İl İlçe Belediyeleri, Özel İdare, KGM Bölge Müdürlüğü üst düzey yetkilileri, diğer kamu kuruluşlarının temsilcileri, akademisyen ve öğrencilerden oluşan çok sayıda davetlinin katıldığı etkinliğin açılış konuşmalarını, Votorantim Yönetim Kurulu Üyesi Ticaret Direktörü Çağan Alpas ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız gerçekleştirdi.
Yıldız konuşmasında; Ülkemizin geldiği noktada döviz bu kadar yükselmişken ülkemiz terör saldırılarılarıyla karşı karşıyayken birlik beraberlik içerisinde her konuda kendi öz kaynaklarımıza yönelmemiz gerektiğini belirtti. Bunu da ilk olarak, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü için düşündükleri 15 km’lik yolu, Beton Yol yapmak istediklerini söyledi.
“Neden Beton Yol?” konusunda konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt; halkın Mustafa Kemal Atatürk’ten yol ve okul olmak üzere iki isteği olduğunu, mektep konusu 1923 imkanlarıyla çözülürken yol meselemizin 2016 yılında hala çözülemediğini belirtti. Samsun Belediyesi’nin neden beton yolları tercih ettiğini açıklamak için; 6360 sayılı yasayla hizmet alanlarının 79 bin hektardan 1 milyon hektara çıktığını, seçim öncesinde vatandaşın kendilerinden yol istediğini ancak çıkarılan envanterden 4 bin km yol yenilenmesi gerektiğini öğrendiklerini bildirdi. 4 bin km yolun asfalt ile yapılması halinde 1 metreden fazla kazı gerektiğini bunun da toplam maliyetinin 4 katrilyon TL gibi belediyenin altından kalkamayacağı bir miktarla karşılaşacaklarından konsolide olmuş çamur zeminler için de uygun olan beton yolları tercih ettiklerini belirtti.
Yurt, sathi kaplama ve asfalt yolların tasarım esnasında düşünülen standart dingil yüklerinden 1 ton fazlasının bile 10-15 yıl kullanım için tasarlanan yollarda 2-3 sene içinde tamir gerektirdiğini, ithal bir malzeme olan petrolden elde edilen bitüme yılda yaklaşık 1.3 milyar dolar harcandığını, buna ek olarak bu karışımları ısıtmak için de enerji gereksinimlerinin yine ithal ürünlerden karşılandığı için cari açığın olumsuz etkilediğini, Cumhurbaşkanı’mızın Türk Lirası’nın korunması adına dövizlerin bozdurulmasını tavsiye ettiği şu günlerde, döviz anlamına gelen esnek ve sathi kaplamaların yerine beton yolların tercih edilmesinin cari açığımızın azalmasına katkı sağlayacağını vurguladı. Yurt, yerli, milli olması ekonomik ve teknik uygulama avantajları nedeni ile Samsun Belediyesi’nin 4 bin km yol projelerinde beton yolları tercih ettiklerini, Samsun’da 2013 yılından beri 750 km beton yol yaptıklarını, çalışmalarına 2017 yılında da devam edeceklerini bildirdi.
Trabzon İl Afet Durum Müdürlüğü’nden İnşaat Yüksek Mühendisi Muhammet Çelik beton ve asfalt yolları karşılaştırdığı konuşmasında, Trabzon köy yollarından örnekler sunarak beton yolların olumsuz işçilik koşullarında dahi 20 yıl hizmet verdiğini, ağır taşıt trafiği, zorlu iklim ve zemin koşulları için beton yolların ideal olduğunu açıkladı. Beton yolların geri dönüşüm malzemelerinden üretilebileceğini ve köy yollarında ışıklandırma gereksinimini azaltarak çevre dostu sonuçlar elde edildiğini ekledi. Ayrıca beton yolların banketsiz yapılabilmesinin kamulaştırma bedellerinde de asfalt yollara kıyasla ciddi bir avantaj olduğunun altını çizdi.
TÇMB Teknik Danışmanı Prof. Dr. Özgür Yaman ise silindirle sıkıştırılmış beton yol uygulamaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Silindirle sıkıştırılmış beton yolların asfalt yapımında kullanılan ekipmanlarla yapılabileceğinin altını çizerek erken trafiğe açılma ve ilk yapım maliyetlerinin sathi kaplamadan bile düşük olması gibi avantajlar sağladığını belirtti.
Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan TÇMB CEO’su İsmail Bulut, çimentonun döngüsel ekonomiye olduğu gibi yol güvenliğine de katkı yapacağının altını çizerek, ülkemizde her beş kazadan birinin tek taraflı araçların yoldan çıkmasından kaynaklandığına ve beton bariyerle bu kazaların sebep olduğu can ve mal kayıplarının azaltılabileceğine dikkat çekti. Ülkemizde de İngiltere ve İrlanda’da olduğu gibi CE güvenlik sertifikalı beton bariyerlerin orta refüjlerde kullanılmasının zorunlu hale getirilmesinin yol güvenliği için gerekli olduğunu belirtti.
Comments
No comment yet.