İstanbul diğer Avrupa metropollerine göre metro ve kent içi demiryolu sistemi gibi raylı sistem ağlarıyla çok geç tanıştı. Ancak geç gelen ulaşım ağları, konut kiralama ve satış fiyatlarını hızla dünya fiyatlarına doğru çıkarıyor.
İstanbul’da şu anda faaliyette olan ve gelecek dönemde hizmete girecek metro ve tren yolları üzerinde hangi istasyonun bulunduğu bölgede konut satış fiyatları ve kiraların ne kadar olduğu ortaya çıkarıldı.
En pahalı bölge Etiler durağı
Araştırmaya göre satış fiyatı olarak İstanbul’un en pahalı noktası metrekaresi 18 bin lira olan Etiler ve Rumeli Hisarüstü metro istasyonlarının bulunduğu bölgeler oldu. M2-M6 metro hatları üzerinde bulunan Rumeli Hisarüstü durağı, Taksim ile birlikte 55 liralık metrekare kira fiyatı bakımından da lider özelliğini korudu.
Konut fiyatlarının en ucuz olduğu duraklara sahip yerleşimler ise metrekaresi bin 550 lira ile şu anda yapım halinde olan Marmaray-Gebze tren hattı üzerindeki İstanbul ile adeta birleşen Osmangazi-Gebze-Darıca durakları oldu. Bu bölgedeki kiralar da metrekaresi 6.50 lira ile bölgenin en ucuzu.
Araştırmada İstanbul’da raylı sistem projelerinin geçtiği yerlerdeki fiyat değişimleri konusunda bazı somut veriler dikkat çekiyor. Buna göre 2013’te M3 hattında bulunan Ziya Gökalp Mahallesi’nde satılık metrekare fiyatları yüzde 137.5’lik artışla 2 bin 100 liradan 3 bin 800 liraya çıktı. Aynı hat üzerinde bulunan Mahmutbey’de de metrekare satış fiyatı bin 800 liradan 3 bin 500 liraya fırladı, kiralık metrekare fiyatı ise 8 lira seviyesinden 16 liraya dayanarak yüzde 100 arttı. Bu fiyatların daha da yukarıya çıkacağı öngörülüyor.
Metrekare fiyatı 3.000 TL
İstanbul’un merkez bölgelerinin dışında sürekli olarak yeni yapı stokunun hayata geçirildiği dış çeperlerindeki ulaşım olanaklarının artırılması buralardaki fiyatların hızla artmasına neden oluyor. Orta gelir grubunun ulaşabileceği metrekaresi 3 bin liradan başlayan sitelerde şimdiye kadar otobüsle zar zor ulaşılabilen bu bölgelerde genellikle site mantığıyla hayata geçirilen bu yerleşimler dikkat çekiyor.
Yeni açılacak hatlara dikkat
2015 ile 2019 yılları arasında İstanbul’da 441 kilometre uzunluğunda raylı sistem ağının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Yeni hayata geçirilecek projeler arasında İstanbul’un Anadolu yakası olarak bakıldığında bunlardan bir tanesi gelecek yıl açılması beklenen Üsküdar’dan Çekmeköy ve Sancaktepe’ye olan 20 kilometrelik uzaklığı 30 dakikanın altına indirecek. Üsküdar - Ümraniye - Çekmeköy - Sancaktepe Metro Hattı. Bununla birlikte 2016 Kartal-Kaynarca Metro ile bir sonraki yıl Sabiha Gökçen Havalimanı - Kaynarca Metro Hattı’nın bölge fiyatlarını hızla yukarı çekmesi bekleniyor. İstanbul’un her iki kıtasında da Halkalı’dan başlayıp Gebze’de sona erecek Marmaray Yüzeysel Metro projesi geçtiği istasyon bölgelerinde belirleyici olacak.
Avrupa yakasında ise 2017 yılında açılması beklenen Mecidiyeköy - Kağıthane - Alibeyköy - Mahmutbey Metro Hattı, 2018’deki Başakşehir - Kayaşehir Metro Hattı ve nihayet 2019’da da bölgedeki ulaşım sorununa ilaç olması beklenen Mahmutbey - Halkalı - Bahçeşehir Metro Hattı’nın hizmete girmesinin buraları ‘ulaşılmaz’ statüsünden çıkaracağı ifade ediliyor.
Ulaşımla dönüşüm başlıyor
Söz konusu araştırmada dikkat çekilen bir nokta olası büyük İstanbul depremine karşı seferberlik ilan edilen kentsel dönüşüm uygulamalarının ulaşım projeleriyle desteklendiğinde ne kadar hızlı hayata geçtiği oldu. Buna göre Bağcılar, Mahmutbey, Yenikapı, Sanayi, Kartal, Acıbadem, Göztepe, Yenisahra gibi eski, dayanıksız ve özensiz yapı stokunun bulunduğu yerleşimler raylı sistem ağı ile tanıştıktan sonra bu bölgelerde inşaat şirketleri kentsel dönüşüm faaliyetlerine giriştiler. Merkeze yakın çeperde bulunan bu bölgelerde özellikle ada bazında uygun dönüşüm alanlarının bulup hak sahiplerini ikna etmek için müteahhitler kendi aralarında yarışıyorlar. Merkeze yakın bu ikinci bölgede bulunan noktalarda fiyat artışlarının da daha hızlı olması gözlerden kaçmıyor.
"İlk açıldığında yüzde 20 prim garanti"
İstanbul içerisinde aktif işleyen ulaşım hatlarındaki birim fiyatlarının sürekli olarak yükselmeye devam ettiğini dile getiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Ancak şu anda planlama aşamasında ve yapım halinde olan ulaşım hatlarıyla birlikte bu artışların alanlarını daha da genişleterek İstanbul’un tamamına yayılmasının söz konusu olacağı neredeyse kesin.
2011 yılında İstanbul Metrosu’nun M2 hattında hizmete açılan Hacıosman durağının ardından buraya yakın noktalarda yüzde 20’lik artış meydana geldi. Yapımına karar verildiğinde, ihalesine çıkıldığında ve yapımı esnasındaki fiyat artışlarının dışında bir artıştı bu” değerlendirmesinde bulundu. Maya, İstanbul’da yeni dönemdeki metro, metrobüs ve Marmaray hatlarının yeni istasyon açılışlarının da fiyatları aynı şekilde yukarıya çektiğine işaret ederek hatla birlikte değer artışının da geldiğini söyledi.
Comments
No comment yet.