CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’da turist hareketliliğinde yaklaşık yüzde 10’luk bir gerileme yaşandığını, yıl sonunda kaybın 1 milyon turiste ulaşabileceğini bildirdi. Budak, “Diğer sektörlerle birlikte yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kayba seyirci kalınamaz. Acil ve akılcı önlemler gerekli” dedi.
CHP’li Budak, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Rusya’da yaşanan kriz, Türkiye’nin Avrupa’da bozulan imajı ve bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle turizmde ciddi bir kan kaybı yaşandığına dikkat çekti. “Geliyorum” diyen krizin geldiğini ve Antalya’da yaklaşık yüzde 10’luk bir daralma ortaya çıktığını vurgulayan Budak, şunları söyledi: “2 Temmuz itibarıyla Antalya'ya gelen turist sayısında 408 bin kişilik düşüş var ve bu düşüş yalnızca Rusya değil, aynı zamanda Avrupa'daki birçok pazarımızda da yaşanıyor. Otellerimiz hem fiyat indirimi yaptılar hem de istihdamı azalmak zorunda kaldılar. Turizm başta ticaret olmak üzere 58 sektörü etkilemektedir. Antalya Ticaret Borsası, turizmdeki daralmanın tarım ve gıda sektörlerini de negatif yönde etkilediğini, otellerden sipariş alamayan firmaların zor duruma düştüğünü ve istihdam kayıplarının yaşandığını açıklamıştır. Yıl sonu öngörülerine göre, turist kaybı 1 milyon düzeyinde olacak, çarpan etkisiyle yaklaşık 2.5 milyar dolarlık gelir kaybı yaşanabilecektir. Türkiye’nin süreci izlemek yerine acil ve akılcı önlemler geliştirmesi gerekiyor.”
Hangi önlemler alındı?
Turizm sezonu öncesinde, turist hareketliliğinde bir düşüş öngörüldüğünü, Bakanlığın bu konuda bir çalışma yapıp yapmadığı konusunda bilgi isteyen Budak, “Yaşanacak düşüş konusunda turizm alanında faaliyet gösteren örgütlerle bir çalışma yapılmış mıdır? Yaşanabilecek kayıplara karşı Bakanlığınız hangi önlemleri almıştır? Yüzde 10’luk kayıp, alınan önlemlere rağmen mi ortaya çıkmıştır?” diye sordu.
Uçuş teşviki sezonda niye yok?
Önergede teşvikleri de gündeme getiren Budak, “Turizme teşvik amacıyla gündeme gelen uçuş desteğinin düşük sezon sayılan nisan-mayıs dönemi ile sınırlı tutulmasının nedeni nedir? Bu desteğin, yoğun sezon olan haziran-temmuz-ağustos döneminde de sürdürülmesi için bir çalışma yapılacak mıdır? Türkiye’nin Avrupa’da bozulan imajını düzeltmek için bu yıl ek tanıtım etkinlikleri yürütülmüş müdür? Yürütülmemiş ise gerekçesi nedir? Turizmdeki düşüş bağlantılı tarım, gıda, alkollü ve alkolsüz içecek gibi sektörleri de olumsuz etkilemeye başladığına göre, Hükümetiniz, krizin daha da derinleşmemesi için turizm ve diğer sektörlerle ortak çözümler geliştirmek için bir adım atacak mıdır? ” sorularına yanıt istedi.
kaynak:dünya
tarih:08.07.2015
Comments
No comment yet.