9,636.12 TRY BIST 100 BIST 100
4.80 CNY CNY CNY
34.66 USD USD USD
36.32 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
40.80 TRY Interest Interest
72.98 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.60 USD Silver Silver
4.15 USD Copper Copper
102.51 USD Iron Ore Iron Ore
354.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,945.05 TRY Gold (gr) Gold (gr)

"Parasal Politikamızı Ancak Kendi Enflasyon Gidişatımıza Göre Değiştireceğiz"

TCMB Başkan Yardımcısı Kenç: "Bu tür dönemlerde Merkez Bankası olarak yapmanız gereken şey bu gereksiz oynaklıklardan knmak olacaktır" - "Biz kendi pozisyonumuz açısından oldukça netiz" - "Parasal politikamızı ancak kendi enflasyon gidişatımıza göre değiştireceğiz"

"Parasal Politikamızı Ancak Kendi Enflasyon Gidişatımıza Göre Değiştireceğiz"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, iç piyasası olumsuz dış etkilerden korumak için gayret gösterdiklerini belirterek, "Bu tür dönemlerde Merkez Bankası olarak yapmanız gereken şey bu gereksiz oynaklıklardan korunmak olacaktır. Biz kendi pozisyonumuz açısından oldukça netiz. Parasal politikamızı ancak kendi enflasyon gidişatımıza göre değiştireceğiz" dedi.

Fitch Raitings'in "Kredi Görünümü 2013" toplantısında konuşan Kenç, dış piyasalarda volatilitenin hakim olduğunu ve Fed'in belirsiz politikasından korunmaya çalıştıklarını söyledi.

Tüketici kredilerinin şu anda oldukça yüksek durumda olduğunu ve bu yükselişin nispeten daha aşağı bir seyir almasını beklediklerini kaydeden Kenç, "Finansal durum endeksine baktığımızda önümüzdeki aylarda kredi büyümesinde bir yavaşlama olmasını beklemek gerekir. Finansal durum endeksiyle, kredi stokları arasında bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Mevcut endeks bize kredi büyümesinin yavaşlayacağını gösteriyor. Finansal durum endeksinde aşağı yönlü hareketler gördük" ifadelerini kullandı.

Kenç, Türkiye'nin parasal sıkılaştırmasının çok ciddi ölçüde yapıldığını vurgulayarak, döviz ve faiz volatilitesinin benzer ülkelerde de benzer şekilde seyrettiğini ve çok ciddi bir fark söz konusu olmadığını dile getirdi.

Kenç, ihracat pazarlarına bakıldığında Türkiye'nin oldukça farklı iyi çeşitlendirilmiş pazara sahip bir ülke olduğunu aktararak, "MENA bölgesine olan ihracatımız yükselmekte. Son dönemde MENA bölgesinde bir takım problemler yaşandı. Dolayısıyla biz de Avrupa'ya tekrar yöneldik. Avrupa ülkelerine olan ihracatın temel nedeni budur" diye konuştu.

Dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında çok yüksek olmadığını söyleyen Kenç, bu oranın yönetilebilir ve makul seviyelerde bulunduğunu ve son 4 yılda rezervlerde yüzde 70'lik artış kaydedildiğine işaret etti.

Kenç, iç piyasayı olumsuz dış etkilerden korumak için gayret gösterdiklerinin altını çizerek, "Fed'in belirsiz para poltikası önemli bir oynaklık kaynağıdır. Dış piyasalarda volatilite hakim. Böyle dönemlerde Merkez Bankası olarak yapmanız gereken şey bu gereksiz oynaklıktan korunmak olacaktır. Biz kendi pozisyonumuz açısından oldukça netiz. Parasal politikamızı  ancak kendi enflayson gidişatımıza göre değiştireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Trump's tariff plan, challenges global trade and the US economy

Tuesday, November 26, 2024

Green certification becomes mandatory for public buildings

Sunday, November 24, 2024

Swiss Steel Group board changes

Thursday, October 31, 2024

Per Elfgren appointed as new president of SSAB Special Steels

Wednesday, October 30, 2024

Analysis of last week's market situation

Monday, October 28, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now