Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Türkiye'nin geleceğine yönelik projelerle son 14 yılda 138 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi.
"Türkiye'nin geleceği için yatırım yapıyoruz" sloganıyla yola çıkan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son 14 yılda 138 milyar liralık yatırıma imza attı.
Bakanlık bu süreçte sadece su ile ilgili 3 bin 144 tesisi Türkiye'ye kazandırdı. Bu tesislerden 320'sini Deriner, Ermenek, Çine ve Adnan Menderes gibi büyük ölçekli barajlar ile hidroelektrik santralleri oluşturuyor.
Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde kurulan Deriner Barajı 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın altıncı en yüksek barajı.
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Göksu Çayı üzerine inşa edilen Ermenek Barajı ise 218 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin ikinci Avrupa'nın ise en yüksek barajı konumunda.
Kendi sınıfında Avrupa'nın birincisi, dünyanın beşinci büyük barajı olan Aydın'ın Çine ilçesindeki Adnan Menderes Barajı da Çine Çayı üzerinde kuruldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2012 yılında başlatılan ve sulamaya büyük katkısı olan "1000 Günde 1000 Gölet Projesi" de tamamlanarak, hizmete sunuldu. 2003 yılında başlatılan sulama hamlesi sayesinde tarım arazilerinin yüzde 73,3'ü olan 62,3 milyon dekar alan sulamaya açıldı.
Susuz şehir kalmadı
Son 14 yıllık süreçte hizmete alınan tesisler sayesinde susuz şehir kalmadı. 81 ilde yaşayan 41 milyon kişiye ilave içme ve kullanma suyu temin edildi.
"Asrın projesi" olarak nitelendirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Su Temin Projesi kapsamında, 107 kilometrelik isale hattıyla Mersin'in Anamur ilçesinden "Yavru vatana" içme suyu götürüldü. KKTC'de de 477 kilometre ana su dağıtım hattı inşaatı gerçekleştirildi.
Çevre dostu hidroelektrik santralleri ile kendi enerjisini üreten Türkiye, 2003 yılında 26 milyon kilovatsaat olan yıllık enerji üretimini, 14 yılda 91 milyar kilovatsaate çıkardı.
Bakanlık, bölgesel projelerle Türkiye'nin her köşesinin kalkınmasına da önemli katkılar sağladı.
Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Konya Ovası kalkınma projeleri ile Trakya, Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz, Orta Anadolu ve Marmara gelişim projeleri aralıksız sürüyor.
Ağaçlandırma çalışmalarında rekor
Su işlerinin yanı sıra orman ve meteoroloji yatırımlarına da önemli bütçeler ayıran Bakanlık, son 14 yılda 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturdu. 133 şehirde ise 250 bal ormanı kurdu. Bu süreçte milli park sayısı 40'a, tabiat parkı sayısı da 210'a yükseldi.
Türkiye genelindeki otomatik meteoroloji gözlem istasyonu da 14 yılda 31'den bin 450'ye çıkartıldı.
Comments
No comment yet.