Çin ile mayıs ayında 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması yaparak bu ülke ile enerji işbirliğini büyüten Rusya, Çin ile petrol sahaları işletmesi ve arama faaliyetlerinde de yeni anlaşmalar yaparak işbirliğini daha da genişletmeyi hedefliyor.
Son olarak Rus petrol şirketi Rosneft, Çinli enerji yetkililerine, Sibirya bölgesinde sahibi olduğu en büyük üçüncü petrol sahasında hisse sahibi olmalarını teklif etti.
Singapur’da bulunan Rajaratnam Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Asya Enerji Uzmanı Collin Koh Swee Lean, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Rusya ve Çin arasında büyüyen enerji işbirliğinin iki ülke için de verimli sonuçlar doğuracağını söyledi.
Lean, Batının uyguladığı yaptırımlara Rus ekonomisinin ne kadar daha dayanabileceğinin belirsiz olduğunu vurgulayarak, “Rusya güvenilir bir enerji kaynağı, Çin de enerjiye aç bir ülke. Her iki ülkenin de dünya politikasına bakış açısı benziyor ve ikisi de Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi. Dolayısıyla iki ülkenin de birbirine ihtiyacı var” dedi.
Rosneft’in enerji teknolojileri konusunda Avrupa ve ABD’li firmalara bağımlı olduğunu ifade eden Lean, bu ülkelerden Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar doğrultusunda artık bu teknolojilerde söz sahibi olmaya başlayan Çin’le işbirliğini bu yönde de geliştirmeye başladığını belirtti.
"Rusya, AB'ye bağımlılığını azaltmaya çalışıyor"
Washington'daki Wilson Center Rusya ve Avrasya Uzmanı Robert Orttung da Rusya’nın enerji ihracatında Avrupa’ya olan bağımlılığını azaltmak için Çin’le işbirliğini arttırmaya çalıştığını söyledi.
Robert Orttung, Rusya’nın, Avrupa’ya olan enerji ihracatı bağımlığını, Çin’e doğru yeni bir bağımlılık yönünde kaydırmaya başladığını belirterek, “Rusya’nın ihracat çeşitliliğini güvenilir hale getirmesi için diğer Asya ülkeleriyle de yeni anlaşmalar yapması gerekiyor” dedi.
AB'nin kullandığı kömürün yüzde 25’ini, ithal ettiği petrolün de yüzde 35'ini sağlayan Rusya'nın kanıtlanmış petrol rezervi 80 milyar varil. Doğalgaz rezervi de 48 trilyon metreküp seviyesinde bulunuyor.
Comments
No comment yet.