Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) Temmuz ayı meclis toplantısının konuğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu oldu.
Kentsel dönüşümde iki başlı yasanın olduğunu dikkat çeken Kocaoğlu, “Kentsel dönüşüm büyük kentlerimizin problemi. Bir taraftan 70 yıllık Türkiye'nin gelişmesinde köyden kente göçmede çözüm yolu. Artık 3. 4. kuşak kentte yaşıyor. Kentlilik bilincini büyük oranda tamamladı. Artık o standatlarda konutlarda bugün yaşamak, depreme dayanıklı olmayan konutlarda yaşamak çok daha zor. Biz de kentsel dönüşüm mücadelesiyle yol çıkmak istedik. Yaklaşık 8-10 sene önce belediye yasası ve sonrasında çıkarılan 6306 sayılı riskli yapılar yasası var. Daha çok binaların dönüşümüyle ilgili yasa var, iki başlılık var. Bu iki yasanın tek yasa haline getirilmesi konusundaki teklifimizi sunduk. Bakanımız konulara vakıf, belirli düzenlemelerin yapılması konusunda bürokratlarla bir toplantı yapılacak. Umuyoruz ki kentsel dönüşümdeki bu iki başlılık kaldırılır” dedi.
Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gecekondu bölgesi nasıl dönüşecek, arsası kendisinin ve başkasının olan var... Birçok sorun yumağı bir arada bu bölgelerde. Biz ilkeleri belirleyerek uzlaşı ortamını sağlayacak, yolu, suyu olmayan yerlere nasıl bir yöntem bulabiliriz konusunda bir çalışma başlattık. İlk Uzundere'yi 1,5 sene önce ihalesini yaptık. 3 etap uzunderede, 3 etap da örnekköy de hazırlanmış durumda. 1.500-2000 civarında işyeri ve dairenin dönüşümünü yapıyoruz.
35 bin konut için çalışma yapıyoruz. Etap etap çalışmalar yapıyoruz. Kentsel dönüşüm bölgesini belirlediğimizde makro bakış açısıyla, ulaşımdan sosyal donatı alanına kadar, büyük fotoğraf ne olacak. Onun çalışmasını yapıyoruz. Ada ada uzlaşmayı sağlıyoruz. En fazla 100 bin metrekare civarında oluyor. Herkesin yüklenicilerin daha çok kişinin ihaleye girmesini daha çok inşaat sektörüne iş sağlamayı çalışıyoruz.
Bizim yaptığımız uygulamalar nitelikli ve kimsenin hakkını hukukunu yemeyecek şekilde düzenledikçe seri şekilde hızlanacak. Burada bir ilke kararı almamız gerekiyor;
1. Vatandaşın hakkı maksimum düzeyde korunacak,
2. Yerinde dönüşüm olacak,
3. belediye yahut kamu buradan artı değer almayacak. Artı değer çıkarsa müteahhitin ihalede verdiği bedelden ne kalıyorsa. Oradaki dönüşümdeki kişilere bırıkalacak.”
“YÜKLENİCİYLE SADECE BİZ MUHATAP OLUYORUZ”
Kentsel dönüşümde yeni bir vizyon getirdiklerini vurguluyan Kocaoğlu, “Burada hak dağıtan hakem olan, hem yüklenicin hem de mal sahibinin hakkını dağıtacak bir mekanizmaya ihtiyaç var. Biz bu mekanizmayı gerçekleştirerek kentsel dönüşümde yeni bir vizyon getirdik. Herkesle anlaşıyoruz. Ondan sonra yükleniciye gidiyoruz. Tapular bizde, yükleniciyle biz muhatabız. Yüklenicyle bir kişi muhatap. Biz 150 tane arsa sahibini birleştirip yükleniciye sunuyoruz. Bu yöntemin yaygınlaştırılması gerekiyor. Türkiye'de yaygınlaştırılması gerekiyor. Hepimizin ihtiyacı var kentsel dönüşüme. Elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Bunun süresini ekonomik kalkınma belirleyecek” diye konuştu.
“ARSA SIKINTISI KENTSEL DÖNÜŞÜMLE AŞILACAK”
Kocaoğlu İzmir'de arsa yok eleştirilerine de şu şekilde yanıt verdi: “İzmir'de arsa üretilmesi gerekiyor diye bir söylem var. İzmir'in bu çanağın içerisinde Tahtalı havzasını koydunuzmu Torbalıdasınız. Kuzey'de ise Aliağa'dasınız. Bizim konut ihtiyacımızı kentsel dönüşüm karşılayacak.”
“MÜTEAHHİTLER KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İHALEYE GİRMELİ”
Kocaoğlu müteahhitlere de ihalelere girmesi tavsiyesinde bulunarak konuşmasını şöyle tamamladı: “Yüklenici firmalar kentsel döşüme çok sıcak bakmalılar ve örnek projeler yapmalılar ve ihalelerimize girmeliler. Ege Mahallesinde yüzde 40 ile size kimse arsa vermez. Bugün Tariş'in arazisine onun yanındaki alana şu anda biz yüzde 40 emsalle biz ihaleye çıkıyoruz. Birçok alanımızda bu çalışmaları sürdürüyoruz.
Büyümek istiyorlarsa kentsel dönüşümde ihaleye girmek zorundalar. Proje bazında ortaklıklarla büyümeleri gerekiyor. Kar düşük olabilir, fazla olabilir ama çıkış yolu en emniyetli konut üretimi bizim yaptığımız yöntemdir.”
Nihal ÖZKEN
Comments
No comment yet.