Küresel piyasalar resesyon ve uzun süredir devam eden ticaret savaşı kaynaklı endişelerin baskısı altında. İtalya'daki siyasi karışıklık ve anlaşmasız Brexit'in de yatırımcıyı tedirgin ettiği ortamda işlemciler politika yapıcıların büyümeyi canlandırmak için atacakları yeni adımlara ilişkin ipuçları için ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yapacağı Jackson Hole toplantısını ve hafta sonundaki G7 zirvesini bekliyorlar. Bu gelişmeler temel metallerde satış eğilimini güçlendiriyor. Ancak endüstriyel metalerden biri bu satış dalgasına kafa tutuyor; nikel.
Dünya gazetesinden Evrim Küçük'ün haberine göre; ekonomik büyümeye duyarlı şekilde hareket eden emtia ürünlerinin ve küresel hisse senedi piyasalarında yaşanan oynaklığa karşın nikel arz endişeleri ve Çin'in alımları nedeniyle son iki haftadır yükselişini sürdürüyor. Dünyanın en büyük nikel üreticisi Endonezya'nın nikel cevheri ihracatına yasak getireceği yönündeki haberler fiyatları hızla yukarı itti. Londra Metal Borsası'nda (LME) stokların 2015 ortasından bu yana en düşük seviyeye indiği bir dönemde yaşanan arz kaygısıyla nikelin tonu 16 ayın en yüksek seviyesine çıktı. 11 bin 600’den başlayan alımlarla yukarı trende giren fiyatlar 16.695'e kadar devam eden bir yükseliş yaşadı. Bir ay içinde 14 bin 300 dolar seviyesinden 16 bin doların üzerine çıkan fiyatlar daha sonra kar satışlarıyla karşılaşarak 16 bin doların biraz altına çekildi. Ancak fiyatlarda yılbaşından bu yana yükseliş hafta içinde bir ara yüzde 49'a kadar çıktı. S&P GSCI endeksinde aynı dönem içinde endüstriyel metaller ortalama yüzde 0.8 geriledi.
Endonezya ve Filipinler arz endişesi doğurdu
Dün fiyatlarda 16 bin doların altına doğru bir çekilme yaşansa da uzmanlar en büyük tedarikçi ülke Endonezya'da ihracat yasağı gelebileceği endişesinin fiyatları beslemeye devam edeceğini belirtiyorlar. Ekonomi yayını Financial Review'ın haberin göre Avustralya'nın önde gelen nikel üreticileri Endonezya'ya alternatif yeni bir kaynak bulunmazsa fiyatların artmaya devam edeceği uyarısı yapıyor.
Filipinler'in en büyük ihracatçısı SR Languyan Mining Corp da ülkenin güneyindeki bir madenini, cevherin tükenmesi nedeniyle yakında kapatmayı planladığını duyurdu. Madenin kapanmasıyla Filipinler'in Çin'e aylık nikel ithalatının 300 ila 400 bin ton azalabileceği belirtiliyor.
İstatistikler de küresel nikel piyasasında açığın büyüdüğünü gösteriyor. Dünya Metal İstatistikleri Bürosu'nun (WBMS) verilerine göre 2019'un ilk altı ayında küresel nikel piyasası 55 bin 500 ton açık verdi. 2018 mali yılının tamamında piyasa 95 bin 700 ton fazla vermişti. WBMS'nin verilerine göre Haziran'da nikel üretimi 193 bin 500 ton olurken tüketim 199 bin 700 ton gerçekleşti.
Comments
No comment yet.