10,112.76 TRY BIST 100 BIST 100
4.92 CNY CNY CNY
35.66 USD USD USD
37.10 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38.54 TRY Interest Interest
78.22 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.84 USD Silver Silver
4.38 USD Copper Copper
106.01 USD Iron Ore Iron Ore
339.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,188.46 TRY Gold (gr) Gold (gr)

S&P: Artan Tüketici Talebi Türkiye Ekonomisinin Büyümesini Destekleyecek

S&P’den Türkiye ekonomisine ilişkin rapor Rapordan: “Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3,4 oranında büyümesi bekleniyor” “Tüketici talebi dışsal ve yerel zorluklara karşı direncini ispatlarken, sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyretmeye devam ediyor” “Petrol üreticisi ülkelerden gelen ithalat talebi azalırken ve turizm gelirleri düşerken, özel sektör harcamaları 2015 yılında iş ortamındaki güvenin düşük olması sebebiyle ılımlı şekilde artış gösterdi” “Yüksek dış finansman gereksinimi Türk ekonomisi için kilit önemde hassasiyet oluşturmaya devam ediyor”

S&P: Artan Tüketici Talebi Türkiye Ekonomisinin Büyümesini Destekleyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) artan tüketici talebinin Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyeceğini belirterek, bu yıl ve gelecek yıl büyümenin yüzde 3,4 seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.

Kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisine ilişkin hazırladığı raporda, “Tüketiciler bir kez daha Türk ekonomisini güçlendiriyor. Fakat sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyrediyor. Durgun özel sektör, düşük petrol fiyatlarının ve yüksek sığınmacı nüfusunun da desteği ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin artırılmasında bir kez daha ana faktör halini aldı” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, Türkiye’de hane halkı harcamalarının 2015 yılında yüzde 4,5 oranında arttığı belirtilirken, “Tüketici talebi dışsal ve yerel zorluklara karşı direncini ispatlarken, sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyretmeye devam ediyor. Petrol üreticisi ülkelerden gelen ithalat talebinin azalırken ve turizm gelirleri düşerken, özel sektör harcamaları 2015 yılında iş ortamındaki güvenin düşük olması sebebiyle ılımlı şekilde artış gösterdi.” değerlendirmesinde bulunuldu.

S&P raporunda, Türkiye’de özel tüketim harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğu kaydedilerek, hane halkı harcamalarının ülkenin kısa vadeli büyüme görümümü için kilit önemde olduğunu belirtildi.

Tüketici talebinin seçim döngüsüne, para birinin zayıflamasına, jeopolitik ve güvenlik endişelerine rağmen gücünü koruduğu belirtilirken, “Yüksek dış finansman gereksinimi Türk ekonomisi için kilit önemde hassasiyet oluşturmaya devam ediyor” ifadesine yer verildi.

 S&P’den Türkiye öngörüleri

S&P raporunda Türkiye’nin bu yıl ve gelecek yıl sonunda yüzde 3,4 oranında büyümesinin tahmin edildiği, enflasyonun ise bu yıl yüzde 8,0, gelecek yıl ise yüzde 7,0 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi. Raporda, Türkiye’de işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10,1, gelecek yıl ise yüzde 9,9 oranında gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Türkiye’nin cari açığının bu yıl sonunda yüzde 4,2, gelecek yılın sonunda ise yüzde 4,1 oranında gerçekleşmesinin öngörülen raporda Türkiye’nin büyüme modelinin halen dış finansmana bağımlı olduğu, sermaye akılında olası bir sert yavaşlamanın ekonomi için temel aşağı yönlü risk oluşturduğu ifade edildi.

Raporda, “Bu yıl Türkiye, gelişmiş piyasalarda yatırımcıların karlarının düşük ya da negatif seviyede olmasından dolayı yatırımcıların daha fazla kar arayışında olmasından ve Avrupa Merkez Bankası’nın akomodatif duruşundan yararlanabilir.

Türkiye ayrıca bazı diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla ülkenin net enerji ithalatçısı olmasın ve Çin ekonomisinin etkilerine daha az maruz olmasının avantajlarını da yaşıyor.” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası değerlendirmesi S&P

Türkiye Merkez Bankası’na ilişkin olarak, “TCMB bir açmazla karşı karşıya. Halen çekirdek enflasyon beklentilerin ve Merkez Bankası’nın yüzde 5 seviyesindeki hedefinin de üzerinde. Bu oynak dış sermaye koşullarının oluşturduğu ortamda dış sermaye çekebilmek amacıyla parasal sıkılaştırmaya işaret eder.

Öte yandan Merkez Bankası ekonomiyi de desteklemek istiyor. Merkez Bankası çekirdek enflasyonun yakın zamandaki yavaşlamasının avantajını ve görece dengeli Türk lirasının da avantajını kullanarak faizleri azalttı.” ifadelerini kullandı.

S&P raporunda önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın likidite miktarlarını farklı faiz oranları uygulayarak yönetebileceğini, politika faiz oranını şartlara göre artırıp azaltabileceğini belirtti.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

US industrial production exceeded expectations last month

Saturday, January 18, 2025

Minister of Energy and Natural Resources Bayraktar met with the Minister of Investment in the UAE

Tuesday, January 14, 2025

Important visit from Syria to Türkiye

Tuesday, January 14, 2025

Riyadh ministerial and Arab leaders meeting calls for lifting Syria sanctions

Monday, January 13, 2025

Hatay will be the logistics center of the Middle East and the Gulf

Sunday, January 5, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now