Türkiye pazarına girmesiyle sektörde hızla ilerleyen Amerikalı gayrimenkul devi Keller Williams, Türkiye’nin en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Bursa’nın gayrimenkul piyasasını değerlendirdi. Son yıllarda Bursa’da metro ağının genişlemesiyle kentsel büyümenin İzmir yönüne paralel bir gelişme gösterdiğini belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Geride bıraktığımız yıllarda Bursa’da ulaşıma yapılan yatırımların artması, Bursa’nın batısında bulunan Uludağ Üniversitesi’ne ve Emek’e kadar ulaşan metro ağlarıyla birlikte Ertuğrulkent, Görükle ve Yüzüncüyıl ‘a ilginin kaydığını söyleyebiliriz. Türkiye’nin en çok göç alan şehirlerinden biri olan Bursa’da, Bademli, Balat, Göynüktü, Hasköy ve Mudanya Yolu emlak sektörünün yıldızı parlayan başlıca bölgeleri arasında yer alıyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve devam eden hızlı tren projesi Karacabey Bölgesi’nin değerini her geçen gün arttırıyor. Özellikle Bursa’nın bu bölgesinde alım satım işlemlerinin hızlandığını söylemek mümkün ” dedi.
Bursa’da konut kiraları son 6 ayda yüzde 10 arttı
TÜİK verilerine göre Bursa’da gayrimenkul satışlarının 2015 yılının ocak ve şubat ayları arasında yaklaşık 3 bin 300 olduğunu belirten Emre Erol; “Nüfusu günden güne artan ve Türkiye’nin en çok göç alan şehirlerinden biri olan Bursa’da konut arzının her geçen gün arttırdığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin çiftin evlendiği şehirde evliliklere doğru orantılı konut ihtiyacı da artıyor. Bursa’da doğum oranlarının düşüşe geçmesine rağmen alınan göçler neticesinde şehirde nüfus büyümeye devam ediyor. Son dönemde ülkesini terk eden Suriyeli göçmenlerin yerleşik düzene geçtiği şehirlerden biri olan Bursa’da özellikle son 6 ayda kiraların yüzde 10 oranında artışına sebep olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl yaklaşık 600 bin Arap turistin ziyaret ettiği şehirde Arap turistlerin etkisinden de bahsedebiliriz. Otelde konaklamak yerine sezonluk ev kiralayan Arap turistler Bursa gayrimenkul dengesini değiştiren bir diğer faktör.” dedi.
Bursa’da yüzde 60 değer artışı mevcut
Türkiye’nin en kalabalık 4.ncü şehri Bursa’nın hızla gelişmesi gayrimenkul yatırımcılarının yüzünü güldürüyor. Şehrin 10 yıllık gayrimenkul fiyat değişimlerine dikkat çeken Emre Erol; “Bursa’nın metrekare fiyatlarındaki büyük değişim etkileyici. Özellikle geride bıraktığımız 10 yılı değerlendirmek gerekirse 2004 yılında ortalama bir gayrimenkulün metrekare fiyatının 726TL olduğu şehirde 2015 yılında bu fiyat 1150TL civarını gösteriyor. Bu durum şehirde yüzde 60’lık bir değer artışının göstergesi.” dedi.
Arz talep dengesine dikkat!
En eski yerleşim yerlerinden biri olan Bursa’nın hızlı ve plansız büyümesi neticesinde plansız ve çarpık yapılaşmanın şehir sakinlerinin en büyük problemleri arasında yer aldığına dikkat çeken Emre Erol; “ Şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapsamında 4 bin bina yıkıldı, Soğanlı Bölgesi’nde 420 dönüm üzerinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşümün 1. Etap ihalesi tamamlandı. Demirkapı kentsel dönüşüm projesi de yolda. Böylelikle şehrin çehresi değişmeye başlayacak ve yükselen standartları ile büyümeye devam edecek. Kentsel dönüşüm etkilerinin görüldüğü şehirde yeni arazilerin sayısı da günden güne artıyor. Açılan yeni arazilerle birlikte konut arzı da doğal olarak artıyor. Bu sebeple arz talep dengesi son zamanlarda Bursa için hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konu haline geliyor. Bu hususta dikkat edilmesi gereken talep ve arzı baş başa götürerek bu hassas dengeyi bozmadan, gayrimenkul satış hedefine ulaşmak. Aksi takdirde arz fazlalığının oluştuğu bölgelerde gayrimenkul değerlerinin düşmesi kaçınılmaz bir son” dedi.
Comments
No comment yet.