Aynı zamanda, mevcut İran yılının ilk 10 ayında yıllık % 25 artışla 5.88 milyon ton işlenmiş ve yarı işlenmiş çelik ihraç etti.
Rakamlar, diğer İranlı üreticiler gibi ürünlerinin çoğunu Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'ya gönderen İran’ın küçük özel sektör üreticilerinin ihracatını içermiyordu.
İranlı çelik üreticileri, koronavirüs salgını sonrasında Çin ihracatının düşmesinden kaynaklanan herhangi bir boşluk için küresel pazarı izliyor.
Çin dünyanın en büyük çelik ihracatçısıdır, ancak Çin çeliklerine yönelik denizaşırı siparişlerin azaldığı bildiriliyor. S&P Global Platts'a göre, Türkiye, İran ve Rusya pazardaki boşluğu doldurma yarışında.
İran’ın endüstriyel metalleri, özellikle çelik, Trump yönetiminin azami baskı kampanyasının en son hedefi.
Aralık 2019'da ABD hükümeti, İran'a çelik üreticisi malzeme ihracatına karşı uyardığı için kampanyadaki en son salvoyu başlattı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın çelik endüstrisi için temel malzemeler olan grafit elektrotların ve iğne kokunun İran'a nakli veya ihracatında yer alanların, uyrukları veya konumlarına bakılmaksızın yaptırım riski altında olduğu konusunda uyardı.
İran, dünyanın önde gelen çelik üreticisidir ve yetkililer ABD'nin yaptırımlarına rağmen ihracatın devam ettiğini söylüyor.
Ülke, 2025 yılına kadar çelik üretimini yılda 55 milyon tona çıkarmayı planlıyor ve bunun 20 ila 25 milyon tonu ihracat için tahsis edilecek.
Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Jafar Serqini, İran'ın şu anda 35 milyon ton çelik üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. İran’ın çelik ihracatı bu İran yılında 11 milyon tonu geçecek.
Comments
No comment yet.