Positive a Digital Approach analizine göre Türkiye, e-perakende pazarında büyük fırsatları içerisinde barındırıyor.En büyük 10 perakendeciden 5'inin henüz bir e-ticaret sitesi bulunmazken, ülkedeki kredi kartlarının yüzde 60'ı internette hiç kullanılmamış durumda.
Çoklu platform, strateji, tasarım ve geliştirme ajansı Positive a Digital Approach, Türkiye'deki e-ticaret sektörünü ve e-ticaret ile ilgili önemli verileri analiz etti.
Buna göre, e- ticaretin ülke ekonomileri içindeki payı gün geçtikçe artıyor ve birçok ülkenin büyümesinde e-ticaretin önemli katkısı var. Türkiye, e-perakende pazarında büyük fırsatları içerisinde barındıran bir ülke konumunda bulunuyor.
E-ticaret 2015 yılında toplam 25 milyar TL'lik hacime ulaşırken, e-perakende genel perakende pazarından yüzde 1,3'lük pay aldı. Dünyada yüzde 7 seviyesinde olan e-perakendenin ortalaması İngiltere'de yüzde 11 olarak görülüyor.
Perakendede en yüksek ciro süpermarkette
Türkiye'deki en büyük 10 perakende şirketi, tüm perakende sektörünün cirosunun yüzde 57'sini oluşturuyor. Bu da yaklaşık 47,5 milyar TL'ye karşılık geliyor. 47,5 milyar TL ciro yapan bu 10 markadan 5'inin henüz bir e-ticaret sitesi bulunmuyor. En büyük ilk 100 perakendeciye bakıldığında ise 35'inin e-ticaret sitesi olmadığı görülüyor.
Perakende sektöründeki en yüksek ciro oranı süpermarket kategorisinde görülüyor. İlk 100 içerisinde 17 süpermarket markası, yaklaşık 42,6 milyar TL ciro yapıyor. Bu 17 markanın 13'ünün e-ticaret sitesi bulunmuyor.
Öne çıkan bir veri de kredi kartları ile ilgili. Analize göre, Türkiye'deki 55 milyon civarındaki kredi kartının 22 milyonu e-ticaret işlemlerinde de kullanılmış. Kredi kartlarının geriye kalan yüzde 60'ı internette hiç kullanılmamış olarak duruyor.
"E-perakende yatırımı yapacaklar için çok büyük bir fırsat var"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Positive Kurucu Ortağı Caner Istı, Türkiye'deki e-perakendenin genel perakende pazarına oranının çok düşük olduğunu belirtti. Istı, "Bu alanda yatırım yapacak olan markalar için çok büyük bir fırsat var. Verilere göre 2016 yılını 31 milyar TL civarında bir e-ticaret hacmi ile kapatacağımız bekleniyor. Bununla birlikte e-perakendenin genel perakende içindeki payının yüzde 1,3'ten yüzde 2'ye çıkmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de kredi kartı sahibi olup da henüz internetten ilk alışveriş deneyimini yaşamamış büyük bir kitle olduğunu hatırlatan Istı, şunları kaydetti:
"Henüz hiç e-ticaret ile tanışmamış kart kullanıcıları internetten alışveriş yapar hale geldiğinde e-ticaret hacminde ciddi bir büyüme olacağını öngörüyorum. Önümüzdeki günlerde özellikle de hızla olgunlaşmakta olan e-perakende sektöründe ciddi büyüme oranları görülecek. Positive olarak markalara bu büyük fırsatı değerlendirebilmeleri için altyapımızı her geçen gün büyüyen sektörün ihtiyaçları doğrultusunda daha da geliştiriyoruz."
Kaynak: Dünya
Comments
No comment yet.