Kentsel Dönüşüm Yasası’nın yeterli ve doğru şekilde uygulanmadığına vurgu yapan Kemalpaşa Sanayici ve İş adamları Derneği (KESİAD) Başkanı Zeki Yöndem, Karaburun açıklarında meydana gelen 6,2 şiddetindeki depremi değerlendirdi ve yetkilileri bir an önce Kentsel Dönüşüm Yasası'nı harfiyen uygulamaya çağırdı. Başta İzmir olmak üzere pek çok ilde hissedilen 6,3 şiddetindeki depremin ardından halkın panik halinde sokaklara dökülmesi, Türkiye'yi bir kez daha deprem gerçeği ile karşı karşıya bıraktığını belirten Yöndem, “Türkiye'nin pek çok şehrinde suiistimal edilen ve hiçbir zaman mahalle veya ilçe bazında uygulamaya konulamayan yasa, binaların bir takım vergi ve harçlardan muaf tutulması avantajı sağlaması nedeniyle maalesef 'kentsel yenileme'den öteye geçemedi” diye konuştu.
İzmir'in pek çok bölgesinde yık, yenisini yap taktiği ile inşa edilen yeni binalar büyük ölçekte bir değişimi beraberinde getiremezken, deprem kuşağındaki kentte lazım gelen sağlıklı yapılaşmanın çok gerisinde kalındığına vurgu yapan KESİAD Başkanı Yöndem, bugün şehrin pek çok noktasını işgal eden ve 1970'li yıllarda inşa edilen apartmanların ekonomik ömrünü tamamladığını, kentin, yıkım etkisi yaratabilecek şiddetli bir depremden önce mutlaka yenilemeye tabi tutulması gerektiğini belirtti.
Kentsel Dönüşüm Yasası harfiyen uygulanmalı
Ülkemizin Avrupa'ya açılan kapısı İzmir’in, sağlıksız binaların hakim olduğu konut stoku ile alarm verdiğini, Van Depremi'nin ardından yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası aradan geçen onca zamana rağmen bir türlü verimli bir şekilde kullanılamadığını söyleyen Yöndem, “Kentin eski yapılaşma alanları, 70'li yıllarda apartman kültürü ile tanışan İzmir'de bitişik nizam yapılarla boğuldu. Kentin birçok noktasında eski mahallelerdeki tarihi yapılar birkaç yılda dozerlerle yıkılıp yerine bitişik nizam 5'er katlı yapılar inşa edildi. Bugün gerek İzmir'de gerekse deprem kuşağındaki Türkiye'de deprem ile insan arasına sokabileceğimiz tek olgu Kentsel Dönüşüm Yasası, lakin bu yasa birtakım suiistimalleri de beraberinde getirdi. Ve bugün olması gerektiği gibi kullanılmaktan çok öte” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birtakım çalışmaları Uzundere, Kadifekale gibi alanlarda yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Yöndem, “Yarın Aktepe, Emrez, Ballıkuyu ve Ege Mahallesi gibi alanlarda yerinde dönüşüm ile çağımıza ayak uyduracak sosyal donatı alanları ile İzmir'de kentsel dönüşümün öncü mahalleleri olarak öne çıkacak. Fakat kenti yıkacak şiddetteki bir depremin zamanı ve yerini günümüz teknolojileri ile önceden belirlemek mümkün değil. İşte bu yüzden kentte, belediyeler ve yatırımcı arasında acilen bir iş bölümü yapılıp şehrimizi sağlıklı ve modem yapılarla donatmak zorundayız. Yüzlerce yıllık tarihinde büyük depremler ve yıkımlar ile pek çok uygarlığın tarihe gömüldüğü Anadolu'da tabiat ananın yarın ne gibi sürprizlerle karşımıza çıkacağını bugünden kestirmek imkansız. Bugün bizim acilen yapacağımız iş, öncelikle Buca, Karabağlar, Bornova ve Karşıyaka gibi ilçelerden başlayarak kentsel dönüşümü harfiyen uygulamak olmalı. Olası bir büyük deprem öncesi gelin biz gardımızı alalım” diye konuştu.
Comments
No comment yet.