İzmir Büyükşehir Belediyesi kentteki katı atıkları geri dönüştürmek ve atıklardan elektrik üretmek için yatırımlarını sürdürüyor. Menderes Çakaltepe Gölova mevkinde Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarının değerlendirileceği, günde 2 bin ton kapasiteli Menderes Güney-2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin ihalesi yapıldı. İhaleyi, yılda 4 milyon 250 bin TL kira bedeliyle en yüksek teklifi veren Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. kazandı. Söz konusu şirket tesisi kuracak ve 15 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi’ne kira vererek işletecek.
Açık artırma usulüyle yapıldı
İhale bugün, İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe’nin başkanlığında toplanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35. Maddesi "a" bendine göre kapalı teklif usulü yapılan ihaleye katılan firmaların zarflarını açtı. Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. ve ITC-Ka Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmalarının katıldığı ihale iki oturumda gerçekleşti. Belediye encümeni tarafından yapılan değerlendirmede firmaların belgeleri incelenerek ihaleye katılmak için gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarına bakıldı. Dosyaları incelenen ve yeterlilik alan iki firmanın daha sonra mali tekliflerinin yer aldığı zarfla r açılarak, açık artırma usulüyle ihale sonuçlandırıldı.
İhaleyi alan Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. ile önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacak. Firma, sözleşme sürecinin tamamlanmasının ardından proje çalışmalarına başlayacak, tesisin yapımından ve işletilmesinden sorumlu olacak. Doğu Star Elektrik şirketi tarafından hazırlanacak fizibilite raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından tesisle ilgili ÇED süreci başlayacak.
10 MW enerji üretim kapasiteli tesis Menderes Çakaltepe Gölova Mevkiinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan 312 hektarlık alanın 172 hektarlık bölümünde kurulacak. Günde 2 bin ton atık işleme kapasiteli tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, düzenli depolama ve elektrik enerjisi üretim üniteleri bulunuyor. Tamamen kapalı olarak kurulacak tesiste atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.
Comments
No comment yet.