9,367.77 TRY BIST 100 BIST 100
4.79 CNY CNY CNY
34.53 USD USD USD
36.05 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41.35 TRY Interest Interest
74.24 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.90 USD Silver Silver
4.09 USD Copper Copper
100.80 USD Iron Ore Iron Ore
365.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,982.57 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Satış Taleplerini Konut Kredisi Faiz Oranları Düşürdü

Flatfy tarafından açıklanan kesin veriler gayrimenkul piyasasının ve konut fiyatlarının lokal bir düşüşe sahip olduğunu gösteriyor...

Satış Taleplerini Konut Kredisi Faiz Oranları Düşürdü

Türkiye’de her zaman tartışma konusu olan konut fiyatları ile ilgili olarak emlak uzmanları tarafından farklı açıklamalar yapılıyor. Piyasa araştırmalarına dayalı analizler ile emlak fiyatlarının son çeyrekte döviz karşısında düşüş göstermiş olması TL bazlı fiyat farkları oluştuğu anlamına gelmiyor. Konut kredisi faiz oranlarının yüksek olmasından kaynaklı olarak arz talep dengesinde negatif eğriler oluşması ve bazı semtlere olan taleplerin düşüş göstermesi konut fiyatlarının düşüş eğrisinde olduğunu gösteriyor olsa da konut satışları ile ilgili olarak Flatfy tarafından açıklanan kesin veriler gayrimenkul piyasasının ve konut fiyatlarının lokal bir düşüşe sahip olduğunu gösteriyor.

Flatfy Türkiye’de yayınladığı Eylül ve Ekim ayı verileri ışığında konut fiyatlarının sabit kaldığını ve sadece talebin azaldığını gözler önüne seriyor. Aylık olarak gayrimenkul istatistiklerini yayınlayan Flatfy dönemsel olarak artış göstermesi beklenen konut satışlarının kur kırılganlığından kaynaklı olarak artış göstermediği gibi belirli bir süre sabit kaldığını da gözler önüne seriyor.

En Ucuz Konut Ankara’da

Veriler incelendiğinde konutlara göre ev fiyatlarının şehirlere göre farklı olduğu ve ortalama olarak minimum fiyatların 200 TL civarında olduğu gözleniyor. Tabloyu incelediğinizde en ucuz konut fiyatlarının 200 bin TL ile Ankara’da, Ankara’dan sonra ise 220 bin TL ile Kayseri’de olduğu görülüyor.

2018 yılı içinde bitmesi planlanan ve biten konutların sayısındaki artış konut fiyatlarının Ankara ilinde en ucuz fiyatlar olmasına neden olmuş. Diğer şehirlerde 2018 yılı içinde biten ve bitecek olan konut sayısı daha az olduğu için konut fiyatları 450 bin TL ye kadar yükselmiş durumda.

Yaz sezonunun sona ermesi ve turizm sezonunun kapanması ile konut fiyatlarının artış göstermesi gereken Antalya İlinde konut fiyatları durgunluk gösteriyor. Flatfy Eylül ayı tablosu ile Ekim ayı tablosu karşılaştırıldığında küçük bir artış göstermiş olan konut fiyatları beklenilen seviyelerine ulaşmış değil. İstanbul ve İzmir gibi metropol şehirlerde konut fiyatları minimal artışlar göstermiş olsa da beklenilen artış seviyelerine henüz ulaşmamış. En pahalı iller sıralamasında Türkiye’nin ilk beş ilinden ikisi olan İstanbul ve İzmir konut fiyatları konusunda 250 bin TL baremini geçen ancak 300 bin TL baremini geçemeyen iller. Bu iki ilde konut fiyatlarının diğer illere göre pahalı olmasının nedenleri arasında beklenilen tarz talep dengesinin oluşturulamamış olması ilk sırada yer alıyor.

Arzdan Fazla Konut Bulunuyor

Ankara gibi büyük bir şehirde konut fiyatlarının 220 bin TL civarında olması Ankara satılık daire sayısının arz edilenden çok daha fazla olmasından kaynaklıdır. Benzer şekilde İstanbul gibi büyük bir şehirde arzın fazla olması ve konut fiyatlarının yükselmesi beklenirken istenilen artışı göstermemiş olması da yine beklenilen arz talep dengesinin yaratılamamış olmasından kaynaklıdır. Ayrıca İstanbul ve Ankara’da şehir merkezinden çok uzak mesafelerde inşa edilen konutların cazibe oranları da düşüş gösterdiği için konut satış fiyatları beklenilen düzeye ulaşmamış görünüyor.

Türkiye’de 4 odalı ev fiyatlarının Eylül ayı fiyatları ile Ekim ayı fiyatları arasında küçük artışlar gözleniyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Antalya, Kayseri ve Mersin’de 4 odalı ev fiyatları ortalama olarak %1,5 ile arasında artış göstermiş. Diğer ilerde ise artış gözlenmediği gibi düşüş gözlenmektedir.

En Pahalı Konut Gaziantep’te

Gayrimenkul uzmanlarının değerlendirmelerine göre Flatfy verileri baz alınarak yaptıkları yorumlarda en ucuz 4 odalı bir ev fiyatının 360 bin TL ile Ankara’da en pahalı 4 odalı bir konut fiyatının ise 581 bin TL ile Gaziantep ilinde satıldığı belirtilmiştir.

3 odalı ev fiyatları incelendiğinde ise en pahalı 3 odalı ev fiyatının 420 bin TL ile İstanbul ilinde, en ucuz 3 odalı evin ise 185 bin TL ile Ankara’da yer aldığı gözleniyor.

2 odalı ev fiyatları incelendiğinde 270 bin TL ile İstanbul ilinde, en ucuz 2 odalı ev fiyatının ise 130 bin TL ile Kayseri ilinde satıldığı Flatfy verilerine dayalı olarak belirtilmiştir.

1 odalı konut fiyatları incelendiğinde İstanbul ili 210 bin TL ile en pahalı il olurken Kayseri 120 bin TL ile en ucuz konut fiyatının sahip olduğu il olarak kaydedilmiştir. 1 odalı evlerin fiyatlarındaki durgunluk ve düşüş genel olarak şehir merkezine uzak olmalarından ve bu şehirlerde yaşayan insanların yaşam kültürleri ile 1 odalı evlerin birbirleri ile uyumlu olmamasından kaynaklıdır.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Saudi Arabia accelerates its economic transformation with renewable energy

Thursday, November 21, 2024

Giant investment of 1 billion dollars from Kaishan Group to IZBAS

Tuesday, November 19, 2024

Blastr and Knauf Interfer partner to produce sustainable green steel

Wednesday, October 23, 2024

Sharp reduction in freight tariffs: Turkish exporters enter a challenging period

Saturday, October 19, 2024

GMH Gruppe Acquires Kind & Co.

Thursday, October 10, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now