Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, haziranda, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,8, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,6 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,8 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,6 azaldı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,1, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,4 arttı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde haziranda yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 2,3 azaldı, imalat sanayi sektörü yüzde 1,5, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,6 arttı.
Haziranda takvim etkisinden arındırılmamış (ham)sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artış kaydetti. Öte yandan, TÜİK mayıs ayı takvim etkisinden arındırılmamış (ham) sanayi üretimindeki artışı yüzde 1,5'ten yüzde 1,7'ye revize edildiğini bildirdi.
AA Finans tarafından yapılan sanayi üretimi beklenti anketinde söz konusu verinin yüzde 1,83 artacağı öngörülüyordu.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi
Ana sanayi gruplarına bakıldığında, haziranda bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ara malı imalatı yüzde 3,2, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 0,1, enerji yüzde 1,9 azalırken, sermaye malı imalatı yüzde 9,9, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 1,5 artış kaydetti.
İmalat sanayinde aylık bazda en yüksek artış yüzde 26,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 10,3 ile makina ve ekipmanlarının kurulumu ve onarımı, yüzde 4 ile tütün ürünleri imalatı izledi.
İmalat sanayi endeksinde, haziranda bir önceki aya göre en fazla gerileme ise yüzde 5,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü. Bu sektörü, yüzde 3,2 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, yüzde 2,4 ile mobilya imalatı takip etti.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,1 arttı. Sanayinin alt sektörlerinde ise 2014 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 5,2, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 2,8, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde ise yüzde 4,6 artış oldu.
Comments
No comment yet.