Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Times Higher Education tarafından ilan edilen ’World Reputation Rankings 2013’ listesinde dünyanın en ünlü 60 üniversitesi arasına girdi. ODTÜ, İngiltere merkezli kuruluş tarafından 04 Mart 2013 tarihinde duyurulan ’Top Universities by Reputation’ (En Ünlü Üniversiteler) sıralamasında yerini yükselterek bu yıl 51-60 bandında yer aldı.
’World Reputation Rankings 2013’, tüm dünyadan yaklaşık 17 bin akademisyenin katılımıyla Mart-Nisan 2012 aylarında yapılan ’Thomson Reuters’ 2012 Academic Reputation Survey’ anketine dayanıyor. Anket, farklı coğrafi bölgeleri ve akademik disiplinleri temsil etmek üzere Times Higher Education ve Thomson Reuters tarafından 144 ülkeden seçilen deneyimli (ortalama çalışma süresi 17 yıl) ve bilimsel yayınlarıyla tanınan akademisyenlere gönderildi. ’Dünyanın en güçlü 100 üniversite markasını’ belirleme amacıyla yapılan ankette, katılımcılardan hem eğitim hem araştırma alanında ’mükemmel’ olarak tanımladıkları en fazla 15 üniversiteyi seçmeleri istendi. Ankette katılımcılara, ’En başarılı mezununuzun lisansüstü eğitim için hangi üniversiteye gitmesini önerirsiniz?’ gibi sorular yöneltildi.
ODTÜ, geçen yıl Mart ayında ilan edilen ’World Reputation Rankings 2012’ sıralamasında ’Dünyanın En Ünlü 100 Üniversitesi’ listesine giren ilk ve tek Türk üniversitesi olmuş ve 91-100 bandında yer almıştı. Bu yıl da listeye Türkiye ’den giren tek üniversite olan ODTÜ, listedeki yerini geçen yıla göre yaklaşık 40 basamak yükseltti.
2011 ve 2012 yıllarında da olduğu gibi, 2013 yılı listesinin üst sıralarında ABD, İngiltere, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerin üniversiteleri bulunuyor. İtalya, İspanya, Hindistan, Avusturya, İrlanda, Yunanistan, Danimarka, Portekiz, Norveç ve Meksika gibi birçok ülkenin üniversitelerinin giremediği ve sadece 20 ülkenin temsil edildiği listede, ODTÜ’nün geçen yıla göre yükselerek dünyanın en ünlü 60 üniversitesi arasına girmesi hem Türkiye hem ODTÜ için büyük bir onur ve prestij kaynağı oldu.
Üniversitenin sıralamadaki yükselişin, hızla büyüyen yurtdışı öğrenci talebi, öğretim üyelerinin uluslararası bilimsel yayın ve projelerindeki artış hızı ve uluslararası akademik temas ve işbirliklerimizdeki yoğunlaşma ile uyumlu olduğu belirtildi.
Comments
No comment yet.