ABD Başkanı Donald Trump, dik çelik tarifelerinden geri adım atma niyetinde değil; aksine, onları genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Trump’ın Mart ayında tarife darbesiyle vurduğu Türkiye, çeşitli ABD ürünlerine yönelik vergiler ile ayni cevabı vermeye hazırlanıyor.
Türk Çelik Üreticileri Birliği'ne göre, Mart ayında Türk çelik ihracatında % 9,7'lik bir düşüş, Trump’ın % 25'lik tarifesinin ve “diğer ülkelerde ortaya çıkan korumacı önlemlerin” etkisinin ilk işareti oldu.
Türkiye’nin bir istisna kazanma çabaları bugüne kadar meyve vermeyi başaramadı ve Ankara’nın misilleme tedbirlerini düşünmesine sebep oldu. Hürriyet gazetesine göre, Ankara, Washington’un çelik ve alüminyumdaki yeni siparişlerinin Türk ihracatçılara 266,5 milyon dolar vergi yükü getirdiğini tahmin ediyor. Türkiye, otomobil, kozmetik, viski, ceviz, tütün, kömür, kâğıt, makine ve petrokimya ürünleri de dahil olmak üzere ABD'den ithal edilen çeşitli ithalat tarifeleriyle anlaşma yapmayı planlıyor.
Ankara, özellikle Suriye'de bağları gergin olan Washington'la yaşanan siyasi gerginliklerin üzerine bir “ekonomik savaş” dan kaçınmak için diplomasi yoluyla bir çözüm aradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek meseleyi ABD'li meslektaşlarla görüşmede gündeme getirdi, ancak bu durum sonuç vermedi.
Zeybekci, yaptığı açıklamada, “Başkanımız, konuyu Bay Trump'la telefon görüşmelerinde birkaç kez gündeme getirdi. Bu [devlet durumu] ABD ile olan bağlarımızda istediğimiz şey değil” dedi. İki ülke arasındaki çelik ve demir ticaretinin, Türkiye'nin ihracatıyla ABD'nin lehine olduğunu vurguladı. 1,3 milyar $'dan fazla ithalata karşılık 1,18 milyar dolarlık bir tutar.
Son olarak, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Mayıs ayı ortalarında Washington'a gitti. “Türkiye'nin yakın gelecekte herhangi bir değişimden kaçınması halinde, DTÖ'ye karşı önlemler alacağımızı bildirmek için gideceğiz” dedi. Birkaç gün sonra, kamu yayın kuruluşu TRT, Türkiye'nin DTÖ’ye, ABD’deki 22 ürün için 260 milyon $ 'lık tarifeler alma niyetini bildirdi.
Eski bir devlet bakanı olan Ufuk Söylemez, Washington’un Türkiye’yi tarife kapsamına almasının politik olduğuna inanıyor. “ABD'nin Türkiye'den satın aldığı çeliğin diğer ülkelerden daha ucuz ve daha kaliteli olduğu göz önüne alındığında, başka bir açıklama yok. Bu, Amerikalı tüketiciler için de kötü bir durum” dedi.
ABD'li çelik ithalatçıları da Türkiye'deki ticaret ortakları için kefil oldular. Mart ayı başlarında Amerikan Uluslararası Çelik Enstitüsü (John Foster) başkanı Trump'a bir mektup göndererek, Türkiye'nin “oldukça uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli çelik” sahibi olduğunu övdü ve Türk üreticiler için muafiyet çağrısında bulundu.
Söylemez, ABD tarifelerinin, “Türk-Amerikan ilişkilerinde siyasi krizin zirvesinde” genel olarak ikili ticareti etkileyebilecek “gereksiz bir ticaret savaşı” için zemin hazırladığını söyledi. Washington'u izlediği politikalar nedeniyle hem ekonomik hem de politik alanda “bir çin mağazasındaki fil”e benzetti.
Haber: Mehmet Çetingüleç
Comments
No comment yet.