Gelişen Kentler Zirvesi’nin 7’ncisine katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu ve yerel yönetimlere çağrıda bulundu. Babacan, “Yatırımcının önünü açan bir anlayış olmalı. Yatırım olmadan, büyüme, istihdam olmaz. Yatırımcının önünü açın” dedi. 6 yıldır düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’nin 7’ncisi Balıkesir’de düzenlendi.
Zirvenin açılışında konuşan Babacan, 20. yüzyılın kentleşme yüzyılı olduğunu belirterek, 1950’de dünya nüfusunun yüzde 30’u kentlerde yaşıyorken, bu oranın bugün yüzde 54’e çıktığını ve 2050’de ise yüzde 64 olmasının beklendiğini belirtti.
Özel sektör güvenle gelir
Başbakan Yardımcısı Babacan, özellikle altyapı yatırımlarının birçok ülkede aksadığını, 2008- 2009 krizinin birçok ülkeyi olumsuz etkilediğini dile getirerek, “Gelişmekte olanlar kadar gelişmiş ülkeler için de geçerli bu durum. Son bir yıl içinde Los Angeles’a ve Yeni Delhi’ye gittim.
Los Angeles’ın altyapı ihtiyacı, Yeni Delhi’den daha fazla” diye konuştu. Özel sektörün yatırım için güven istediğini vurgulayan Babacan, altyapı yatırımları projelerinin standartlaşması çalışmasını başlattıklarını anlattı.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, yaptığı konuşmada Balıkesir’in yatırım potansiyeline dikkat çekerek, yatırımcıya bu kaynakların anlatılması için çalışacaklarını söyledi. Dernek olarak yaptıkları araştırmalarda şehrin bu potansiyelinin ‘bakir kalmasını’ hayretle karşıladıklarını belirten Torun, ulaşım, nitelikli tesis ve vizyoner yöneticilerin bu durumu aşacağını, mega projelerle gelişimine hızlandıracağını söyledi.
Konuşmasında Babacan’a sektörün sorunlarıyla ilgili çözüm beklentilerini anlatan Torun, ‘KDV’ vurgusu yaptı. Torun, “Sektörün, küçük ölçekli ve yap-sat’a dayalı sistem oluşturmuş şirketlerin de teşvik edilmesi lazım. Sektör dolaylı bir vergi yükü altında, mükerrer harçlar ödüyor, Yüzde 18 KDV kayıt dışına teşvik ediyor ve yüksek. Kentsel dönüşüm dışında yüzde 1 ve 8 KDV’nin işlediği yapı neredeyse yok. Bu da, son zamanlarda İstanbul’da lüks konutların olduğu yerlerde 15-20 yıllık binaların KDV nedeniyle yenilenmesine neden oluyor ve haksız rekabet oluşturuyor” dedi.
‘Arazi kemiksiz sunulmalı’
Torun, yabancı yatırımın bölgeye gelmesi, yabancıya satışın çift haneli rakamlara ulaştırılması gibi hedefl ere ‘yatırımcının önünün açılmasıyla’ ulaşılacağını ifade etti. Torun, “Bu projelerin gerçekleşmesinin en önemli ayağı yatırımcının önünün açılması olacaktır, Arazilerin bir anlamda yatırımcıya kemiksiz olarak sunulması gerekiyor ki, işine odaklansın, işin imarıyla arazinin imarıyla uğraşmasın” diye konuştu.
Mega projelerin ortasında yer alıyor
‘Marmara’nın parlayan yıldızı’ olarak tanımladıkları Balıkesir’de 2023 yılına kadar 11 milyar lira yatırım ve 325 bin kişilik istihdam hedefl ediklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, sanayi, turizm, tarım ve gayrimenkul yatırımlarının hedefl erini destekleyeceğini söyledi. Uğur, Balıkesir’in İzmir-İstanbul Otoyolu gibi mega projelerin ortasında yer aldığını belirterek, şunları söyledi: “Dünyanın en önemli gayrimenkul fuarlarından olan Mipim’de de tüm yatırımcıları buraya davet ettim. Uluslararası yatırımcılar ile Balıkesirli yatırımcıları burada buluşturuyoruz, gelin hep birlikte depreme dayanıklı konutlar, mavi bayraklı turizm merkezleri, nitelikli yaşam alanları oluşturalım. Bürokrasiyi azaltarak tüm yatırımcılara destek olacağımızı vurguluyorum.”
Rakamlarla Balıkesir'de konut sektörü
GYODER’in zirve için hazırladığı raporlarda şu noktalar dikkat çekti:
>Balıkesir’in nüfusu 1.2 milyona yaklaşıyor.
>2014 yılında kentte toplam 23 bin 302 konut satışı yapıldı. 2015’in ilk iki ayında ise 3 bin
>Balıkesir’de ev almak isteyenler ortalama 175 bin ile 200 bin lira arasındaki konutları satın alabileceğini belirtiyor.
>Tercihleri 3+1’den yana.
>Balıkesir’de 2020 yılına kadar toplam 68 bin yeni konut ihtiyacı olacağı öngörülüyor.
Kaynak:www.dunya.com
Tarih: 08.08.2015
Comments
No comment yet.