9,724.50 TRY BIST 100 BIST 100
4.84 CNY CNY CNY
35.13 USD USD USD
36.48 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43.45 TRY Interest Interest
73.24 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.75 USD Silver Silver
4.12 USD Copper Copper
100.31 USD Iron Ore Iron Ore
353.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,628.71 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Sedimega’dan yeni yılda 2 yeni proje

Yatay mimari ve bahçeli ev talebini karşılamak için İzmir Kemalpaşa’da Loft Albero Country Club’ı hayata geçirdiklerini dile getiren Kerem Güney Avcı, 2021’e de yatırımla gireceklerini, iki büyük projeyi hayata geçireceklerini müjdeledi.

Sedimega’dan yeni yılda 2 yeni proje

Sedimega İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Güney Avcı, hem son İzmir depremi hem de pandemi nedeniyle konut taleplerinde büyük değişiklikler yaşandığına dikkat çekti. Yatay mimari ve bahçeli ev talebinin yüzde 100 arttığını dile getiren Avcı, “Yazlıklar, çeşitli nedenlerle kışın oturulmaya uygun olmadığı için bu tercihi karşılamaktan uzak kaldı. Onun dışında İzmir’de yaz kış oturulacak ve şehir merkezine, ulaşıma, okullara, hastanelere yakın lokasyonda bahçeli ev stoku yok. Ama buna büyük bir talep var” dedi.

İLK ETABI HAZİRAN 2021’DE

Ortaya çıkan talebi karşılamak amacıyla Şubat 2020’de İzmir – İstanbul Otobanı üzerinde Kemalpaşa’da yeni bir projeye başladıklarını dile getiren Avcı, “İlçe merkezine 15 dakika uzaklıkta, 110 dönümlük bir arazi içinde 290 villalık Loft Albero Country Club projemizi hayata geçirdik. Yapımına hızla devam ettiğimiz projemiz kapsamında, Şubat 2021’den itibaren villalarımızı teslim etmeye başlıyoruz. Haziran 2021’e kadar, 90 villalık ilk etabımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Çünkü son depremin yaşandığı Bornova Bayraklı bölgesinden, projemize büyük bir talep var” diye konuştu.

DOĞAYLA İÇ İÇE BİR PROJE
Avcı, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Doğal yaşam konseptiyle tasarladığımız Loft Albero Country Club, çocukların atlar ve çeşitli çiftlik hayvanlarıyla bir arada yaşayabileceği, içinde atlı spor kulübü, gölet, 20 dönümlük ekolojik tarım alanı, üzüm bağı, kafeler, kültürel etkinlik alanı ve kreş bulunan ayrıca akıllı ev sistemiyle, modern yaşamla doğayı iç içe barındıran bir proje olarak fark yaratıyor. Ben de ailem ve çocuklarımla birlikte Loft Albero Country Club’ta yaşıyorum. Çocuklarımın doğayla iç içe ve çiftlik hayvanlarıyla temiz havada güven içinde yaşayabildiği, at binebildiği bu projeye yeni komşularımızı heyecanla bekliyoruz.”

JAPON MODELLİ YAKLAŞIM

2021 için de iki büyük projenin adımlarını attıklarının müjdesini veren Avcı, “Bayraklı ve Bornova, İzmir’in yeni şehir merkezi. Adliye ile beraber yeni yapılar ve oteller bu bölgeye taşınıyor. Dolayısıyla bu bölgede, gerçek mühendislik hizmeti almış, güvenli dikey yapılara da ihtiyacımız var. Biz de kusursuz bir mühendislik hizmetiyle hazırlamakta olduğumuz yepyeni 2 projeye imza atıyoruz. Bunlardan biri; otel, alışveriş merkezi ve iş yerlerini bir arada barındıracak dev bir proje, diğeri ise 300 dairelik bir kompleks. Bu projelerimizin inşaatına 2021’in ortalarında başlamayı hedefliyoruz. Her iki projemizin de statik yapılarını, temellerinde Japonya’da olduğu gibi sismik izolatörler yer alacak şekilde tasarlıyoruz. Bunun için Japon statikçilerle çalışıyoruz. Bu tür binaların yapımı çok maliyetli ve zor ancak Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir an olsun unutmamamız gerekiyor. Türk müteahhitlik firmalarının da artık bu maliyet kaygılarından uzaklaşıp, Japonya modeli yaklaşımlara yönelmesi gerekiyor” dedi.

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Pandemi nedeniyle yatırımların belirgin şekilde azaldığı bir dönemde böyle büyük yatırımları gerçekleştirmenin Türkiye ekonomisi açısından da önemli olduğunu vurgulayan Avcı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin en yüksek ve en güvenli binası olacak bu projenin içinde, Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi, ticari ofisler, otel, rezidans daireler, kültürel ve sosyal alanlar yer alacak. Projemizin tamamını öz sermayemizle gerçekleştireceğiz. Çünkü projemize çok güveniyoruz. Sedimega İnşaat A.Ş. olarak; bu projenin deprem ve pandemi nedeniyle duraksayan ticari ve ekonomik yaşamın hareketlenmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Projelerimizle; Bornova ve Bayraklı, deprem ve pandemi durağanlığından sıyrılıp yeni atılımlar yapan capcanlı ve eşsiz bir kent merkezi haline gelecek.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

İnsanlara konut ve yaşam alanı sunan yüklenici firmaların sorumluluklarına dikkat çeken Kerem Güney Avcı, 99 depreminin ardından yürürlüğe giren yapı denetim sisteminin 30 Ekim İzmir depreminde bir kez daha test edildiğini vurguladı. Avcı, “Şu an İzmir’de, yapı denetime tabi olup da 30 Ekim’de ağır hasar almış tek bir bina yok. Bu, sistemin işlediğini gösteriyor. Şantiye şefleri ve müteahhitlerin yanı sıra, mülk sahipleri de bu süreçlerde sorumlu. Kentsel dönüşüm sürecinde görüştüğümüz mülk sahipleri, ne yazık ki yapılarının aslında sağlam olduğuna inanıp bizi de buna ikna etmeye çalışarak kentsel dönüşüme direniyor. Dönüşümün en çok kilitlendiği nokta, şu anda bu. Çünkü devlet bunu zorunlu kılamıyor. Ne kadar kolaylaştırmaya çalışsa da son karar mülk sahiplerinde ve ortak mülklerde 3’te 2 çoğunluğun kararı gerekiyor. Her zaman dile getirdiğim bir gerçek var. Deprem bir binayı yıkmaz. Binayı kötü mühendislik, kötü yapılar yıkar ve orada insanlar ölür. Gerçek bir mühendislik hizmetiyle, bir fay üzerine bile deprem güvenli bina inşa edebilirsiniz” diyerek, geçen yıl Osaka’da meydana gelen ve bir tuğlanın bile düşmediği 8,1 büyüklüğündeki depremin bunun en güzel örneği olduğunu paylaştı.

ARTIK PARKE YERİNE HANGİ DEMİRİN KULLANILDIĞI SORULUYOR

Herkesin, depremin ardından ‘ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı bina’ kavramlarına odaklandığını hatırlatan Avcı, şöyle devam etti: “Ben ısrarla diyorum ki ‘9 deprem geçirmiş her bina, 10 raundluk bir boks maçında 9 raundluk maç çıkarmış boksör durumunda. O deprem, binayı yıkmasa ve hasar vermese dahi o bina artık yorgundur ve asla deprem önceki gibi değildir. İlk yapıldığında 8 şiddetine dayanabilen ve 10 deprem görüp yıkılmayan hatta hiç hasar almayan bir bina, yorula yorula bir gün 6 şiddetine dayanamayacak hale gelir. Elimizde mevcut yapı stoku şu anda bu durumda. O yüzden hiç kimse, ‘Benim binamda hasar yok, sıkıntı yok’ demesin. 2007 öncesinde yapılıp defalarca deprem gören binaların da yenilenmesi gerekir. Bu arada deprem bilinci yüksek insanların sayılarının giderek artması, bizi çok mutlu ediyor. Eskiden proje alanımızı gezmeye gelen müşterilerimiz, ‘Parkeleriniz granitleriniz ne marka?’ gibi sorular sorarken, şimdi artık betonun sınıfını ve hangi demiri kullandığımızı, statik projeyi nasıl hazırladığımızı sormaya başladı.”

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Major decline in the housing market: Sales are at their lowest point in 3 years

Friday, May 17, 2024

Housing prices increased in February

Wednesday, April 24, 2024

The rate of rent increase for workplaces is determined

Monday, December 4, 2023

Housing sales in Türkiye decreased in October

Thursday, November 16, 2023

House Price Index increased by 7.3 percent in July

Monday, September 18, 2023
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now