2017 yılının son çeyreğinde ihracata yönelik üretim performansını sürdüren Türkiye imalat sanayii, yüzde 8,2'lik katma değerli bir performansa sahipken, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) aynı çeyrekte yüzde 7,3 oranında artmıştır.
2016 yılının son çeyreğinden 2017'nin son çeyreğine kadar inşaat sektörünün katma değeri yüzde 3,2'den yüzde 5,8'e yükseldi. Tarım sektörünün katma değeri yüzde 0,4'ten yüzde 6'ya yükseldi ve hizmet sektörünün katma değeri yüzde 3,7'den yüzde 9'a çıktı.
Buna rağmen, 2017 yılının son çeyreğindeki genel ekonomik büyüme yüzde 7,3 seviyesinde kalmıştır. Bu durum, bir sonraki Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamasının dördüncü çeyrek rakamlarını revize edebileceğine işaret etmektedir.
İlk çeyrek büyümesinin yüzde 5'ten yüzde 5,4'e revize edildiği göz önüne alındığında, ikinci çeyrek büyümesi yüzde 5,1'den yüzde 5,4'e revize edildi ve üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 11,1'den yüzde 11,3'e revize edildi. Son çeyrek büyümesi için de bir revizyon beklenmelidir.
Türkiye, G-20 ülkeleri arasında 2017 yılında en yüksek büyüme oranına ulaşmış ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) 35 ülkesinde İrlanda'dan sonra ikinci sırada yer almıştır.
Türkiye'nin ekonomisinin öncü göstergeleri, 2017'deki performansının, ekonomisinin dinamizminin ve ihracatın 170 milyar $ 'lık rekor seviyeye çıktığını ve turizm sektöründeki ciddi toparlanmanın 2018 yılında büyümesine yansıyacağını göstermektedir.
Bu noktada, kârlılığını ve özel sektör yatırımlarını hızlandırarak Türkiye'nin reel sektörünün küresel rekabet gücünü güçlendirecek maliyet yönetimine yönelik reformları hızlandırmak, 2018 yılında yeni bir başarı dalgasını tetikleyecektir.
Kaynak: dailysabah
Comments
No comment yet.