Evini kentsel dönüşüm ile sağlamlaştırmak isteyen kişiler şimdi de müteahhit araştırması yapmaya başladı. Bu konuda İzmir Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım ile kentsel dönüşüm sürecini konuştuk.
Kentsel dönüşüme verilecek binanın kaç katlı olduğunun önemi var mı?
7 kata kadar B sınıfı sonrası için A sınıfı gibi müteahhit yapacak gibi bir durum söz konusu değil. Burada metrekare önemli. Katına göre değil, metrekaresine göre yapabilecek. Müteahhitler geçtiğimiz Aralık ayından bu yana sınıflandırmaya tabi tutuldu. Geçmişte yapmış olduğu işlere bakılarak, hangi metrekareye kadar iş yapabilir ona göre bir sınıflandırma numarası verdi. Örnek veriyorum yaptığım işler 30 daire, o pozisyona göre devam ediyorum. Başkası 100-200 daire o da ona göre devam ediyor. Sözleşme yapsanız dahi inşaat ruhsatı alırken Bakanlık o sözleşmeye ret verir. Ortalama 80 dairelik bir binanın kentsel dönüşüm işini G veya E sınıfı müteahhit yapabilir.
Kentsel dönüşümde yapılan destekleri sıralayabilir misiniz?
-
18 ay kira yardımı alabilir. İzmir-İstanbul-Ankara için aylık 1.150 TL.
-
Kişi kira yardımı istemezse bunun yerine 125 bin lira kentsel dönüşüm kredisi kullanabilir. Kentsel Dönüşüm Kredisi; bugünkü konut kredisinin yüzde 4’ü kadar daha uygun ve 10 yıl vadeli. Krediler şu şekilde oluyor; Faiz+Anapara+Devlet Katkısı. Devlet; ilk 2 yıl devlet katkısını almıyor, ilk 2 yıl anaparaya garantör oluyor. 2 yıl sonra devletin garantör olduğu ana para 8 yıla yayarak ödeniyor. 125 bin lira kentsel dönüşüm kredisi veriliyor.
- Belediyelerden alınan ruhsat, yapı kullanma harçları ödenmiyor.
- Müteahhitle yaptığınız sözleşmede noter harçlarından da muaf oluyorsunuz.
- Tapu masrafları alınmıyor.
- Döner sermaye ve damga vergileri alınmıyor.
- Kentsel dönüşümde 150 metrekare altındaki bütün konutlarda hangi durumda olursa olsun yüzde 1 alınır.
Müteahhit Sınıflandırması Nasıldı?
A sınıfı müteahhit son 15 yılda tek sözleşmede 90 milyon liralık iş yapmış olmalı. Bu sınıftaki müteahhit istediği metrekarede inşaat yapma hakkına sahip olacak.
B sınıfı müteahhit son 15 yılda tek seferde 65 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 32 bin 500 metrelere iş yapmış olmalı. Bu gruptaki firmaya daha önce tamamladığının iki katı yani 65 bin metrekareye kadar iş yapma yetkisi verilecek.
C sınıfı müteahhit son 15 yılda tek sözleşmede 45 milyon liralık iş yapmış, yine tek seferde 22 bin 500 metrekare iş yapmış olmalı. Bu sınıfa tek işte 45 bin metrekareye kadar inşaat hakkı verilecek.
D sınıfı müteahhitlere tek sözleşmede 30 milyon liralık iş ve 15 bin metrekare inşaat yapma şartı gelecek. Bu sınıfa giren firma yine tamamladığı işin 2 katı yani 30 bin metrekare inşaat yapma hakkına sahip olacak.
E sınıfı müteahhit tek sözleşmede 15 milyon liralık iş ve 7 bin 500 metrekare iş yapmış olmalı. Bu sınıfın yeni sistemde tek ruhsatta üstlenebileceği iş 15 bin metrekare. F sınıfı müteahhitte aranacak kriter tek seferde 3 milyon liralık iş ve tek seferde 2 bin 500 metrekare tamamlamış olması.
F sınıfı firma tek ruhsatta 5 bin metrekare yapabilecek.
G sınıfı müteahhit firma tek sözleşmede 1.5 milyonluk iş yapmalı ve 1500 metrekare tamamlamalı. Bu sınıf tek ruhsatta en fazla 3 bin metrekare yapabilecek.
H sınıfı müteahhitlerde iş deneyimi aranmayacak ancak bu firma en fazla tek ruhsatta 1000 metrekare inşaat yapabilecek.
Geçici sınıfta ön şart aranmıyor. 500 metrekare ve en çok 2 katlı olacak şekilde kendi evini yapmak isteyenlere 1 defaya mahsus bu hak veriliyor.
Haber: Nihal Özken
Comments
No comment yet.