ABD'de dün açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları, tüm üyelerin kademeli faiz artırımı konusunda hemfikir olduğunu ortaya koyarken, analistler tarafından bazı üyelerin enflasyona ilişkin endişelerini belirtmesi ve faiz artırımlarının makro ekonomik verilere bağlı olacağına işaret etmesi ile 'güvercin' tarafa daha yakın bulundu.
Fed tutanaklarının beklentilerden çok farklı olmamasına karşın Çin'de başlayarak dünya geneline yayılan piyasalardaki olumsuz hava etkili olmaya devam ediyor. Bugün yuanın düşüşünü devam ettirmesi ve borsanın yüzde 7'nin üzerinde değer kaybetmesinin ardından otomatik olarak işleme kapatılması, küresel risk iştahının azalmasına ve güvenli olarak görülen varlıklara talebin artmasına neden oldu.
Azalan risk iştahı ile ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri düşerken, altının onsu 2 ayın ardından tekrar 1.100 doların üzerine çıktı, dolar ise özellikle gelişen ülke para birimleri karşısındaki yükselişini devam ettirdi.
Sıcak para "güvenli limanlara" geçiyor
Bugün Çin'de Şanghay bileşik endeksinin yüzde 7,32 değer kaybederek işleme kapatılmasının ardından Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 2,33 düşüşle tamamladı. Asya tarafında azalan risk iştahının etkisi ile güvenli liman olarak altın ve Japon yeninin talep gömesi dikkati çekiyor. Dolar/yen paritesi yaklaşık 4,5 ayın en düşük seviyesi olan 117,67'ye geriledikten sonra şu dakikalarda 117,90’dan işlem görüyor.
Analistler, Çin'de büyük hissedarlara uygulanan satış yasağının sonlanabileceğine ilişkin endişeler ve Çin Merkez Bankasının yuanın değerini devalüe etmesinin pay piyasalarını olumsuz etkilediğini belirterek, bunun da sıcak paranın daha riskli görülen varlıklardan güvenli limanlara geçmesine neden olduğunu ifade ediyor.
Comments
No comment yet.