Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Habertürk televizyonunda gündeme dair soruları yanıtladı. Türkiye'nin terör eylemlerine karşı tavrını açıkça ortaya koyması nedeniyle Somali'deki saldırıya hedef olduğunu belirtti.
"Bunu El-Kaide olarak yorumlamak için erken" diyen Yıldız, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki günlerde bunun gerekli açıklamaları yapılacaktır. Türkiye tavrını koydu, yıllardır bunun acısını çekti, özellikle son zamanlardaki gelişmelerle teröre karşı olaylarda ortak paydada bir tavır alınmadığı takdirde her ülkenin başına bu tarz hareketlerin gelebileceği çok açıkça görüldü. Paris'teki hadisenin düşündürücü yanları var. Suriye'de binlerce çocuk öldü, masumdular, günahsızdılar ama dünya olarak onlara hiç sesimiz çıkmadı. Türkiye orada da net bir ifade kullandı. Kadınlar öldürüldü, masum insanlar öldürüldü. 300 bin insandan bahsediyoruz. Paris'te 12 kişi için yapılan gösterinin binlerce katı yapılıyor olması lazımdı."
4 eski bakan için AK Parti içinden de "Yüce Divan'a gitsin diyen fireler oldu" yönündeki değerlendirme üzerine Yıldız, sürecin demokratik olduğu ve herkesin kişisel kanaatlerini kullandığı karşılığını veren, Yıldız, "Bu özgün, her milletvekilinin kendisinin aldığı bir karardır ama bu kararda Türkiyenin siyasi yapısını dikkate alanlar veya ikinci plana almış olanlar olabilir. Bu tür ithamların yapılması doğru değildir. AK Parti içerisindeki her olaydan kendilerine bir hak devşirmeye çalışanların bir refleksidir bu. AK parti hangi oyu veriyorsa versin ne Cumhurbaşkanına ne başkasına karşı yapılmış bir hareket değildir, fitne çıkartmaya dönük hareketlerdir. Özellikle muhalefetten arkadaşlara, paralel yapıya diyorum ki: Buradan ekmek çıkmaz. Bir başkasının olmazı üzerine kendi olurlarını inşa etmeye çalışanlar başarılı olamazlar" değerlendirmesinde bulundu.
Yıldız, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun oylama esnasında yurtdışında veya Türkiye'de olmasının da sonucu değiştirmeyeceğini düşündüğünü, önceden planlanmış bir program için yurtdışında bulunduğunu, bu konunun Bakanlar Kurulunda da "önemli ve herkesi ilgilendiren bir konu olarak ele alındığını" söyledi.
Paralel yapının, Bakanlığını ve kendisini dinlemesinin enerjinin stratejik bir konu olmasından kaynaklandığını dile getiren Yıldız şöyle devam etti:
"Bu benim ismimden kaynaklanmıyor; Enerji Bakanlığı hem stratejik hem de uluslararası projelere imza atan şeffaf bir bakanlıktır. Her hükümet döneminde Enerji Bakanlığı önemli olmuştur. Biz daha çok para harcayan bir bakanlığız, 195 milyar liralık bir portföyümüz var ama biz alnımız ak işlerimize devam ediyoruz. İşin burasında bir yolsuzluk var mı diye dinliyorlarsa bu paralel yapının yetkisinde değil, eğer siz bunu bir stratejik yaklaşım adına öğrenmek istiyorsanız bu da facia durumdur. Bizim anlaşmalarımıza halkın oyuyla seçilen hükümet karar verir. En son Türk Akımı'nda dünyada yankı uyandırdı. Güney Akım'ın iptali teknik bir konu değil, çoğunlukla siyasi bir konudur. Burada Türkiye eksen mi değiştiriyor yönünde Rusya'ya mı dönüyor, AB üyeliğinden vaz mı geçiyor yönünde değerlendirmeler oldu. Ben şuna inanıyorum: Biz doğru yaptığımız kadar güçlendik güçlendikçe doğru yaptığımızı gördük. Kimse kimsenin kara kaşına kara gözüne oy vermez, yanlış yapana oy verilmemesi lazım. Biz orada bu tercihi yapmışsak Türkiye'nin çıkarları ile ilgili bir tercih yapmışızdır. Bu, bir diğerinden vazgeçtiğimiz anlamına gelmez. Ben bu işe başlarken telefonlarımın dinlenebileceğini hesap ederek başladım ama bu dinleyenleri makul hale getirmez. Benim yalnız görüşmelerim oldu. Uygun görülseydi açık görüşmeler olurdu. Benim yaptığım işler ses getiren işler olduğu için uluslararası arena için dinlendim. "
Ak Parti'de 3. döneminin bittiği ve gelecek için planının ne olduğu yönündeki soru üzerine Yıldız, plan yapmaktan kaçındığını şimdiye kadarki görevlerine kendisinin karar vermediğini bundan sonrasına da karar vermeyeceğini ifade etti.
Diyarbakır'da elektrik ve su kesintileri
Yıldız, Diyarbakır'da belediyenin borçlarından dolayı dağıtım şirketlerinin elektrik ve su kesintisi yapması konusunda şunları söyledi:
"Ortada rahatsızlık uyandıran bir durum var, bunun giderilmesi lazım. Biz dağıtım firmalarını özelleştirdik, bu firmalardan biz her ay kullandığı elektriğin parasını alıyoruz. O da parasını tahsil etmek istiyor. Bu zamanında borcunu ama parası olduğu halde ödemeyenlerden oluşmuş bir sıkıntı. Belediyelerle alakalı kısımda ise belediyelerin borçları var bu borçların ödenmesi gerekiyor. Başka bir konunun arkasına sığınmamak lazım, fiili durumda bu özel sektörün yükünü taşıyabileceği bir durum değil. Vatandışımıza düşen tek vazife: zamanında faturasını ödemek, herkesin bu vatandaşlık borcunu ödemesi lazım. Ödeme gücü olmayanlar için borç yapılandırması yapılsın, taksitlendirilsin ama vatandaşlarımıza su ve elektriği kullanabileceği bir ortam oluşturalım. Biz şirketlere de bunu söyleyeceğiz."
Elektrik ve doğalgaz fiyatları
Elektrik ve doğalgaza indirim olup olmayacağına dair soru üzerine Yıldız, Türkiye'nin doğalgazı 6 yıl önceki fiyattan kullandığını, petrol fiyatlarının son 7 aydır düşüşe geçmesine rağmen doğalgazın 50 dolar seviyesinden satıldığını vurguladı. "Biz indirimi önceden uyguladık. BOTAŞ aldığından düşüğe sattı. Bu indirimi daha önceden yaptığı anlamına gelir. Gümrüğe maliyeye 6 milyar lira civarında bir borcumuz var o da komple vatandaşımıza dönen paradır" diyen Yıldız, Rusya ile doğalgaz fiyatına ilişkin üçüncü görüşmenin haftaya yapılacağını ve yakın zamanda sonucun duyurulacağını bildirdi.
Yıldız, petrol fiyatlarının da tüketici ülkeler olarak 10 dolar seviyesine kadar düşmesinin memnuniyet verici olacağına fakat bunun üretici ülkeler açısından da sürdürülebilir bir durum olması gerektiğine dikkati çekti. Yıldız şunları kaydetti:
"975 milyar dolar üretici ülkeler kaybetti, bizim gibi tüketici ülkeler de kazandılar. İnşallah benim ümidim 2015 yılını daha da düşük fiyatlarla geçiririz. Ham petrol varil fiyatları düşerse doğalgaz fiyatları 6 aylık faz fiyatlarıyla düşüyor. Bu bizim ilk defa BOTAŞ'ın özelikle son 12 yılda sattığı fiyattan daha altına düşme ihtimali anlamına geliyor. 1 Ocak 2015'ten itibaren bu fiyat mekanizmaları devreye giriyor. Petrol 7 aydır indirimde. Fakat bu vatandaş ve sanayiye daha fazla gaz veya benzin kullanmayı getirmemesi lazım."
Rusya ile yapılacak yeni boru hattına da değinen Yıldız, proje üzerinde çok detaylı bir çalışmanın henüz yapılmadığını, AB ülkeleri dahil, projenin doğalgaz götürülecek ülkelerdeki gaz sıkıntısına çözüm olacağını vurguladı.
Comments
No comment yet.