Çin’in aşırı demir-çelik talebi Demir fiyatlarında son 2 ayda yüzde 50’ye varan artışa yol açtı.
Demir-Çelik fiyatlarındaki artışın demir-çelik üreticilerinden kaynaklandığı iddialarını reddeden Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, dünya ile entegre olan Türk demir-çelik sektörünün dünya genelindeki değişimden etkilendiğini kaydetti. Şahin, Demir-çelik üreticisi firmaların sattığı ürünün yerine, satıştan elde ettiği gelirle aynı miktarda ürün koymakta zorlandığını kaydetti.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şahin, Demir-Çelik fiyatlarının Çin’in aşırı talebi nedeniyle çok kısa sürede arttığına işaret etti.
Şahin, “Çin’de mamul ve yarı mamul fiyatlarında yüzde 70 artış oldu. Dünya’da 1 milyar 600 milyon ton demir-çelik üretimi var bunun 803 milyon tonunu Çin üretiyor. 20 Şubat’tan sonra ciddi bir artış kısa sürede oldu. Bu artış tüm dünyaya yansıdı. Bu artışa üreticiler olarak ayak uydurmakta ciddi zorlandık. Aldığımız hammadde 2 ay sonra elimize geçiyor. Hurda demir fiyatları 175 dolardan 312.5 dolara, kütük fiyatları ise 250 dolardan 440 dolara, hatta, Rusya’da 470 dolara yükseldi. Suni bir artış oldu. Bunun uzun soluklu olacağını düşünmüyorum. 1-2 ayda normal seyrine geleceğini umuyoruz” diye konuştu.
SEKTÖR 4 YIL CİDDİ ZARARLAR ETTİ
Son 4 yılda Demir-Çelik sektörünün tüm unsurlarıyla ciddi zararlar ettiğini anlatan Şahin şöyle devam etti:
“Bu artışta demir-çelik sektörü üreticilerinin bir fonksiyonu yok. Hammadde fiyatları kütük ve hurda fiyatları çok hızlı arttı. Demir-çelik üreticilerinin çok fazla para kazanmadığını maliyet hesaplarını yapanlar bilir. Dünya ile doğru orantılı fiyat mekanizması var. Dünya’nın 9. Büyük üreticisi Türkiye bu fiyat mekanizmasının dışında kalamaz.”
“Demir-çelik sektöründe köpük oluşmuşsa emtia fiyatları kendini düzenler şu anda köpük var mı, yok mu net konuşmak mümkün değil. Aslında demir fiyatları olması gereken seviyelere geldi” diyen Şahin, “Artış Çin’deki aşırı talepten kaynaklandı. Yurtiçinde demir-çelikçiler fiyatı artırdı demenin anlamı yok. Biz hammadde fiyatlarına ve diğer maliyet unsurlarına göre satış fiyatlarını belirliyoruz. Türkiye’de çelik 470 dolar da, Arabistan’da, Almanya’da, Çin’de 400 dolar değil. Oralarda da 500 dolar, hatta ABD’de çok daha pahalı” diyerek sözlerine son verdi.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nda 2016 yılı bütçesi ve iş programı kabul edildi.
Comments
No comment yet.