Rekabet Kurumu, zorunlu trafik sigortası fiyatlarında yüksek artış yapıldığı iddiaları üzerine, sigorta şirketlerine yönelik resen ön araştırma süreci başlattı.
Zorunlu trafik sigortalarında serbest tarifeye geçilmesinin ardından, poliçe fiyatlarında da yüzde 200'lere varan artışların yapılması, özellikle ticari araç sahiplerinin tepkisine neden oldu. Poliçe fiyatlarında yüksek fiyat artışları yapılarak vatandaşların mağdur edildiği iddiaları üzerine Rekabet Kurumu harekete geçti.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kurum, söz konusu iddialara yönelik, resen ön araştırma süreci başlattı.
Devam eden "ön araştırma süreci" çerçevesinde Rekabet Kurumu uzmanları, sigortacılık sektörüne ilişkin raporlarını tamamlayacak. Ardından, 7 üyeye sahip Rekabet Kurulu, hazırlanan rapor doğrultusunda sigorta şirketlerinin aralarında anlaşarak, ortak fiyat belirledikleri ve rekabeti ihlal ettikleri kanaatine varırsa, sigorta şirketleri hakkında soruşturma açabilecek.
Zorunlu trafik sigortası şartlarında değişiklik
Bu arada Hazine Müsteşarlığının "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartları" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, teminat dışında kalan hallerde sigortacının, ilgililere yaptığı tazminat ödemeleri için sigortalının terekesine (miras) ve tereke borçlusu olan mirasçılarına sigortalının kusuru oranında ve ilgili mevzuat dahilinde müracaat hakkı saklı olacak.
Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda "kazaya sebebiyet veren" sigortalıya rücu edebilecek.
Öte yandan sigortacının sigortalıya rücu hakkına ilişkin maddeye "ağır kusur" ifadesi eklendi. Buna göre tazminatı gerektiren olay, aracın ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafından kullanılması veya trafik kurallarının “ağır kusur” ile ihlali sonucunda meydana gelmiş ise tazminat sigortalıya rücu edilecek.
Comments
No comment yet.