9,317.24 TRY BIST 100 BIST 100
38.07 USD USD USD
5.24 CNY CNY CNY
43.29 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46.35 TRY Interest Interest
67.02 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.44 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
98.08 USD Iron Ore Iron Ore
352.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,152.75 TRY Gold (gr) Gold (gr)

OECD, Türkiye İle İlgili Büyüme Beklentilerini Değiştirmedi

OECD'nin Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu'na göre, Türkiye için büyüme beklentisi 2016 için yüzde 3,9 ve 2017 için yüzde 3,7 oldu... Enflasyonun 2016'da yüzde 7,4, önümüzdeki yıl ise yüzde 7,5 olması bekleniyor...

OECD, Türkiye İle İlgili Büyüme Beklentilerini Değiştirmedi

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ile ilgili 2016 ve 2017 büyüme beklentilerini değiştirmedi.

OECD'nin Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından Gaziantep'te açıklandı.

Rapora göre, OECD, Türkiye ile ilgili büyüme beklentisini 2016 için yüzde 3,9 ve 2017 için de yüzde 3,7'de bıraktı.

Raporda, enflasyon, işsizlik ve cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı gibi makroekonomik göstergelere ilişkin öngörüler de yer aldı. Türkiye için 2016 ve 2017 yılı enflasyon beklentilerinde değişikliğe gidilirken, enflasyonun bu yıl yüzde 7,9'dan yüzde 7,4'e düşeceği, önümüzdeki yıl ise yüzde 7,3'ten yüzde 7,5'e çıkacağı tahminine yer verildi.

İşsizlik oranı beklentileri, bu yıl için yüzde 10,1 ve 2017 için yüzde 10,2 seviyelerinde korundu.

Cari açığın GSYH'ye oranı ise 2016 için yüzde 4,8 ve önümüzdeki yıl için de yüzde 4,6 olarak belirlendi.

 "Olumsuz gelişmelere rağmen 2016 yılında güçlü büyüme bekleniyor"

Raporda, zorlu küresel ekonomik koşullar karşısında Türkiye ekonomisinin dikkate değer bir direnç gösterdiği, ancak son OECD Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu'na göre üretkenliği artırmak ve nüfusun tamamının yaşam standartlarını yükseltecek daha dengeli, sürdürülebilir ve daha güçlü bir büyüme yoluna girilmesini sağlamak için daha fazlasının yapılabileceği ifade edildi.

Zor zamanlarda ekonomik reformlara hız verilmesi gerektiği belirtilen raporda, yeni reformların ekonomik direnci ve sosyal uyumu güçlendirmeyi, iş ortamını iyileştirmeyi ve Türk şirketlerinin küresel değer zincirlerine katılım kapasitesini artırmayı amaçlaması gerektiği vurgulandı.

Raporda, Türk politika yapıcılarının zorlu bir ortamla karşı karşıya olduğu ifade edilerek, "Türkiye'nin güney sınırının ötesinde devam eden çatışmalar, ülkenin doğu bölgelerinde yaşanan gerilimler, temmuz ayına kadar Rusya ile devam eden ticaret kısıtlamaları ve milyonlarca mültecinin ülke içine akın etmesi gibi olumsuz gelişmelere rağmen 2016 yılında yüzde 4 oranına yakın güçlü bir büyüme bekleniyor." denildi.

Raporda, Türkiye'nin enflasyonu düşürmeyi, yurt içi tasarrufu artırmayı, kadınların iş gücüne katılımını iyileştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı artırmayı amaçlayan "akıllıca" makroekonomik politikalar izlemesi önerisinde de bulunuldu.

 "Türkiye'nin küresel değer zincirlerine katılımı, potansiyelin altında kalmaktadır"

OECD'nin, Türkiye’yi mevzuat ortamındaki yapısal sorunları ele alan geniş kapsamlı bir eylem planı üzerinden ilerlemeye devam etmeye teşvik ettiği belirtilen raporda, "Aynı zamanda, kayıt dışılığı azaltacak iş gücü piyasası reformları, pazara giriş ve pazardan çıkış kurallarının basitleştirilmesi ve ihracatı teşvik edecek yeni ticaret politikaları gerekli öncelikler olarak tavsiye ediliyor." ifadesi kullanıldı.

Üretkenlik artışını yeniden canlandırmak, farklı türdeki şirketlerin performansını yakınlaştırmak ve geniş kapsamlı kayıtlı istihdam yaratmak amacıyla her boyda işletme için eşit şartlar oluşturulması ve insan sermayesini kalitesinin artırılmasının büyük önem taşıdığı kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
"Türkiye'nin küresel değer zincirlerine katılımı, potansiyelin altında kalmaktadır. Ticaret ve yatırım politikalarında iyileştirmeler ihracata yönelimi daha karlı kılacak ve daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekecektir. Ayrıca, uluslararası en iyi uygulamalara yetişmek için insan ve bilgi tabanlı sermayeye büyük miktarda yatırım yapılması gerekecektir. İnceleme raporu buna ek olarak, talebi güçlendirmiş olmakla birlikte iş gücü piyasalarında kısa vadeli baskılar yaratan Suriyeli mülteci akını sorununu ele almaktadır. Türkiye'nin iş gücü piyasası, reformların ilerlemesi ve ülkeye yeni gelen nüfusa eğitim fırsatları sunulmasının güvence altına alınması, mültecilerin kayıtlı ekonomide daha yüksek kaliteli işlere entegre edilmesine yardımcı olabilir."

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

China warns of retaliation: “We will retaliate against countries that harm our interests”

Monday, April 21, 2025

EU resumes free trade negotiations with Gulf states

Monday, April 21, 2025

Green hydrogen could play a role in closing Türkiye's current account deficit

Monday, April 21, 2025

Tariff exemption from Trump for technology products

Sunday, April 13, 2025

US and Iran nuclear talks described as constructive

Sunday, April 13, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now