Rıfat Görür açıklamalarına ‘’ Henüz yeni kurulmuş bir firmayız (01/02/2019) ancak firmamızı oluşturan ana firmalarımız ( ADANA ÇELİK HASIR A.Ş VE GÜNEŞ ÇELİK HASIR A.Ş. ) sektörümüzün duayen firmalarından olup ; güçlü sermaye ve alt yapı katkıları ile oluşumumuzu gerçekleştirmiş bulunuyoruz’’ diyerek başladı.
‘’Yeni bir firma olmamıza karşılık, deneyimli kadromuz ve birikimimiz sayesin de 2019 – yılı; sektörümüzün ciddi daralmasına, bilinen ekonomik sıkıntılara rağmen, kendi ayakları üzerinde durmayı başarmış ve 2020 yılı için umutlarını artırarak yolumuza devam etme kararlılığın da ve heyecanı içerisinde yolumuza devam edeceğiz’’ şeklinde devam etti.
Sektörün 2020 yılında beklentisi nasıl gerçekleşir? Neler bekliyor? Sorularına ‘’Sektörümüzün bu yıl biraz daha kımıldayarak geçtiğimiz yıla göre artacağını düşünmekteyiz. Her şeyin bir inişi, çıkışı vardır; kanaatimce biz, ağır ağır da olsa çıkış yoluna girmiş bulunuyoruz; bu yüzden yatırımlarımızı da önümüz deki yılara göre planlama düşüncesindeyiz’’ dedi.
Peki çelik hasır ihracatı yapıyor musunuz?
İhracat ayağımız henüz tam oluşmamakla birlikte küçük çapta (konteynır bazlı ve tır bazlı FOB.) satışlarımız bulunmaktadır. Günümüz ortamına bakıldığında ihracat, bütün firmaların özellikle üzerin de çalışması gereken bir konu. Tabii ki konu ile ilgili çalışmalarımız var.
Değişen kangal demiri fiyatlarından şikayetçi misiniz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kangal fiyatlarını maalesef biz belirlemiyoruz. Ticaretin değişmez bir kuralı vardır bilirsiniz; arz / talep dengesi. Tabii ki Dünya ‘yı ilgilendiren bir durum; çünkü Türkiye’de üretim (arz) tüketim den fazla, doğal olarak bir yandan ihracat ta yapmak zorunda. Sonuç olarak fiyatı piyasa belirliyor.
İhraç kaydı ile ithalat yapılabiliyor mu? Türkiye piyasasına uyuyor mu?
İhraç kayıtlı malzeme veya “DİB” (Dahilde İşleme İzin Belgesi) kapsamın da ithal getirilebilir ancak karşılığında ihracat yapmak zorunluluğu olduğu için şu dönemde (Dünya resesyonda) zor görünüyor.
Hammadde sıkıntısı oluyor mu?
Hammadde sıkıntısı olmuyor tabii ki, Dünya ve Türkiye’ nin durumu (Resesyon) ortada; arz / talep dengesi.
Kaliteli ürün ve standart üretimlere yönelmemiz gerekiyor: maalesef Dünya ‘ mız küçülüyor.
Haber: Ayşe Nur Ustaoğlu
Comments
No comment yet.