9,991.99 TRY BIST 100 BIST 100
4.95 CNY CNY CNY
35.73 USD USD USD
37.58 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38.07 TRY Interest Interest
78.12 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.51 USD Silver Silver
4.28 USD Copper Copper
105.57 USD Iron Ore Iron Ore
339.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,182.96 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Mobilya Sektörü Ar-Ge ile İhracatını Artıracak

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ve MAPP Yürütme Kurulu Başkanı Bülent Aymen: -''Mobilya sektörü olarak 2023 yılında tasarım ve Ar-Ge ile ilgili çalışmalar sayesinde 15 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz''.

Mobilya Sektörü Ar-Ge ile İhracatını Artıracak

Bülent Aymen, Türkiye mobilya sektörünün 2012 yılı performansının değerlendirildiği, gelecek dönem hedeflerinin paylaşıldığı ve MAPP projesinin anlatıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada 2011 yılı sonu itibariyle toplam mobilya ihracatının 150 milyar dolar olduğunu, en büyük mobilya ihracatçısı ilk 5 ülkenin ise 45,1 milyar dolarla Çin, 13,6 milyar dolarla Almanya, 11,6 milyar dolarla İtalya, 9,3 milyar dolarla Polonya ve 6,9 milyar dolarla ABD olarak sıralandığını söyledi.
     Türkiye'nin ise bu sıralamada 1,6 milyar dolarla 21. sırada bulunduğunu ifade eden Aymen, Türkiye'de mobilya sektöründe yan sanayi ile beraber toplam işletme sayısının 100 bin, toplam istihdam sayısının da 500 bin olduğunun bilgisini verdi.
     Aymen, ''Mobilya sektörü, tekstil, otomotiv, kimya ve demir-çelik sanayi gibi çok büyük üretim ve ihracat rakamlarına sahip olmamasına rağmen yüksek istihdam yaratması ve ithalata bağımlı olmamasıyla Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden biridir'' dedi.
     Mobilya sektöründeki işletmelerin yüzde 95 oranında KOBİ niteliğinde olduğunu ve Türkiye'de toplam mobilya üretim içindeki fabrikasyon üretim oranının yüzde 20 olduğunu ifade eden Aymen, Türkiye'de mobilya sektöründe 2001 yılında 188 milyon dolar ihracat yapılırken, bu rakamın 2010 yılında 1,4 milyar dolara, 2011 yılında 1,6 milyar dolara, 2012 yılında ise 2 milyar dolara ulaştığını, 2001 yılında 139 ülkeye ihracat yaparken, 2012 yılında 193 ülkeye ihracat yapar hale geldiklerini belirtti.
   
     ''Çekyat, Türkiye'nin dış pazarlarda rekabet şansı yakalaması ve Türk markasının oluşumu için ilk üründür''
   
     Son 3-4 yıldır sektörün büyüme oranlarının yüzde 20'nin altında kalmadığına ve son 10 yılda Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 600 artarken mobilya ihracatının yüzde 1.000 arttığına dikkati çeken Aymen, ''Bu artışın en önemli nedenlerinden bir tanesi 90'lı yıllara kadar Türkiye'deki sadece atölye tipi yerlerde yapılan mobilya üretiminin 2000'li yıllardan itibaren bir değişim geçirerek fabrikasyon üretime geçişidir. Türk ürünlerinin dünya pazarlarında yavaş yavaş söz sahibi olması ve satış şansını artmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi de çok inovatif bir ürün olan kanepeçilik, çekyat sisteminde üretime başlanmasıdır. Çekyat, Türkiye'nin dış pazarlarda rekabet şansı yakalaması ve Türk markasının oluşumu için ilk üründür'' şeklinde konuştu.
     2001 yılında ihracat yaptıkları ülkelerin ağırlıklı olarak Türklerin Avrupa Birliği içinde yoğun yaşadığı ülkeler olduğunu ifade eden Aymen, bugün en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasının Irak, Libya, Almanya, Azerbaycan, Fransa, İran, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Rusya ve Hollanda olarak sıralandığını, 2012 yılında Libya'ya mobilya ihracatında yüzde 1.000 civarında bir artış gerçekleştiğini söyledi.
     2011 yılı rakamlarıyla dünyada mobilya üretiminin 400 milyar dolar, mobilya ihracatının 150 milyar dolar, üretimin ihracata oranın ise yüzde 37,5 olduğunu, Türkiye'de ise mobilya üretiminin 14 milyar dolar, mobilya ihracatı 1,7 milyar dolar, üretimin ihracata oranının da 12,1 olduğunun bilgisini veren Aymen, şöyle devam etti:
     ''Üretimin ihracata oranı dünyada Türkiye'dekinin 3 katı fazla. Bunun aşabilmemiz için bizim özellikle Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı çalışmasını hızlandırmamız ve genele yaymamız lazım. Dünyada mobilya ihracatının kilogram başı değeri Fransa'da 6,7 dolar, Almanya'da 6,6 dolar, İtalya'da 6 dolar, Türkiye'de ise 3,7 dolar. Biz kendimize örnek olarak Çin'i almıyoruz. Hiçbir zaman Çin'deki fiyatlarla rekabet edebilme şansımız yok. Bizim hedef aldığımız ülkeler Fransa, İtalya, Almanya'dır. Bu ülkeler ihracat rakamlarını üretimleriyle değil tasarımları ve Ar-Ge çalışmalarıyla artırıyor. Onun için bizim bu kilogram fiyatımızı şimdiki rakamın 2-3 katına çıkarmamız gerekiyor.''
   
     ''MAPP sayesinde KOBİ'ler Ar-Ge harcaması yapmadan proje sahibi olabilecek''

   
     Sektördeki firmaların yüzde 95'inin KOBİ nitelikli olmaları sebebiyle Ar-Ge çalışmaları için bütçe ayıramadıklarına dikkati çeken Aymen, ''Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı'nda (MAPP) bizim yapmamız gereken, sektörde uygulanabilir fikirleri mobilya sanayisine kazandırmaktır. MAPP, sektörde yeni fikir ve uygulamalar ile sektördeki firmaların üretimlerini dış pazarlarda ilgi çekici hale getirmek ve talebi artırmak üzere tasarlanmıştır. MAPP sayesinde KOBİ'ler Ar-Ge harcaması yapmadan proje sahibi olabilecek. İkinci olarak da melek yatırımcılık konseptini uygulayacağız. Proje sahiplerini yatırımcı ile birebir görüştürerek projesini anlatabilme ve hayata geçirebilme imkanı sağlayacağız'' dedi.
     MAPP çalışması ile sektörde yüzde 95 olan KOBİ nitelikli işletme oranını yüzde 60'lara çekmeyi amaçladıklarını anlatan Aymen, mobilya sektörü olarak 2023 yılında tasarım ve Ar-Ge ile ilgili çalışmalar sayesinde 15 milyar dolarlık ihracat ve 750 bin istihdam ve dünya markaları oluşturma hedeflediklerini ifade etti.
     Aymen, Türkiye'nin 2001 yılında 180 milyon dolar ihracatı varken toplam ithalatının 220 milyon dolar olduğunu, 2011 yılı sonunda ise 1,6 milyar dolar ihracata karşılık toplam ithalatın 400 milyon dolar düzeyinde kaldığını da sözlerine ekledi.
     MAPP Proje Koordinatörü Yrd. Doç Dr. Çetin Karakaya da mobilya sektöründe Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yapan kesim ile yüzde 95'i oluşturan KOBİ'ler arasında bir köprü vazifesi görmeyi ve projeleri etkin bir biçimde hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
     Mobilya Aksesuar Sanayiciler Derneği (MAKSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Munis Tezbaşaran ise Türkiye'de mobilya üretiminde ithal edilen ürünler olsa da sektörde yüzde 80-90 civarında yerli ürün kullanıldığını ifade etti.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Türkiye and Syria start a new period in trade relations

Sunday, January 26, 2025

US industrial production exceeded expectations last month

Saturday, January 18, 2025

Minister of Energy and Natural Resources Bayraktar met with the Minister of Investment in the UAE

Tuesday, January 14, 2025

Important visit from Syria to Türkiye

Tuesday, January 14, 2025

Riyadh ministerial and Arab leaders meeting calls for lifting Syria sanctions

Monday, January 13, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now