ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, merdiven altı üretimin tüm sektörleri tehdit ettiğini, çatı sektöründe de standartlardan uzak ürünlerin ülke ekonomisi ve tüketici bütçesine çok büyük zarar verdiğini açıkladı.
Merdiven altı ürünlerin, yalıtım sektörünün de kanayan yarası olduğunu vurgulayan Yavuz şunları söyledi:
“Çatıların doğru detay ve doğru malzemeyle sistemine uygun projelendirilmesi, konusunda uzman kişiler tarafından yaptırılması gerekiyor. Merdiven altı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmeli, ayrıca bu ürünleri işinin ehli sertifikalı ustaya teslim etmeliyiz. Böylece tüketicinin parası çöpe gitmez ve çatının ömrü, binanın ömrü kadar uzun olur. Geniş ölçekte baktığımızda ise ülke ekonomisi için tasarruf sağlarız. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve hatalı çatı bulunuyor. Bu çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar, geçen yıl yaklaşık 4 milyar TL oldu. Son 10 yılda 26 milyar TL boşa harcandı. Konut ve işyeri çatılarındaki yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımların korunamaması, yalıtım konusunda gerekli iyileştirmelerin yapılmamış olması, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamalar, hepimize zarar veriyor.”
İstanbul’da çatıların büyük bölümü enerji verimliliğinden uzak
Yavuz, İstanbul'da yaklaşık 1 milyon 600 bin bina bulunduğunu kaydederek şöyle konuştu:
“Bu binaların büyük bir kısmı yaklaşık olarak yüzde 70'i geleneksel metodlarla yapılmış binalardan oluşuyor. Bu yüzden çatı sistemlerinin de enerji verimliliğinden uzak olduğu bir gerçek. Bu binaların çatıları halen sağlam olabilir ancak güncel su ve ısı yalıtım malzemeleri ile yenilenmedikleri takdirde binalarda yüzde 30 hatta yüzde 50'lere varan yaz ve kış enerji kaybı yaşanıyor. Bu kayıp, tüketicilerin enerji faturalarına yansıyor. Geleneksel yapı metodları ile yapılmış çatıların yenilenmeleri çok zor ve çok pahalı değil, aksine uzun dönemde enerji, bakım ve tamiratlardan sağlanacak tasarruf ile harcanan paralar geri kazanılabilir. Doğru malzeme ve işçilikle yapılmış çatılarda bakım sıklığı azalacaktır. Çatı aktarma artık gerekmeyecektir. Çatı altında akıntı, rutubet, küf ortadan kalkacak daha konforlu yaşam alanları oluşacaktır. Çatının altındaki katlar korkulan ve istenmeyen mekanlar olmaktan kurtulacaktır.”
Yalıtımın topluma iyi anlatılması gerekiyor
Yavuz, çatı yalıtımının öneminin topluma çok iyi anlatılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Bilinçlenme sağlanması, yasa ve yönetmeliklerde çatı yalıtımının zorunlu olması, uygulama ve ürün konusunun da firmaların inisiyatifine bırakılmadan belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmesi gerekiyor. Güvenli çatı yapımında yapının tipine göre mimar veya mühendis tarafından hesaplanmış, tüm detaylarıyla çizilmiş, malzemeleri tarif edilmiş bir projenin olması gerekiyor. Çatı bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet duvarlar, baca gibi ağır yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak şekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inşa edilmelidir. Ayrıca çatılarımızın çoğuna su depoları, çanak antenler, sıcak su sağlamak için kullanılan güneş enerjisi ısıtıcıları, hatta bazen baz istasyonlarının bile konduğunu görüyoruz. Bu ekipman ve sistemlerin çatı üzerinde yer almaları bir hesaba ve projeye dayanıyor, usulüne uygun olarak yapılıyor ve yapımları denetleniyorsa sorun yaşanmaz. Ancak maalesef ülkemizde sıkça gördüğümüz üzere izinsiz ve bilgisizce yapılan bu ilaveler, rüzgar, fırtına, deprem gibi durumlarda üzerinde bulundukları yapı ve çevredekiler için ciddi yaralanma ve ölümlere sebep olabiliyor. Çatının böyle sistemleri taşımadığı görüldüğünde tedbir alınmadan çatı üzerine ilave yükler konulmamalı.”
Yılda 5 milyon metrekarelik çatı tadilatı yapılıyor
M. Nazım Yavuz, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:
“Çatılarda yıllık 5 milyon metrekare yenileme, aktarma ve tamirat çalışması yapılıyor. Bilinçli bir tüketici mal ve hizmet alırken doğru seçim yapar. İhtiyacı olan malı ve hizmeti yetkili satıcısından alır. Çatılarda yapacağımız tadilat, yenileme veya tamiratlar için çatı sektörü içinde olan uzman bir firma tercih edilmelidir. Can ve mal kayıplarının yaşanmamasının sırrı, doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanmasıdır. Bu konuda 12 yıldır kapsamlı eğitim çalışmaları yürüten ÇATIDER, üyelerini ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendirerek, etkin uygulama çalışmaları yapıyor. Çatıda yapılan her iş mutlaka önemsenmeli ve ciddiyetle ele alınmalıdır. Çatı uygulamalarının herhangi bir usta tarafından yapılması yerine uzmanlar tarafından uygun malzeme ile hayata geçirilmesi, sonradan yaşanabilecek üzücü olayları önleyecektir. ÇATIDER olarak önceliğimiz en yüksek standartları ülkemizde uygulamaktır. Tüm üyelerimiz, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda kusursuz çalışmalar gerçekleştirerek, sektöre örnek teşkil ediyorlar. Vatandaşların da ev satın alacakları ya da kiralayacakları zaman bilinçli hareket etmeleri ve sorgulamaları şart. Tercih edecekleri binanın yalıtımını mutlaka kontrol ettirmelerini tavsiye ediyoruz. Binanın hangi yalıtım malzemesiyle yapıldığını, yalıtımı uygulayan firmanın ustalarının sertifikalı olup olmadığını sorgulamak, bu konuda mümkünse mimar, mühendis gibi uzmanlara danışmak faydalı olacaktır. "
ÇATIDER’e www.catider.org.tr web sitesinden ve 0216 416 55 13 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Comments
No comment yet.