Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, "Bu sezon fiilen 250 ile 260 bin ton arasında fındık ihracatının gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.
Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındığın ihracatının bu sezonda ciddi oranda gerçekleştiğini belirtti.
Yeşil altın olarak da bilinen fındığın ihraç edildiği ülke sayısının her geçen yıl arttığına işaret eden Gürsoy, "1 Eylül 2013'de başlayan ihracat sezonu, 31 Ağustos 2014 itibariyle sona erecek. Şu ana kadar elde edilen rakamlar gösteriyoruz ki sezon başındaki tahmini ihracat rakamlarımız tutmak üzere" diye konuştu.
Fındık ihracatı sayesinde Türkiye'nin ciddi bir döviz girdisine sahip olduğunu vurgulayan Gürsoy, şunları kaydetti:
"Sezon başında Türkiye genelinde 650 bin ton civarında rekoltenin olacağını söylerken bazı kesimler bu rakamın 540 bin ton seviyelerinde kalacağını söylemişti ancak bugün gelinen süreçte tahmin ettiğimiz rakamları özellikle borsa kayıtlarında görmek mümkün. Biz ihracatçılar olarak sezon başı ihracat rakamlarını 250 ile 260 bin ton arasında tahmin etmiştik. Çünkü bir önceki yıla göre fındık fiyatlarını karşılaştırdığımızda ihracatın da bir nevi düşeceğini tahmin ediyorduk. Şu anda Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 240 bin ton fındık ihracatı yapılmış durumda. Karşılığında ise 1 milyar 690 milyon dolar gelir elde edildi."
Sezonun kapanmasına daha bir ayın bulunduğuna dikkati çeken Gürsoy, "Bu sezon fiilen 250 ile 260 bin ton arasında fındık ihracatının gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu da 450 bin ton kabuklu fındığa tekambül eder. İç tüketimde de tahminiz tutmuş durumda. İç tüketimin de 110 bin ton civarında gerçekleşeceğini tahmin etmiştik. Bu rakamında tuttuğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."
Gürsoy, geçen sezon 1 Eylül 2012'de başlayan fındık ihracatının, 31 Ağustos 2013 itibariyle tamamlandığını, geride kalan sezonda 301 bin 193 ton fındık ihraç ederek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını sözlerine ekledi.
Comments
No comment yet.