Yapı-Endüstri Merkezi, Türkiye ve dünyadan yaratıcı yapı profesyonellerini bir araya getirecek bir platform olması amacıyla düzenlemeye başladığı “2D1 Tasarım Toplantıları"nda mimarlık, içmimarlık ve tasarım disiplinlerinin önde gelen temsilcilerini yıl boyunca “iki ayda bir” buluşturmaya “2D1 Perakende” ile devam etti. Yapı-Endüstri
Merkezi’nde 28 Mayıs 2015 Perşembe günü gerçekleştirilen etkinlikte “Perakende” konusu ele alındı.
Türkiye’de mimarlık, içmimarlık ve tasarım disiplinlerinin önde gelen temsilcilerini buluşturmak amacıyla Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından başlatılan “2D1 Tasarım Toplantıları”nın dördüncüsü “Perakende” teması ile 28 Mayıs 2015 Perşembe günü gerçekleştirildi.
Ağustos Teknoloji Kurucusu ve PLD Türkiye Dergisi Editörü Emre Güneş, Terminal Design Kurucusu Akın Nalça ve Bülend Özden Design Kurucusu Bülend Özden’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, perakende satış mekânlarının tasarımı; aydınlatma, mekânsal iletişim ve içmimarlık gibi farklı disiplinlerin penceresinden mercek altına alındı.
“İyi aydınlatma tesadüfen olmuyor, tasarlanıyor"
Etkinlikte ilk sözü alan Emre Güneş, "Işık ve Algı" başlıklı konuşmasında, ışığın hayatımızda ne kadar önemli olduğunu ve algımızı nasıl etkilediğini, fizik kurallarından başlayarak, mekânsal tasarıma kadar geniş bir perspektifte aktardı.
Biyoritmimizin günışığına göre belirlendiğini belirterek bağışıklık sistemimize bile etki eden ışığın önemine dikkat çeken Emre Güneş, “Aydınlatma üzerine düşünün ya da sizin yerinize düşünecek biri ile çalışın” dedi. Mekânı farklı ya da istenilen şekilde aydınlatmanın, bulunmaktan hoşlanacağınız yerlere dönüştürmenin ancak bunun üzerine düşünüldüğü zaman mümkün olduğunu belirten Güneş, IALD derneğinin “İyi aydınlatma tesadüfen olmuyor, tasarlanıyor” sözünü hatırlattı.
“Yanlışın adını koymak çok önemli”
"Mekânsal Araçların Verimli Kullanımları ve Esnek Mekânlar İçin Çözüm Yaklaşımları" başlıklı bir sunum yapan Akın Nalça, yeni bir ürün yaratma yolculuğunu 19 yıldır sürdürdüğünü söyledi. Bir teşhir sisteminin mimari sisteme dönüşümü, mekânsal bir sistemin ‘pop-up store’a (geçici mağaza) dönüşümü, tasarımcı yorumları ile standart dışı uygulamalar gibi başlıklar altında, mevcut ürünleri nasıl yeni kullanımlara kavuşturduklarını örneklendirdi.
Nalça, tüm bu deneyimlerin tek bir noktada kesiştiği Network Zorlu Center mağazası tasarım sürecinde, pojeye başlamadan önce mevcut mağazalarda yaşanan sorunları tespit ettiklerini söyledi. “Yanlışın adını koymak çok önemli” diyen Nalça, daha sonra teşhir araçlarının nasıl konumlandırılacağı, kullanılacak ürünlerin nasıl bu projeye özgü hale getirileceği gibi mekânsal kararlara geçtiklerini dile getirdi.
"Marka kimliğini iyi analiz etmeli, kolektif bir çalışma yürütmelisiniz"
Toplantının son konuşmacısı Bülend Özden, "Tasarımda Mağazacılık ve Ofis" başlıklı sunumunda, Saat&Saat ve Ten Lingerie için tasarladığı mağazaların proje süreçlerini paylaştı. Mağazacılık deneyiminin 1996 yılında Floransa'da Claudio Nardi mimarlık ofisinde çalışırken başladığını belirten Özden, bu sayede Dolce Gabanna gibi uluslararası markalara proje ürettiğini söyledi. Ünlü saat markalarının Türkiye'deki dağıtıcısı olan Saat&Saat firmasının zincir mağaza sayısının bugün 130'a ulaştığını ifade eden Özden, proje kendisine geldiğinde firmanın hedefin en az 100 mağaza açmak olduğunu ekledi.
"Marka kimliğini iyi analiz etmeniz ve kolektif bir çalışma yürütmeniz çok önemli" diyen Özden, kurumsal kimlik tasarımının marka bilinirliğinin en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti.
"Satış mekânı yaratmak, yeni bir kültür yaratmak demek"
2D1 Perakende konferansının "Alışveriş Sonrası Sohbet" başlıklı sohbet bölümünde, konuşmacılar, YEM Etkinlik Yöneticisi Zeynep Gülşen ile izleyicilerin sorularını yanıtladılar. Satış mekânı yaratmanın, yeni bir kültür yaratmak anlamına geldiğini vurgulayan Akın Nalça, "İnsanların omuz omuza savaştığı avm'lerde sadece ürünle var olamazsınız, yeni bir kültür sunmalısınız." dedi.
Başarılı bir tasarım için müşteriyi dinlemenin önemini yineleyen Bülend Özden ise, "Başarı için her soruna ılımlı yaklaşmalısınız" şeklinde konuştu.
Mimarlar, iç mimarlar, tasarımcılar, akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlenen 2D1 Tasarım Toplantıları, yurt içinde ve yurt dışında kariyer yapmış uzman konuşmacıların yaratıcı deneyim ve önerilerini dinleme ve görüş alışverişinde bulunma fırsatı sunuyor.
Yapı-Endüstri Merkezi, Türkiye’de mimarlık, içmimarlık ve tasarım disiplinlerinin önde gelen temsilcilerini “2D1 Tasarım Toplantıları” serisi ile yıl boyunca buluşturmaya devam edecek.
Comments
No comment yet.