9,523.31 TRY BIST 100 BIST 100
5.25 CNY CNY CNY
40.95 EUR EUR EUR
37.93 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.36 TRY Interest Interest
73.01 USD Fossil Oil Fossil Oil
33.28 USD Silver Silver
4.89 USD Copper Copper
102.77 USD Iron Ore Iron Ore
356.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,819.33 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Türk Telekom’un Dijital Uçurumla Mücadelesi Dünyaya Örnek Oldu

‘İnternetle Hayat Kolay’ projesi kapsamında 2013 yılından bu yana 10 bin kişiyi internetle tanıştıran Türk Telekom, BM tarafından dünyaya örnek gösterildi. Şimdi hedef 2030’a kadar 1.5 milyon kişiye ulaşarak dijital uçurumu ortadan kaldırmak

Türk Telekom’un Dijital Uçurumla Mücadelesi Dünyaya Örnek Oldu

Hayat Kolay” projesiyle Türkiye’de sosyoekonomik düzeyi ve internet penetrasyonu düşük 28 ilde 10 bin kişiye internet kullanmayı öğretti. Gönüllü eğitmenler tarafından verilen eğitimi kapsayan proje Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterilirken 2017 yılı sonunda 30 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Hayatında internetle tanışmamış, 35 yaş üstü kişilere ve kadınlara odaklanan Türk Telekom Grubu, daha fazla insanın projeden yararlanması için sokaklarda stant kurma ve posterler basmanın yanı sıra camilerden bile anons yaptırdı.

Türk Telekom bu projesiyle New York’ta bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Haftası kapsamında düzenlenen ‘Social Good Summit’e davet edildi. Madeleine Allbright, Cameron Diaz, Victoria Becham, Charlize Theron gibi ünlü isimlerin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte “Dijital Vatandaşlık’ konulu panelde projeyi anlatan Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, interneti tanımayan kişilere internet kullanmayı öğrettiklerini söyledi.

Aslan, “2 gönüllü eğitmenle 2013 yılında başlattığımız projede bugün 180 gönüllüye ulaştık. Türkiye’de 35 yaş üstü 10 bin kişiye internet kullanımını öğreterek bu kişilerin hayatında büyük bir fark yarattık. 2017 yılı sonuna kadar 30 bin kişiye bu eğitimi sağlamayı hedefliyoruz. Amacımız, hayata geçireceğimiz benzer projelerle Türkiye’de interneti hiçbir şekilde kullanmayan 1.5 milyon kişiyi teknolojinin olanaklarıyla tanıştırarak 2030 yılına kadar dijital uçurumu ortadan kaldırmak” dedi.

Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma için temel itici güç olan bilişim teknolojilerini Türkiye’nin her köşesinde kullanıma sunma amacıyla hareket ettiklerini kaydeden Aslan, “İnternetle Hayat Kolay” projesinin dünyanın en başarılı 50 kalkınma projesinden biri seçildiğini vurguladı

2 günde toplam 10 saat eğitim veriliyor

Aslan, bu projeyle amaçlarının internet satmak değil internet kullanımı konusunda farkındalık yaratmak olduğunu kaydetti. Sadece 35 yaş üstü değil internetten korkan, güvenlik ile ilgili endişeleri olan, kişisel bilgilerinin kötü amaçlı kullanılacağını düşünen, maddi imkanı olmayan insanlara güvenli internet kullanımını anlatmak istediklerini belirten Rami Aslan, şöyle devam etti:

“UNDP ve Habitat işbirliğiyle yürüttüğümüz projede sosyoekonomik düzeyi ve internet penetrasyonu düşük illeri seçtik. Kalkınmada öncelikli illerle başladık. İnternet kullanmayı, sosyal medyadan ve e-devlet gibi hizmetlerden nasıl faydalanacakların anlatıyoruz. 2 günde toplam 10 saat eğitim veriyoruz. Şu ana kadar 10 bin kişiye ulaştık ama hedefimiz 81 ili kapsamak. Daha fazla insana ulaşmak için duyurular yapıyoruz. Yeri geldiğinde camilerden anons yaptırmak zorunda kalıyoruz. Zor olan başlamaktı, bu adımı attık ve eğitim alanların çok daya yüksek sayılara ulaşacağına inanıyoruz. Amacımız, benzer projeleri hayata geçirerek 2030 yılına kadar bugüne dek internet kullanmamış kişilere ulaşmak ve Türkiye’de dijital uçurumu ortadan kaldırmak.”

Mülteciler de eğitimden faydalanabilecek

Çok kısa sürede projenin ekonomik ve sosyal etkilerini görmeye başladıklarını söyleyen Rami Aslan, şu örnekleri paylaştı: “Kursiyerlerimiz arasında KOBİ’ler de var. Yani sadece yaşlılar ve kadınlar değil patronlar da eğitim alıyor. Dün interneti bilmeyen ev kadınları, bugün sosyal medyada işyeri açıyor. Şırnak Şahvan’da eğittiğimiz bir grup kadın, Instagram hesabı açarak kendi yaptıkları el işlerini internetten satmaya başladılar. Bir başka yerde, ürettiği çayı internet üzerinden satmaya başlayan bir kursiyerimiz var. Bir diğeri de hesap açarak Şırnak’ta ikinci el telefon ticareti yapmaya başladı. Muş’ta, Karakovan balı üreten bir kursiyerimiz, aldığı eğitim sonrası bugün ballarını Facebook hesabı üzerinden satıyor. İlk 2 haftada 200 kilo bal sattı. 70 TL olan balın fiyatı 150 TL’ye çıktı.” Rami Aslan, bir soru üzerine Türkiye’deki mültecilerin de dilerlerse eğitimden faydalanabileceğini kaydetti. Aslan, “Eğitim almak isteyen herkese kapımız açık. Bu projeyle Türkiye’nin de kalkınmasına katkıda bulunacağımıza inanıyoruz” dedi.

En başarılı iller Hakkari, Şırnak, Manisa, Bartın

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de internet erişimi olan hane oranı yüzde 60.2. Erkeklerde internete erişimi oranı yüzde 63.5 iken kadınlarda bu oran yüzde 44.1. İstanbul’da internet erişimi yaygınlık oranı yüzde 64.6 iken, bu rakam İç Anadolu’nun doğusunda yüzde 39’a, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 37’ye düşüyor. Muş internet penetrasyonunun en düşük olduğu il. Türk Telekom Grubu verilerine göre Türkiye’de hiçbir şekilde interneti kullanmayan veya sorun çözmek için internete başvurmayanların sayısı ise yaklaşık 1.5 milyon. Proje Adıyaman, Amasya, Artvin, Bartın, Batman, Bingöl, Çorum, Erzurum, Hakkari, Kahramanmaraş, Karaman, Manisa, Mersin, Muş, Ordu, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak, Nevşehir, Mardin, Erzincan ve Çanakkale’de yürütülüyor. Bugüne kadar eğitim verilen 10 bin kişinin yüzde 65’i kadın, yüzde 35’i erkek. Proje kapsamında en başarılı iller Hakkari, Şırnak, Manisa, Bartın.

KAYNAK:DÜNYA

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Canadian Prime Minister Carney: “Our old relationship with the US is over”

Friday, March 28, 2025

Turkish and Italian business world to meet in Rome

Thursday, March 27, 2025

Nihat Uyar, the doyen of the iron and steel industry, passed away

Wednesday, March 26, 2025

Mucteba Bekcan, one of the leading names of the steel industry, passed away

Tuesday, March 25, 2025

Airstrikes in Yemen burden the iron and steel market

Tuesday, March 18, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now