ABD'de dün açıklanan Chicago ulusal aktivite endeksinin beklentileri aşması ve "ticaret savaşları" kötümserliğinin azalması pay piyasalarında alımların güçlenmesini sağladı. Dow Jones endeksi yüzde 2,84, S&P 500 endeksi yüzde 2,72 ve Nasdaq endeksi de yüzde 3,26 değer kazanırken, dün düzenlenen 2 yıllık tahvil ihalesinde oluşan faizler yüzde 2,31 ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Analistler, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları ile açıklanacak tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirterek, dün 25 sınırından 21'e kadar gerileyen korku endeksinin (VIX), borsalardaki alımların bugün de devam edebileceğine işaret ettiğini söyledi.
Avrupa tarafında, İngiltere ve Rusya arasında başlayan ajan krizi Avrupa-Rusya diplomatik krizine döndü. İngiltere'deki çifte ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesi olayı ile başlayan krizde dün Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki 32 Rus diplomat bulundukları ülkelerden sınır dışı edildi. İngiltere Başbakanı Theresa May, sınır dışı kararının Rusya'ya gönderilen toplu bir mesaj olduğunu söylerken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Mariya Zaharova ise AB ve NATO üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınır dışı etmesine cevap verileceğini söyledi.
Dün ayrıca Brexit ile ilgili bir rapor yayımlayan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2 yıl kadar sürecek bir geçiş süreci konusunda AB ile İngiltere'nin anlaşmaya varmasının kredi notu açısından pozitif bir gelişme olduğunu duyurdu. Bu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,83, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,48 ve Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,57 değer kaybetti.
Bugün Asya'da gündemin en önemli konusu Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Çin'e gerçekleştirdiği sürpriz ziyaret oldu. Ayrıca Japonya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’nin şubatta yüzde 0,6 artışla beklentilerin altında kalmasına karşın küresel piyasalarda artan risk iştahı ve dolar/yen paritesinin yükselişini ikinci güne taşımasının desteği ile kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 1,1 değer kazandı.
Yurt içinde, dün Avrupa pay piyasalarındaki düşüşlerin negatif etkisiyle gerileyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,16 azalışla 116.420 puandan tamamladı. Dün 3,9959'a kadar yükselmesinin ardından düşüşe geçerek 3,9655'ten kapanan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay bir seyir izliyor.
Bulgaristan'ın Varna kentinde gerçekleştirilen Türkiye-AB zirvesi de piyasaların en önemli gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile gerçekleştirdiği 2 saat 20 dakika süren çalışma yemeğinin ardından, dün akşam ortak basın toplantısı düzenlendi.
Erdoğan, Türkiye-AB ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umduğunu belirterek, "Küresel bir güç olma iddiasındaki Avrupa'nın Türkiye'yi genişleme politikalarının dışına itmesi vahim bir hata olacaktır. Türkiye bölgede kilit aktör, jeostratejik öneme haiz bir müttefik, genç nüfusa sahip dinamik bir ülkedir." ifadelerini kullandı.
Analistler, bugün Avrupa ile Rusya arasındaki diplomatik kriz, ABD ile Çin arasındaki "ticaret savaşları" adımları ve Fed üyelerinin açıklamalarının yatırımcıların odağında olacağını belirterek, küresel piyasalarda artan risk iştahına paralel bugün döviz kurlarında gerileme ve BIST 100 endeksinde yükseliş görülebileceğini kaydetti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 117.700 puanın direnç konumunda olduğunu dile getiren analistler, 116.000 ve 114.500 seviyelerinin destek konuma geldiğini söyledi.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, mart ayı ekonomi güven endeksi
12.00 Avro bölgesi, mart ayı tüketici güven endeksi
17.00 ABD, mart ayı Richmond Fed sanayi endeksi
17.00 ABD, mart ayı tüketici güven endeksi
Comments
No comment yet.