5 YERDE TEST EDİLECEK
İstanbul Teknik Üniversitesi ile kentsel dönüşüm kapsamında protokol imzalayan bakanlık, yeni dönemde Ekolojik Yerleşme Birimleri oluşturacak. Proje kapsamında ilk olarak uygulama standardı oluşturmaya yönelik taslak metin yazılacak. Yaşam döngüsü analizleri dikkate alınarak enerji etkin tasarım kriterlerine uygun şekilde tip projeler elde edilecek. Proje kentsel konum ve alan büyüklükleri, barındırdığı nüfus gibi kriterlere göre bakanlığın belirleyeceği 5 adet pilot alanda test edilecek. Test sonuçlarına göre ideal ekolojik yerleşme birimlerinin özelliklerinin tespiti ve alanların verilen senaryo etrafında ayrı ayrı karbon ayak izlerinin hesaplanması planlanıyor.
YEŞİL BİNAYA TEŞVİK
Bu doğrultuda enerji verimli yapılardan oluşan, uygun karma kullanımıyla soğutulan yapıların ürettiği atık ısıyı değerlendiren, kendi enerjisini yeşil kaynaklarla üreten, depolayan, kullanan, evsel ve yağmur sularını ayrı sistemde toplayan, evsel atık suyu arıtan, atık suyu (gri su) ve yağmur suyunu geri kazanan, tarım alanı temin eden, işyerlerine bisiklet yollarıyla erişebilen, fosil yakıtlı bireysel araç kullanımını sınırlayan ve inşaat atıklarını değerlendiren uygulamaların teşvik edilmesi öngörülüyor.
YÜZDE 65 VERİMLİLİK
Bakanlık, tüm asgari ve performans ölçütlerini taşıyan kentleri ise Sürdürülebilirlik Performanslı Kentsel Dönüşüm (Süper Kent Sistemi) olarak adlandırdı. Süper Kent Sistemi ile minimum yüzde 44 daha düşük işletme gideri, yüzde 44 daha düşük kamu gideri, yüzde 65 enerji verimliliği, yüzde 65 su tasarrufu ve yüzde 55 işletme verimliliği elde edilecek. Projenin 14’üncü yılından itibaren kamuya kar sağlamaya başlayacağı hesaplanıyor. Süper Kent ile elde edilecek bu tasarruf çok daha yüksek rakamlara ulaşması bekleniyor.
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde “Süper Kent Projesi”ni hayata geçiriyor. Projeyle mevcut yapılar, yeni yapılar ve 7 kattan düşük katlı konutlarda enerji tasarruf performansına göre faiz desteği verilecek. Karbon ayak izini azaltan binalar, yüzde 4 yerine kademeli olarak yüzde 8’e kadar faiz desteği alabilecek.
Süper Kent Sisteminde karbon ayak izini azaltmak amacıyla karbon salınımına bağlı performansın ölçülmesi için bir yaşam döngüsü analizi ve bu analizin hayat bulduğu bir karbon hesaplama yazılımı da elde edildi. Proje kapsamında 4 performans seviyesi ortaya konuldu. Süper Kent Bina Standardında mevcut yapılar, yeni yapılar ve 7 kattan düşük katlı konut yapıları için elde edilen performans seviyesine göre konut ve iş yerlerine yönelik faiz desteği verilecek. Bu doğrultuda gerekli ölçütleri sağlayan binalar için yüzde 4 faiz desteği yerine kademeli olarak artırılacak şekilde yüzde 8 faiz desteği sağlanacak. Bakanlık, Süper Kent Sisteminde yer alan konutun gayrimenkul değerinin artacağını da hesapladı. Buna göre kullanıcılar aylık kira öder gibi bir üst sınıf konuta sahip olabilecek. Bu kişiler belli durumlarda üzerine gelir elde edebilecek.
KAYNAK: HÜRRİYET
Comments
No comment yet.