İş güvenliği, akıllı bina ve otomasyonları alanında Avrasya'nın en büyük etkinliği olarak kabul edilen ISAF Akıllı Çözümler Fuarı bugün kapılarını açtı. Fuarda iş güvenliği ve sağlığı sektörünün gelişmesinde önemli rol oynayan Tüm İş Güvenliği Uzmanları Derneği (TİGUDER) sektör ilgililerini ağırladı.
İş güvenliği ve sağlığı sektörünün temsilcilerinden biri olan ve sektörde farkındalığı artıran TİGUDER, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen ISAF Security Fuarı'na katılım gösterdi. Üyelerini ve sektör ilgililerini ağırlayan TİGUDER iş güvenliğine yönelik ulusal ve uluslararası faaliyetlerini sürdürüyor.
Türkiye'de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesi için önemli projeler geliştiren TİGUDER aynı zamanda iş güvenliğine yönelik uluslararası çalışmaların da içinde bulunarak ülkemizi sivil toplum ayağında temsil ediyor.
Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması için mücadele veren TİGUDER aynı zamanda sektördeki paydaşlarına sosyo-kültürel etkinlikler, bilgilendirme eğitimleri, sempozyumlar, seminerler ve akademik çalışmalarla destek oluyor.
"İş güvenliği sektöründe eğitim niteliği düştü"
İnsaatnoktasi.com'a iş güvenliği sektörünü yorumlayan Tüm İş Güvenliği Uzmanları Derneği Başkanı Murat Aktaş, Türkiye'de iş güvenliği sektörünün sorunlarına değindi. İlk olarak sektördeki işsizliği değinen Murat Aktaş sektörde eğitim niteliğinin düştüğünü söyledi.
TİGUDER Başkanı Murat Aktaş, "Türkiye'de iş güvenliği sektöründe bir iş sıkıntısı söz konusu. Özel üniversiteler ve özel kurslarla iş güvenliği eğitimi veren kurum sayısı arttı. Sadece İstanbul'da 26 özel üniversite iş güvenliği eğitimi veriliyor. İş güvenliği uzmanlığı herkesin kolayca elde edebileceği bir meslek haline geldi. Bu durumda sektördeki eğitim niteliği de düşüyor" açıklamasında bulundu.
"İş güvenliği uzmanları zor koşullarda çalışıyor"
İşverenin iş güvenliği uzmanlarını maliyet olarak gördüklerini söyleyen Başkan Aktaş, "Birçok firma iş güvenliği uzmanını maliyet olarak görüyor. İş güvenliği uzmanları çok zor koşullar altında çalışıyor. Bir iş kazası meydana geldiğinde iş güvenliği uzmanları sorgusuz sualsiz yargılanıyor. Cumhuriyet savcılığı ve hakimlerin bu konuda bilinçlendirilmesi lazım." dedi.
"OSGB'de rekabet çok fazla"
Sektördeki rekabete de değinen Aktaş, "Özellikle Ortak OSGB'de (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) çok fazla rekabet var. İş almak için fiyatları çok düşürüyorlar. Bu da bizim aldığımız ücretlerin de düşmesine neden oluyor." diyerek sektörde haksız rekabet oluştuğunu söyledi.
İş güvenliği uzmanlarının görev tanımının işverenlere rehberlik etmek olduğunu söyleyen Aktaş iş güvenliği uzmanlarının görev tanımının dışında birçok iş yaptığını da söyledi. Başkan Aktaş, toplumun iş güvenliği uzmanlarının hizmetlerinin daha farkında olmadığını söyleyerek sözlerine son verdi.
Comments
No comment yet.