Otopark Yönetmeliği’nin 31 Mart ertelenebileceğini, İnşaat Noktası olarak İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Levent Bendeş ile 27 Aralık’ta okuyucularımıza duyurmuştuk. Bunun üzerine yönetmelik 31 Mart’a ertelendi. Fakat sektörün beklediği değişikler yapılmadan olduğu gibi ertelendi.
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Levent Bendeş ile Otopark Yönetmeliği’nin sektöre neler getireceğini konuştuk.
- Otopark Yönetmeliği’nde süreç nasıl ilerledi?
Yönetmelikte değişiklikler yapılması istendi 2 daireye bir otopark, 120-180 m2’ye kadar bir daire sayılsın, 180 m2’den sonra her daire için 2 otopark olsun şeklinde değişiklik istenmişti. Fakat bu değişiklik Cumhurbaşkanımız tarafından uygun görülmedi. Uzatma süresini de 31 Mart 2020’ye kadar kısa bir süre için tuttular ve 31 Aralık’ın son dakikasında çıkarıldı.
Buradan tüm belediye çalışanlarına teşekkür etmek isterim. O gün yılbaşı olmasına rağmen akşam geç saatlere kadar belediyede çalıştılar. Emek sarf ettiler, sektör adına teşekkür ediyoruz. Gönül isterdi ki birkaç gün önceden bu kanunun ertelenmesiydi.
31 Mart tarihi sonu itibarıyla bir daha ertelenmeyeceği yönünde. Dolayısıyla sektörün 31 Mart’tan sonra uzamayacağı şekliyle hazırlanması gerekiyor.
- Otopark Yönetmeliğiyle neler değişecek?
Otopark Yönetmeliği çok sert bir yönetmelik illa size öncelikle otopark yerini ayırmanızı istiyor. Bodrumda, zeminde, komşu parsellerin birisinde hiçbiri olmuyorsa belediyenin size gösterdiği bölgesel otoparkların birisinde. Dolayısıyla bu yeri ayırmadığınız takdirde siz ruhsat alamayacak durumdasınız. İlla ki bölgesel otoparklarda yer ayrılsın deniyor ama bugüne kadar otopark için verilen ücretler maalesef büyükşehir belediyeleri tarafından otoparklara harcanmamış durumda.
Süreç bize ne gösterecek bilemiyoruz ancak gördüğümüz şu, otopark yerini ayıracak bir durumumuz olmadığı takdirde ruhsatlar alınamayacak.
- Otopark Yönetmeliği, kentsel dönüşümü nasıl etkileyecek?
Bunu bir örnekle anlatayım; Alsancak Talatpaşa Bulvarı üzerinde çık kıymetli olan zemin katları otoparka ayrılmaz. Ayrılmayacağı için de oralardaki binalar yıkılıp yerine yeni binalar yapılmaz. Bu da riskli binaların sayısının eksilmemesini sağlayacak. Dolayısıyla ben orayı yıkıp yerine deprem yönetmeliğine uygun yapı haline getirmek ya da ada bazında bir yapılanma yapıp yeşil alanı artırarak plan çalışması yapmak istediğim zaman bunu mülk sahibi istemeyecek. Çünkü herkesin mülkü değerlidir. Otopark sorununda hiç kimse binasında zemin katını siz otopark yapın ben 1 kat eksik yapayım demeyecektir. Bu dönüşümler çok gecikecektir. Bu dönüşümlerin engellenmesi demek de depreme dayanıklı bina yapılamaması ve insan hayatının risklerinin artması demektir.
- Eski otopark yönetmeliği ile şimdiki arasındaki farklar neler?
Şu anki yönetmelik her 3 daireye 1 otoparktı. Ortalama 150 m2 olan yapılardan bahsediyorum. Böyle bir yapıyı 31 Mart’tan sonra yapmak istediğinizde o zaman sizin karşınıza her daireye 1 otopark çıkacak. Örneğin binanın altında 150 m2 de iş alanı olduğunu düşünün. Eskiden 3 tane otoparaktı, her 50 m2’ye 1 otoparktı. Şimdi her 30 m2’ye 1 otopark olduğu için 5 otopark olacak. Eskiden aynı yerde 4 otopark yaparken şu an 8 otopark yapmak zorundasınız. Yani matematiksel alan karşılığı da eskiden 100 m2 bir alanken şimdi 200 m2 olacak. 200 m2’lik alanı bodrumda çözmek zorundasınız çözemiyorsanız da zemin katta, bahçede, yan arsada çözmek zorundasınız. Bulamıyorsanız belediyeye gidip bana bir yer göster diyeceksiniz. Bunun bir maliyeti olacak tabii. Bilinmeyen bir nokta şu anda mesela 1 lira olan otopark bedeli 31 Mart’tan sonra 6 lira olabilir. Bu işin mali tablosu hiç tartışılmadı. Dolayısıyla 31 Mart’tan sonra 2 tane can yakıcı unsur var: Birincisi yer ayırmak zorunda olmanız, ikincisi de yer ayıramadığınız durumda da belediyeden ciddi ücretler isteyebilirler.
Haber ve Fotoğraf: Nihal ÖZKEN
Comments
No comment yet.