dengesizlikleri elimine ettiğini söylemiyoruz. Ama tehlikeli bölgeden çıktı diyebiliriz. Büyüme yüzde GSYH'nın yüzde 10'unu oluşturuyordu. Daha önce Türkiye'nin cari açığı da çok büyüktü. Enflasyon da çift haneliydi. Avro Bölgesi krizi de gittikçe şiddetleniyordu. Küresel finansal ortam oldukça belirsizdi. O zamandan bu yana güçlü değişiklikler gördük makro ekonomik görünümde. Büyüme yavaşladı. Biz bu yıl için GSYH büyümesini yüzde üç olarak tahmin ettik. Bir resesyon olmadan Türkiye'nin bunu sağlayabileceğini öngörüyoruz. Küresel bazda değerlendirsek, GSYH'nın ilk çeyrekte daraldığının görüyoruz. İkinci çeyrekte biraz daha yükselse de son verilere bakınca açıkça görülüyor ki Türkiye bir dönüm noktasını geçerek resesyondan uzak durmuş bulunuyor.''

''Cari açığın düşmesini bekliyoruz''

Türkiye ekonomisinin güçlü yanlarına değinen Parker, ''Büyümenin gelecek yıl Türkiye'de yüzde 3,8'i bulmasını beliyoruz ve 2014 yılında da yüzde 4,5 olmasını tahmin ediyoruz. Cari açık 77 milyar dolardı geçen yıl. Bu yıl ise bunun düşmesini bekliyoruz. Cari açığın daralması aynı zamanda güçlü ihracat performansı da faktörler olumlu faktörler arasında. İhracatın çeşitlenmesi Avrupa piyasalarında Ortadoğu piyasasına yönelmiş olması son derece olumlu. Altın ihracatının ve ithalatının İran'a yöneltilmiş olması da bunların sebepleri arasında'' dedi.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Tariff exemption from Trump for technology products

Sunday, April 13, 2025

US and Iran nuclear talks described as constructive

Sunday, April 13, 2025

China raises tariff to 125%

Friday, April 11, 2025

One-third of the world's electricity is now supplied by renewable sources

Friday, April 11, 2025

The CEO of Siemens and his family lost their lives in a helicopter crash

Friday, April 11, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now