Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Zika virüsü nedeniyle Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyatları'nın başka bir ülkeye alınması veya ertelenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
Dünyanın önde gelen 150 bilim insanı ile doktorunun, oyunların başka bir ülkeye alınması veya ertelenmesi yönünde DSÖ'ye yazdığı açık mektuba cevap geldi.
DSÖ'den yapılan açıklamada, oyunların başka bir ülkeye alınması veya ertelenmesinin, Zika virüsünün yayılma hızına 'büyük etki' yapmayacağı ve bu nedenle böyle bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi.
Açıklamada, Zika'nın, toplum sağlığını küresel nitelikte etkileyen öncelikli sağlık sorunları kategorisinde yer aldığı hatırlatılarak, "Brezilya, sineklerden yayılan Zika virüsünün etkili olduğu 60 ülkenin arasında yer almaktadır. Bu ülkeler ve bölgeler arasında insanlar, birçok farklı nedenle yolculuklarına devam etmektedir. Virüse yakalanma ihtimalini düşürmenin tek yolu, bu ülkelere yapılan yolculuklarda tavsiyelerimizi dinlemektir." ifadeleri kullanıldı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi de virüsün, oyunların ertelenmesi veya yer değiştirmesi için geçerli bir neden olmadığını bildirdi.
Oxford, Harvard ve Yale gibi üniversitelerden 150 bilim insanı ile doktor, DSÖ'ye gönderdiği mektupta, söz konusu virüsün yeni ortaya çıkan bulguları nedeniyle olimpiyatların başka bir ülkeye alınması veya ertelenmesi yönünde tavsiyede bulunmuştu.
Mektupta, oyunlara katılmak için dünyanın her bir köşesinden en az 500 bin yabancı turistin, Zika virüsünün en fazla görüldüğü ülkeler arasında yer alan Brezilya'ya gelmesinin beklendiği ve bu durumun "kamu sağlığı adına" tehdit oluşturduğu vurgulanmıştı.
Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yıllarında toplam 44 ülkede görüldü, 33 ülkede ise salgın şeklinde etkili oldu.
Comments
No comment yet.