Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan ve daha önce 7 kez ertelenen ‘Otopark Yönetmeliği’ yürürlüğe girdi. Buna göre, her daire için en az 1 otopark zorunluluğu uygulamasında değişikliğe gidilerek, daire büyüklüklerine göre otopark zorunluluğu uygulaması getirildi. Yapılan değişiklikle 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılmasına karar verildi.
‘Belediyeler de elini taşın altına koymalı’
Otoparkların inşaat sektörü için ciddi bir sorun olduğunu dile getiren İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, maliyet açısından problem yarattığını dile getirerek, “Alanınız yoksa zemin katı daire yapmak varken otopark yapmak zorunda kalıyorsunuz. Araba park edecek yer yok. Fakat bu sorun sadece müteahhitlerin üzerine yıkılarak çözülmez. Belediyelerin de bu taşın altına elini sokması lazım” dedi.
Yönetmeliğe göre belediyelerin otopark yapma zorunluluğu olduğunu ifade eden Yıldırım, otopark bedellerinin alınmış olmasına rağmen otopark yapılmadığını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı: “Otopark yapılması mümkün olmayan yerlerde biz otopark bedeli ödüyoruz. Bir otopark bedeli yeri geliyor 35-40 bin lirayı buluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hesabında çok ciddi manada otopark paraları var. Bu paralar İzmir’in nüfus yoğunluğuna göre otopark yapımı için harcanmalı.”
‘Konut fiyatları artacaktır’
Yeni yönetmeliğin maliyet artışları nedeniyle inşaat sektörünü zorlayacağını belirten Yıldırım, “Sonuçta biz İzmir’de yaşıyoruz. Ürettiğimiz konutları vatandaşa satacağız. Bu maliyet artışlarını mecbur üzerine bindireceğimiz için konut fiyatlarında yine bir ilave artış olacak. Bu konuyu zaman gösterecek. Daha yeni uygulanmaya başlıyor. Eksikliğini, fazlalığını daha bilmiyoruz. Ama zaman içinde inşallah eksiklerini de görüp, bunlarla ilgili taleplerde de bulunacağız. Bu yönetmelikte bizim taleplerimizin tamamı karşılanmış değil ama bu ülkede sadece müteahhitler yaşamıyor, toplumun birçok kesimi var. Biz imalatçıyız, sonuçta nihai tüketici dediğimiz konut satın alan, oturan, arabasını bir yere park eden vatandaş. Biz daireyi sattık işimiz bitti ama orada oturan vatandaş arabasını bir yere park edecek. Burada benim anladığım, bu yönetmelik tamamıyla toplumun bütün kesimlerini memnun etmemiştir ama sorunun çözümü noktasında bir parmak basmıştır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu
Yayınlayan: Nihal Özken
Comments
No comment yet.