İstanbul’daki Marmaray Demiryolu Tüp Tüneli ve Banliyö Demiryolları Toplu Taşıma Sistemi son dönemlerin en zorlu ve ilginç projesi. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı’nın en büyük yatırımlarından biri olan proje üçe ayrılıyor; Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (BC1), Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi (CR3), Demiryolu Araçları Temini (CR2).
ThyssenKrupp Asansör bu projede yaklaşık 65 km’lik hattı kapsayan, Avrupa yakasında Halkalı ile Asya yakasında Gebze’yi birbirine bağlayan ve projenin en uzun kısmını oluşturan CR3 Sözleşmesinden sorumlu olacak.
CR3 Sözleşmesi, mevcut iki hatlı demiryolu sisteminin banliyö hattına ilave olarak şehirlerarası hat ve yük treni hattını da içermek üzere üç hatlı bir demiryolu güzergâhı teşkil edilecek şekilde komple yenilenmesini içermekte. CR3 Sözleşmesi kapsamında, 36 istasyon dışında depo, atölye ve yönetim binaları gibi yardımcı binalar da bulunuyor. Hat, BC1 kısmıyla Asya ve Avrupa yakalarında bağlanarak şehrin iki yakası arasında demiryolu ulaşımının aralıksız olarak devam edebilmesini sağlayacak.
Anlaşma kapsamında ThyssenKrupp Asansör Türkiye, kapasiteleri 1250 kg ve 4000 kg arasında değişen asansörler temin edecek. Asansörlerin çoğunluğu istasyonlarda konumlandırılacak ve panoramik olacak. Ayrıca hat boyunca yapılacak yaya üstgeçitlerinde yolcu asansörleri ve depo ve yönetim binalarında yolcu, yük ve servis asansörleri montajı yapılacak. Yürüyen merdivenler istasyonlara inşa edilecek ve ağır hizmet tipi olacak.
ThyssenKrupp Asansör’ün Genel Müdürü Juan de la Guardia “Bu büyük projenin kilit tedarikçilerinden biri olmak şirketimiz için çok önemli. Bu sözleşme, özellikle böyle kapsamlı projelerde ürünlerimize olan güvenin bir göstergesidir. ThyssenKrupp Asansör, Marmaray Projesi’nin yüksek standartlarını en üst seviyede karşılayacaktır.” açıklamasını yaptı.
Yaklaşık 14 milyon insanın yaşadığı İstanbul, Türkiye’de en kalabalık nüfusa sahip şehir olmanın yanında Dünya’daki en büyük şehirlerden de biri. Şehrin mevcut kentsel ulaşım problemlerine uzun vadeli bir çözüm olması beklenen Marmaray Projesi ile günde 1.500.000 kişinin taşınması hedefleniyor.
Comments
No comment yet.