9,321.64 TRY BIST 100 BIST 100
38.20 USD USD USD
5.25 CNY CNY CNY
43.91 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.84 TRY Interest Interest
66.96 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.44 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
99.35 USD Iron Ore Iron Ore
352.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,286.58 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Rusya Gazı Keserse

Suriye üzerinden Rusya ile yaşanan siyasi gerginlik, Rusya’dan aldığımız doğalgaza kadar uzandı. En çok tükettiğimiz enerji hammaddesi olan doğal gazın yüzde 56’sını Rusya’dan ithal ediyoruz. İkinci büyük doğal gaz tedarikçimiz İran’ın, kış aylarında doğal gaz sevkiyatında problem çıkarmasıyla bu oran yüzde 60’ın üzerine çıkıyor.

Rusya Gazı Keserse

Suriye üzerinden Rusya ile yaşanan siyasi gerginlik, Rusya’dan aldığımız doğalgaza kadar uzandı. En çok tükettiğimiz enerji hammaddesi olan doğal gazın yüzde 56’sını Rusya’dan ithal ediyoruz. İkinci büyük doğal gaz tedarikçimiz İran’ın, kış aylarında doğal gaz sevkiyatında problem çıkarmasıyla bu oran yüzde 60’ın üzerine çıkıyor.

Ülkemizin doğal gaz tedarikinde kaynak çeşitliliğini sağlayamaması ve yeterli depolama alanının bulunmaması, Rusya’nın doğalgazına bağımlı kalmamıza neden oluyor. Dolayısıyla, Türkiye ne kadar isterse istesin, Rusya’dan doğal gaz alımını kesemez. Rusya’dan alınan doğalgazı hem ısınma amaçlı konutlarda, hem de elektrik üretiminde kullanıyoruz. İthal ettiğimiz doğalgazın, yaklaşık yarısı elektrik üretiminde tüketiliyor. Yaklaşan kış aylarıyla birlikte, doğalgaz tüketimi tavan yapıyor. Bu nedenle, Rusya ile yaşanabilecek bir doğalgaz krizi ülkemizi hem soğukta, hem de karanlıkta bırakabilir. Rusya’nın doğal gazı kesmesi durumunda kısa vade de, yeni bir kaynak bularak bu eksikliğin giderilebilmesi de mümkün gözükmüyor.

Ülkemiz kullandığı doğal gazın yüzde 99’unu ithal ediyor. Yıllık doğal gaz ithalatımız 49,2 milyar metreküpe ulaşmış bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre, 2014 yılında ülkemizin yıllık doğal gaz ithalatı 49.2 milyar metreküpe ulaştı. Geçtiğimiz yıl en fazla doğalgaz boru hattı ile 26.9 milyar metreküp ile Rusya’dan ithal edildi. Rusya’yı, 8.9 milyar metreküp ile İran ikinci sırada ve 6 milyar metreküp ile de Azerbaycan üçüncü sırada izledi. Ayrıca, Cezayir’den 4.1 milyar metreküp, Nijerya’dan da 1.4 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alındı. Kalan 1.6 milyar metreküplük ihtiyaç ise spot piyasadan sıvılaştırılmış doğal gaz olarak tedarik edildi. Doğal gaz ihtiyacımızın, yüzde 56’sını Rusya’dan, yüzde 18’ini İran’dan, yüzde 12’sini Azerbaycan’dan, yüzde 10’unu da sıvılaştırılmış doğal gaz olarak Nijerya ve Cezayir’den, yüzde üçünü de spot piyasadan alıyoruz.

Rusya’dan gaz akışı durduğunda, teorik olarak İran, Azerbaycan veya sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etme şansımız bulunuyor. Ancak, pratikte ve kısa sürede Rus gazının yerine bir alternatif bulabilmek mümkün gözükmüyor. İran, soğuk geçen kış mevsiminde kendi ihtiyacını karşılamak için tazminat ödemeyi de göze olarak, arızaları bahane edip gaz akışını azaltıyor ya da kesiyor. Azerbaycan’ın doğalgaz üretimi ise sınırlı seviyede ve hatta daha fazla doğalgaz verme şansı bulunmuyor. Nijerya ve Cezayir’den aldığımız sıvılaştırılmış doğal gaz miktarını da, sıvılaştırılmış doğal gaz boşaltma limanı alt yapı eksikliği nedeniyle daha fazla arttıramıyoruz. Ayrıca, sıvılaştırılmış doğalgaz fiyatı, boruyla taşınan doğal gaza göre yüzde 6 ila 8 oranında daha pahalı oluyor. Doğalgaz ülkemiz için en önemli enerji girdisi olduğundan, soğukta kalmamak ve elektrik üretiminin devam etmesi için maliyetine bakılmaksızın doğal gaz tedarik kanal ya da kanalları bulunsa bile, bu doğal gazın ulusal doğal gaz şebekesine aktarılması, kapasite yetersizliği nedeniyle mümkün gözükmüyor.

Ülkemizin doğalgaza bağımlılığı hızla artarken, doğal gaz depolama kapasitemiz aynı oranda geliştirilemedi. Marmara Ereğli’de doğalgaz depomuz bulunuyor. Bu depo, toplam tüketimimizin yüzde altısını karşılayabilecek büyüklüktedir. Gelişmiş ülkelerde doğalgaz depoları, toplam tüketiminin yüzde yirmisini karşılayabilecek şekilde yapılıyor. Doğalgaz deposu hacmi, doğalgaz tüketiminin ABD’nde yüzde 18’i, Almanya’da yüzde 20’si, Rusya’da yüzde 27’si, İtalya’da yüzde 30’u, Ukrayna’da ise yüzde 49’u büyüklüğündedir.

Gelinen noktada Rusya gazı keserse ya da sevkiyat miktarını düşürürse, ülkemiz hem soğukta, hem de karanlıkta kalabilir. Diğer taraftan, uygulanan yanlış enerji politikalarıyla doğal gaz ithalatında Rusya’ya mahkum bırakılan Türkiye’nin, “Rusya’dan gaz almıyorum” diyebilme lüksü de bulunmuyor.

KAynak: Dünya

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

China warns of retaliation: “We will retaliate against countries that harm our interests”

Monday, April 21, 2025

EU resumes free trade negotiations with Gulf states

Monday, April 21, 2025

Green hydrogen could play a role in closing Türkiye's current account deficit

Monday, April 21, 2025

Tariff exemption from Trump for technology products

Sunday, April 13, 2025

US and Iran nuclear talks described as constructive

Sunday, April 13, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now