FENOFEM Fuarı’nda katılımcı olarak bulunacaksınız. Fuarın katılımcı ve ziyaretçilerine katkısı hakkında bilgi verebilir misiniz? Sektöre neler anlatacaksınız?
FENOFEM Sanal fuarı SILVAN ROLLS olarak ilk kez deneyimleceğimiz ve bizleri heyecanlandıran bir fuardır. Bu yüzden bu fuara önem veriyoruz. Bu fuarda yeni iş ilişkileri kurmanın yanında birlikte çalıştığımız iş ortaklarımızla bir araya gelme fırsatı yakalayacağımızı düşünüyoruz. Özellikle zor günler geçirdiğimiz bu pandemi sürecinde demir çelik sektörünün geçtiğimiz yıldaki durumu ve gelecekte bizi nelerin beklediği ile ilgili sektörden ziyaretçilerimizle yapacağımız görüşmeler ve fikir alışverişleri bizler için önemli olacaktır.
SİLVAN Merdane Döküm Sanayi kimdir? Demir çelik sektörüne nasıl katkı sağlıyor? Detaylandırabilir misiniz?
Silvan Merdane Döküm Sanayi ve Ticaret Ltd., dünyada kendi sektöründe bilinen adıyla SILVAN ROLLS, 1957 yılında Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kurulmuş olup 64 yıllık tecrübesi ve yıllar yılı gelişen bilgi ve teknoloji birikimi ile uzmanlık alanı olan ısıya ve aşınmaya dayanıklı sfero ve çelik hadde merdanesi ve hadde makarası (ring) üretmektedir. SILVAN ROLLS tesisi, bilgi ve teknoloji birikimi, üretim politikası ve teknik ve satış kadrosu ile birlikte 2019 yılı itibari ile VERGİLİ GRUP tarafından satın alınmıştır. 64 yıllık tecrübe ve kalite ile eksiksiz ve aralıksız üretim faaliyetlerine devam etmektedir. Türkiye’nin ilk merdane üreticisi olarak demir çelik sektöründe faaliyet gösteren haddecilerimize geniş kalite seçimi imkânı getirmekteyiz. Haddecilere sunduğu ürün ve hizmetlerini devamlı geliştirmek çabasında olan SILVAN ROLLS, haddecilerimizle sürekli diyalog içerisinde olup yılların vermiş olduğu bilgi, birikim ve tecrübe ile tavsiyede bulunduğumuz birçok uygulamayla birlikte merdanelerimizin kullanılması neticesinde haddehanelerin üretim maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanmaktadır.
Ürün çeşitliliğinizin fazla olduğu gibi farklı olduğunu gözlemliyoruz. Ürün yelpazenizden bahsedebilir misiniz?
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan 8.000 m² kapalı, 10.000 m² açık olmak üzere toplamda 18.000 m² alan üzerine kurulu entegre tesisimizde hammaddeden nihai ürüne kadar tesisimizde üretilen hadde merdaneleri ve makaraları (ringleri) uzun mamül üreten sıcak yuvarlak, hafif ve orta profil demir çelik haddehanelerine tedarik edilmektedir. Özellikle döküm prosesi, talaşlı imalat atölyesinin kapasitesi ve çeşitliliği, kalite kontrol konusunda titizliği noktasında merdanelerimiz kalite anlamında öne çıkmaktadır. Kalifiye ve yetenekli teknik personelimiz, en modern ve çağdaş teknolojiyi kullanmakta olup sfero ve çelik merdane döküm teknolojisinde araştırma ve geliştirme programları ile SILVAN ROLLS’u gelişmekte olan yüksek standart ve kaliteli çelik üretiminde ülkemizde ve dış ülkelerde önemli bir konuma getirmiştir
Üretimde birçok farklı alanda faaliyetleriniz mevcut. Kısaca bahsedebilir misiniz?
Sizlerin de belirttiği gibi Silvan Rolls’u ürün gamının çeşitliliği sayesinde kaliteli sfero ve çelik hadde merdaneleri ve makaraları (ringleri) ile inşaat demiri, tren rayı, filmaşin, hafif-orta-özel profil çeken sıcak haddehanelerin çözüm ortağı olarak konumlandırabiliriz. Silvan Rolls yaklaşık 25 malzeme kalitesi ile haddecilere kendilerinin üretim olanakları ve haddehane koşullarına göre geniş bir yelpazede kalite seçimi olanağı sunmaktadır. Ayrıca gelecek dönemde de Silvan Rolls, ürün gamını daha da çeşitlendirmek için kuma döküm teknolojisini de üretim programına almayı amaçlamaktadır. Bu sayede Silvan Rolls demir çelik sektörünün yanı sıra çimento ve maden gibi diğer lokomotif sektörlere de hizmet verebilecek konuma gelecektir.
VERGİLİ GRUP, SILVAN ROLLS ile iki yıldan beri döküm sektöründe hizmet vermektedir. Gruba ait şirketlerden bir diğeri olan DEMORA ile birlikte SİLVAN ROLLS yurt içi ve yurt dışı yatırımcılarına anahtar teslim haddehane projelerine döküm hizmeti vermektedir.
İhracat yapıyor musunuz? Yapıyorsanız hangi bölge ve ülkelere gerçekleştiriyorsunuz? Yapmıyorsanız böyle bir planınız var mı?
SILVAN ROLLS olarak ürünlerimizin %90’ını başta Avrupa olmak üzere Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Asya, Kuzey Amerika ve diğer Dünya ülkelerine ihraç etmekteyiz. 2021 yılı itibariyle müşteri portföyümüzde 32 farklı ülkeden şirketler bulunmaktadır. Yurt içinde haddecilerimizle sağladığımız olumlu diyalog yurt dışında faaliyet gösteren haddehaneler ile de kesintisiz devam etmekte, haddehanelerin herhangi bir problemlerinde satış öncesi ve satış sonrasında kendilerinin çözüm ortağı olmaktayız.
Pandemi sürecinde bir yılı geride bıraktık. Firmanız ve sektör için 2020 yılını değerlendirebilir misiniz?
Tüm dünyayı öncelikle sağlık daha sonra da ekonomik olarak derinden etkileyen pandemi sürecinde şirketler ayakta kalabilmek için kendilerince çeşitli çözümler üretmişlerdir. SILVAN ROLLS olarak bizler de bu süreci en az hasarla atlatmak adına gerek ürün gamının çeşitlendirilmesi gerekse farklı pazarlar bulma noktasında bir gayretimiz mevcuttur.
2019 yılında Türkiye’de demir çelik üretimi yaklaşık 33,7 milyon ton iken bu sayı 2020 yılında pandemi sürecinde %6’lık bir artış ile 35,8 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. İhracat değeri olarak 12,6 milyar USD’ye ulaşan sektör bu rakam ile Türkiye’de gerçekleşen toplam ihracat değerinin %7,4’üne sahip olmuştur. Bu rakamlar da bize gösteriyor ki demir çelik sektörü 2020 yılını üretim anlamında artış ile tamamlamıştır.
2021 yılının kalan yarısında sektörü neler bekliyor? Öngörünüz nedir?
Türkiye demir çelik sektörü 2021 yılında global anlamda bir normalleşme beklentileri dolayısıyla üretim ve ihracatta bir artış beklenmekte. Bunun neticesinde 2021 yılında dünyada çelik talebinin de artması beklentisiyle demir çelik sektöründe üretim anlamında %10 büyüme hedefleniyor. Dünyada ikinci bir salgının olma ihtimali demir çelik sektöründeki oyuncular üzerinde bir belirsizliğe yol açtığı da bir gerçektir. Şu an için kesin bir zaman ön görülememesiyle birlikte pandemi sürecinin bitmesinin ardından sektörde artacak olan çelik üretimi ve talebinin etkisiyle Türkiye demir çelik sektörünün özellikle Avrupa pazarına olan ihracat rakamlarının artacağı görüşündeyiz. Pandemi sürecinin olumsuz etkileri, yüksek enerji ve lojistik maliyetleri ile birlikte sektör yurt dışı pazarlardaki rakipleri ile rekabet etme noktasında sıkıntılar yaşamakta. Bu sıkıntıları giderme adına katma değeri yüksek olan ürünlerin üretilmesine daha da önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Haber: Ayşenur Ustaoğlu
Comments
No comment yet.