Yaz tatili bitti, bayram sona erdi, iş başı yapıldı, okullar açıldı. Haliyle tatilden geriye hatıralar, beraberimizde eve getirdiğimiz hediyelikler ve seyahat sırasında kendimize aldığımız armağanlar kaldı. Peki, tatil için gittiğimiz ülkelerde en çok hangi ürünlerin alışverişini yapıyoruz, kendimizi ödüllendirmek ya da sevdiklerimize hediye etmek için eve neler getiriyoruz? Seyahat sitesi momondo’nun yeni araştırması, yaş, cinsiyet, coğrafi bölge ve ülke karşılaştırmalarıyla bu soruyu yanıtlıyor.
HEDİYELİK EŞYALAR İLK SIRADA
Katılımcıların birden fazla seçeneği tercih edebildikleri araştırmaya göre listenin ilk sırasında yüzde 66’yla hediyelik eşyalar yer alıyor. Bu seçeneği en çok tercih edenler 56-65 yaş grubundaki gezginlerken, coğrafi anlamda en çok Akdenizliler ve Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar ilk sıralarda yer alıyor.
GENÇLER GİYSİ VE AYAKKABI İSTİYOR
İkinci sırada ise moda tutkumuzu yansıtan ürünler var; seyahat sırasında yüzde 47’miz giysi ya da ayakkabı alışverişi yapmayı tercih ediyor. Giyimine en çok özen gösterenler, 18-22 yaş grubundakilerken, yaş ilerledikçe oranlar düşüyor. Başka bir deyişle giysi ve ayakkabı almayı en az tercih edenler yüzde 38’le 56-65 yaş grubundakiler. Giyim kuşam alışverişine kadınların ilgisi ise yüzde 51 oranında, yani erkeklerden daha fazla.
DÜNYADA EN ÇOK TÜRKLER TAKI VE MÜCEVHER ALIYOR
Mücevher, takı ve aksesuarlar ise yüzde 40’la üçüncü sırada bulunuyor. Bu oranla, Türkiye dünyada en çok takı ve aksesuar almayı seçen ülke konumunda. Benzer şekilde bu ürünleri de en çok 18-22 yaş grubundaki gezginler satın alıyor. Bu ürünleri kadınların yüzde 50’si tercih ederken, erkeklerde oran yüzde 30’a düşüyor. Coğrafi bölgeler açısından bakıldığındaysa takı alışverişini en çok İç Anadolulular’ın yaptığı görülüyor.
EGELİLER KOZMETİKTEN VAZGEÇMİYOR
Listenin dördüncü sırasında, yüzde 34 ile parfümler ile kozmetik ve cilt bakım ürünleri yer alıyor. Yalnızca kadınlar incelendiğinde oran yüzde 40’a kadar çıkıyor. Kozmetik alışverişini en çok tercih edenlerse Egeliler. Diğer yandan dünyada Brezilya ve Çin’in ardından seyahatte kozmetik ürün alışverişini en çok yapan üçüncü ülke konumundayız.
YİYECEK ALIŞVERİŞİ ÜST SIRALARDA
Diğer yandan elbette midemize ve yerel lezzetlere düşkünlüğümüz de alışveriş alışkanlıklarımızı şekillendiriyor. Katılımcıların yüzde 27’si gittiği yerlerden eve çeşitli gıda maddeleri getirdiğini söylüyor. Gıda maddelerine en düşkün gezginler ise 36-55 yaş grubundakiler. Coğrafi anlamda ise İç Anadolulular ve Marmaralılar en çok gıda alışverişi yapıyor.
ERKEKLER ELEKTRONİK ALIŞVERİŞİNDEN YANA
Türklerin yüzde 26’sı ise “Seyahate çıktığımda elektronik cihaz almadan dönmem,” derken, bu ürünleri en çok satın alanların 23-35 yaş grubu olduğu görülüyor. Yalnızca erkeklerin yanıtları incelendiğinde, oran yüzde 35’e kadar çıkıyor. Tercihini minikleri sevindirecek oyuncaklardan yana kullananların oranı yüzde 19 civarında. Başka bir deyişle dünyada oyuncak alışverişini en çok yapan ülkeyiz. 36-55 ve 56-65 yaş grubundaki gezginler söz konusu olduğunda, oyuncak satın alma oranı yüzde 25’e kadar çıkıyor. Benzer şekilde erkekler, kadınlardan daha fazla oyuncak alıyor. Peki tatilden eli boş dönenler de var mı? Bu sorunun yanıtı evet olsa da, bu yanıtı tercih edenlerin oranı son derece düşük; yüzde 2 civarında.
Sonuçları yorumlayan momondo sözcüsü Serpil Öztürk, “Araştırmanın sonuçları, Türkler olarak tatilden eli boş dönmeyi sevmediğimizi gösteriyor. Gittiğimiz yerlerden kendimize, ailemize, arkadaşlarımıza ve meslektaşlarımıza hediyelik eşya almayı seviyoruz. Tercihler yaşa, cinsiyete ve hatta coğrafi bölgeye göre değişiklik gösterse de, ortak noktamız tatil alışverişine duyduğumuz tutku. Dikkat çekici bir başka nokta da gençlerin dış görünüşlerine, yaş almış gezginlerin ise dönüşte yakınlarını sevindirecek hediyeliklere odaklanmaları. Tüm bunların yanında, tatilde satın aldığımız ufak tefek hediyeleri sevdiklerimizle paylaşmak tatilde yaşadığımız duyguları daha uzun yaşamamızı sağlıyor.”
Comments
No comment yet.